Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
23. 1. 2018,
14.23

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

#zanaše #zanase Španija Veselin Vujović Slovenska rokometna reprezentanca EP Hrvaška 2018

Torek, 23. 1. 2018, 14.23

6 let, 3 mesece

Statistična primerjava Slovenije in Španije (infografika)

Španci kradejo žoge kot srake

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
EP 2018 Španija Makedonija | Foto Mario Horvat/Sportida

Foto: Mario Horvat/Sportida

Danes se bosta na evropskem prvenstvu v rokometu v Varaždinu ob 18.15 udarili Slovenija in Španija. To bo zelo pomembna tekma za obe reprezentanci, ki lovita preboj v polfinale. Prva razlika, ki bode v oči, je število dvominutnih izključitev. Vujovićeva četa jih je na EP na Hrvaškem zbrala že 29, Španija zgolj osem.

Španska rokometna reprezentanca spada med svetovne velesile. Dvakrat je postala svetovni prvak (2005 in 2013), na treh olimpijskih turnirjih je osvojila bron (1996, 2000 in 2008), na evropskem prvenstvu pa se je najvišje povzpela do drugega mesta. V finalu je izgubila kar štirikrat (1996, 1998, 2006 in 2016), tako da še čaka na krstni evropski naslov.

Slovenija in Španija sta si zelo različni

Veselin Vujović dobro pozna Španijo, kjer je deloval kar nekaj let. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Veselin Vujović dobro pozna Španijo, kjer je deloval kar nekaj let. Foto: Žiga Zupan/Sportida Bi ga lahko pozdravila letos na Hrvaškem? Če bo danes ostala brez točk proti Sloveniji, bi si zmanjšala možnosti za nastop v polfinalu. Zato bo danes v Areni Varaždin še kako napeto, saj imajo svoje načrte tudi izbranci Veselina Vujovića, ki jih bo danes na Hrvaškem spodbujalo več tisoč navijačev.

Kaj pravi statistika? Primerjava reprezentanc, ki sta na letošnjem evropskem prvenstvu do zdaj odigrali štiri tekme, ponuja kar nekaj razlik. Pomerili se bosta ekipi, ki se v marsičem razlikujeta.

 

Španci kradejo žoge kot srake

Španci so v skupinskem delu EP 2018 izgubili le proti Danski. | Foto: Mario Horvat/Sportida Španci so v skupinskem delu EP 2018 izgubili le proti Danski. Foto: Mario Horvat/Sportida Španci so izkušenejši. V državnem dresu so odigrali skoraj dvakrat več tekem, v povprečju so od slovenskih reprezentantov starejši kar za tri leta. Izkušnje jim pomagajo zlasti pri igri v obrambi. Prejemajo manj zadetkov od Slovenije. Čeprav je njihova obramba jeklena, ne posegajo pogosto po agresivnih in nedovoljenih prekrških.

Sodniki so jih na prvenstvu za dve minuti izključili le osemkrat. Manjkrat, kot je morala počivati Slovenija zgolj na uvodni tekmi z Makedonijo (na njej sta sodila romunska delivca pravice, ki jima je EHF sodniško nalogo zaupala tudi za današnjo tekmo). Takrat so bili člani Vujovićeve čete izključeni kar 11-krat, skupno pa je na evropskem prvenstvu pri južnih sosedih zbrala že 29 izključitev.


Besedni spodrsljaj slovenskega selektorja
Sloveniji danes sodita Romuna, ki sta razjezila Vujovića
Sanjski scenariji za slovensko reprezentanco
Vujović pred Španijo opravil dve menjavi
Za uporabo mobitela do 50 evrov "kazni", za kletvico po enega
V civilizaciji pilili detajle za Španijo in Češko
"Premor med našima tekmama je odločno predolg in nelogičen"


Španci v obrambi radi izmikajo žoge tekmecem. Ukradli so jih že 22 (Slovenija le pet) in posredno zaradi tega izvedli kar 34 protinapadov. Slovenija bo morala paziti na njih, saj je v tej statistični prvini več kot trikrat slabša od današnjih tekmecev.

Slovenci imajo manj asistenc

Miha Zarabec je najboljši slovenski strelec in podajalec na tem prvenstvu. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Miha Zarabec je najboljši slovenski strelec in podajalec na tem prvenstvu. Foto: Žiga Zupan/Sportida Kako je v napadu? Španci so dosegli več zadetkov od Slovencev. Proti vratom tekmecev so sprožili skoraj petino več strelov od Slovencev, ki pa se lahko pohvalijo z boljšo učinkovitostjo in razigranim Miho Zarabcem. Uigranost španskih rokometašev je na visoki ravni. Njihovo igro v napadu odlikuje veliko število asistenc, izguba žog pa je manjša kot pri Vujovićevi četi, ki se v napadu najbolj zanaša na met z devetih metrov in hitre prodore.

Španija ima veliko bolj uravnotežen napad. Bo z njim prizadejala veliko škode motivirani Sloveniji, ki še ni vrgla puške v koruzo in si želi priigrati vsaj tretje mesto v skupini, še vedno pa je tudi v igri za polfinale? To bo dokončno znano malce pred 20. uro, ko se bo končal dvoboj med rokometnima velesilama.

Ne spreglejte