Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Ponedeljek,
6. 10. 2008,
12.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 6. 10. 2008, 12.53

8 let

Loebu do naslova prvaka manjka le še 8 točk

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Sebastien Loeb je dosegel svojo četrto zaporedno zmago na reliju po Kataloniji in tako svoj svetovni rekord v osvojenih zmagah povečal na 45. Do naslova prvaka mu manjka le še 8 točk.

Citroënov dirkač je odpeljal še eno izmed svojih vrhunskih dirkaških predstav: vodil od prve do zadnje hitrostne preizkušnje in si po 18 "brzincih" pridirkal skoraj pol minute prednosti pred moštvenim kolegom in domačim matadorjem Danijem Sordom. To je bil za Francoza skoraj popoln reli, a vse prej kot lahek. Prva dva dni je moral dirkati "na polno", saj si je zgradil prednost pred Sordom, zadnji dan pa je nekoliko upočasnil in si vzel čas za "počitek". Za praktično neulovljivo prednost je zadostovalo 9 zaporednih najhitrejših časov, nato je Loeb le še nadzoroval svoje tekmece in jim prepustil nekaj drobtinic slave. Med dobitnike "brzincev" so se tako vpisali še Sordo, Hirvonen in Duval. Nekateri bi dejali: preprosto kot pasulj, a takšna je pač realnost v svetovnem reli prvenstvu. Na eni strani skorajda nepremagljiv Loeb, na drugi strani pa karavana povprečnežev, ki pridejo na plano, ko Sebastien odstopi ali pa ima tehnične težave. Kako močan je štirikratni svetovni prvak, pove podatek, da je v Kataloniji osvojil 9. letošnji reli od 12 možnih. V celotnem prvenstvu pa jih je 15. Z novimi 10 točkami je povečal prednost pred Fordovim Mikkom Hirvonenom na 12 točk, kar je več kot ena zmaga. Do konca sezone pa še trije reliji. Ob tem ne gre prezreti dejstva, da Loeb na asfaltu ni izgubil vse od leta 2005, če pa štejemo zraven še mešano podlago v Monte Carlu, pa je to bila njegova 11. zaporedna zmaga na asfaltu! Vsekakor strašljiv podatek za Francozovega največjega tekmeca v boju za naslov prvaka Hirvonena, saj je naslednja dirka po Korziki tudi asfaltna.

Po Kataloniji je drugo mesto zasedel Loebov moštveni kolega Dani Sordo, ki je sicer upal na zmago. Morebiti bo ta prišla na Korziki, a malo verjetno, saj bo tam Sebastien na domačem terenu. Prav gotovo se bo Loeb skušal svojim rojakom predstaviti kot zmagovalec in še bolj utrditi primat v prvenstvu. Lahko pa že postane svetovni prvak dve dirki pred koncem prvenstva, a le ob predpostavki, da osvoji 8 točk več kot Hirvonen. Zadostovalo bi torej že drugo mesto, seveda če bi denimo Mikko ostal brez točk ali odstopil. Če bi se to morebiti zgodilo, Loebu na zadnjih dveh dirkah sploh ne bi bilo treba nastopiti, pa bi bil vseeno svetovni prvak, četudi bi Hirvonen pobral dve zmagi in bi na koncu imela isto število točk. Odločale bi namreč zmage: teh ima Loeb 9, Hirvonen pa bi jih imel 4 (če prištejemo še Japonsko in Wales). S predstavo Sorda po Kataloniji so bili bolj kot Španec zadovoljni pri tovarniškem Citroënu, saj je bilo njegovih 8 točk izjemno pomembnih v boju s Fordom za konstruktorsko lovoriko. Sedaj imajo Francozi velikih 27 točk naskoka. A nič še ni odločeno, saj je na voljo še 54 točk. Citroën je trenutno neverjetno močan in težko je verjeti, da ga bo lahko Ford ustavil na poti na reli Olimp. Loeb in Sordo sta na zadnjih treh relijih pobrala tri dvojne zmage. Torej 100-odstotni izkupiček (54 točk). Na drugi strani Ford le 22 točk in to s tremi dirkači.

Tovarniški Ford si skuša v boju s Citroënom pomagati z moštveno taktiko, a ne pomaga veliko. Pred relijem po Kataloniji je za nabiralca konstruktorskih točk namesto Latvale določil Duvala, na dirki pa je Belgijec dva »brzinca« pred koncem relijem predse spustil Hirvonena. Izkupiček: ena točka plusa. A to je premalo v boju s takšnim kalibrom, kot je Loeb. Mikko se sicer tolaži, da bo na Korziki bolje, saj je tam asfalt bolj agresiven in ima boljši oprijem. A to je račun brez krčmarja, saj bo Citroënov dvojček spet glavni favorit za dvojno zmago. Edini, ki bi morebiti lahko resno konkuriral Loebu in Sordu, je Duval, ki pa v Kataloniji Sebastienu in Daniju ni prišel pretirano blizu. Preden je po moštvenem ukazu predse spustil Hirvonena, je za Loebom zaostajal skoraj minuto, za Sordom pa pol minute. V Franciji bo torej moral najti dodatno hitrost. Kot vse kaže, ni več vprašanje, ali bo Loeb osvojil naslov svetovnega prvaka, temveč kdaj ga bo. Na Korziki ima Francoz prvo zaključno žogico za sezono 2008. Njegov peti naslov svetovnega prvaka bo spet edinstven rekord, saj v zgodovini svetovnega relija to ni uspelo še nikomur.

Ne spreglejte