Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
22. 1. 2018,
11.10

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,18

6

Natisni članek

Slovenska rokometna reprezentanca EP Hrvaška 2018 Veselin Vujović #zanaše #zanase

Ponedeljek, 22. 1. 2018, 11.10

6 let, 3 mesece

Sanjski scenariji za slovensko reprezentanco na EP 2018

Nemci in Španci, pomagajte, prosim!

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,18

6

Miha Zarabec | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Sanje navijačev slovenske rokometne reprezentance o nastopu v polfinalu evropskega prvenstva na Hrvaškem še niso izgubljene. Če bodo izbranci Veselina Vujovića ta teden premagali Španijo in Češko, poleg tega pa ji bodo šli na roko še nekateri drugi rezultati, bi se lahko konec tedna v zagrebški Areni potegovali za odličja! Predstavljamo vse mogoče scenarije.

Slovenska rokometna reprezentanca bo do konca drugega dela evropskega prvenstva odigrala še dve tekmi. Čeprav je trenutno v skupini II na zadnjem mestu in njena usoda že nekaj časa ni odvisna le od njenih tekem, se lahko na lestvici še vedno povzpne na drugo mesto.

Vodilne Danske, ki ima po štirih nastopih že šest točk in je največji favorit za končno osvojitev prvega mesta v skupini, ne more več dohiteti. Z zmagama nad Španijo (torek) in Češko (sredo) pa se lahko povzpne na drugo mesto. Če bi ji to uspelo, bi imela v žepu pet točk. Z njimi bi se še dalo uvrstiti v zaključne boje za medalje, a bi morali iti slovenski izbrani vrsti na roko tudi drugi rezultati.

Skupina II (Varaždin – Varaždin Arena):

Petek, 19. januar:
Nemčija : Češka 22:19 (9:10)
Slovenija : Danska 28:31 (14:16)

Nedelja, 21. januar:
Nemčija : Danska 25:26 (9:8)
Makedonija : Španija 20:31 (6:15)

Torek, 23. januar:
18.15 Slovenija – Španija
20.30 Makedonija – Češka

Sreda, 24. januar:
16.00 Slovenija – Češka
18.15 Makedonija – Danska
20.30 Nemčija – Španija

Trenutna lestvica:
1. Danska 4 tekme - 6 točk
2. Španija 3 - 4
----------------
3. Nemčija 4 - 4
----------------
4. Makedonija 3 - 3
5. Češka 3 - 2
6. Slovenija 3 – 1

Kakšni so mogoči scenariji, ki bi bronaste junake z lanskega svetovnega prvenstva v Franciji popeljali v polfinale? Pri vseh velja, da nobena reprezentanca razen Danske ne sme zbrati več kot pet točk, Slovenija mora v Varaždinu nujno premagati Špance in Čehe, zadnja tekma v skupini med Nemčijo in Španijo pa se mora končati brez zmagovalca. Če se kaj od navedenega ne bo uresničilo, se bodo sanje o slovenskem polfinalu razblinile še isti trenutek.

Prvi scenarij: trikotnik med Slovenijo, Nemčijo in Španijo

Veselin Vujović lahko Slovenijo na Hrvaškem še popelje na stopničke. | Foto: Mario Horvat/Sportida Veselin Vujović lahko Slovenijo na Hrvaškem še popelje na stopničke. Foto: Mario Horvat/Sportida Če bi Slovenija premagala Špance in Čehe, bi drugi del končala s petimi točkami. Toliko bi jih osvojili tudi Španci in Nemci, če bi se njuna tekma, s katero se bo v Varaždinu sklenil drugi del evropskega prvenstva, končala brez zmagovalca. Če se ne bo, Slovenija niti v teoriji ne more več osvojiti drugega mesta.

Mora pa se izpolniti tudi pogoj, da Makedonija na zadnjih dveh tekmah ne osvoji vsaj dveh točk. Če bi Češka proti slovenskim krvnikom iz skupine C ostala neporažena, bi se na koncu drugega dela lahko s petimi točkami pohvalile le tri reprezentance. Slovenija, Španija in aktualni evropski prvak Nemčija.

Odločalo bi pravilo medsebojnih tekem, ki bi osrečilo slovenska srca. Slovenija bi namreč v trikotniku z rokometnima velesilama imela tri točke (zmaga nad Španijo in kontroverzen remi z Nemčijo), Nemčija dve (dva remija), Španija pa le eno (poraz proti Sloveniji in remi z Nemci). V tem primeru bi Slovenija nadaljevala prvenstvo v polfinalu, kjer bi se pomerila z najboljšo reprezentanco iz skupine I, v kateri gre za zdaj najbolje svetovnim prvakom Francozom.

Prvi scenarij:

Slovenija : Španija - zmaga Slovenije
Makedonija : Češka - zmaga Češke ali remi*
Slovenija : Češka - zmaga Slovenije
Makedonija : Danska - zmaga Danske ali remi*
Nemčija : Španija - remi

*Makedonija lahko na omenjenih dveh tekmah le enkrat remizira.

Končna lestvica:
1. Danska 5 tekem - 7 ali 8 točk
2. Slovenija* 5 - 5
3. Nemčija* 5 - 5
4. Španija* 5 - 5
5. Makedonija 5 - 3 ali 4
6. Češka 5 - 3 ali 4

*končno uvrstitev bi odločil trikotnik med tremi ekipami, v katerem bi odločali medsebojni rezultati in razlika v zadetkih

Drugi scenarij: krog med Slovenijo, Makedonijo, Nemčijo in Španijo

Nemci morajo na zadnji tekmi skupine nujno remizirati proti Špancem. Če ne bodo, bo Slovenija ostala brez vseh možnosti za naskok na drugo mesto.  | Foto: Mario Horvat/Sportida Nemci morajo na zadnji tekmi skupine nujno remizirati proti Špancem. Če ne bodo, bo Slovenija ostala brez vseh možnosti za naskok na drugo mesto. Foto: Mario Horvat/Sportida Položaj reprezentanc v skupini II in razvrstitev od drugega do petega mesta bi se lahko še dodatno zapletel, če bi do konca videli le še zmagi Slovenije, preostale tri tekme pa bi se končale brez zmagovalca. V tem primeru bi o drugem potniku v polfinale (Danska bi suvereno osvojila prvo mesto in zadržala vodilni položaj) odločal krog med štirimi reprezentancami, ki bi osvojile pet točk. To bi bile Slovenija, Nemčija, Španija in Makedonija. Slovenija bi v njem osvojila tri točke (zmaga nad Španijo, remi z Nemčijo in poraz z Makedonijo).

Ker pa bi tri imele tudi Španija (zmaga nad Makedonijo, remi z Nemčijo in poraz proti Sloveniji), Makedonija (zmaga nad Slovenijo, remi z Nemčijo in poraz proti Španiji) in Nemčija (trije remiji), bi o najboljšem odločala razlika v golih na omenjenih srečanjih.

Se bo Slovenija čudežno uvrstila v polfinale EP 2018 na Hrvaškem?

  • Da.
    35,48 %
    226 glasov
  • Ne.
    64,52 %
    411 glasov
Oddanih 637 glasov

Slovenija bi tako morala v torek nadigrati Španijo in jo premagati vsaj za sedem golov. Oziroma šest, če bi jih dosegla tako veliko, da bi bilo končno število zadetkov večje od španskega izkupička. Tako bi Slovenija napredovala na drugo mesto, saj bi imela v krogu štirih reprezentanc tri točke in gol razliko +6, Španija bi imela +4, Nemčija bi ostala pri +0, Makedonci pa bi zaradi hudega nedeljskega poraza proti Španiji v krogu zasedli zadnje mesto (-10).

Drugi scenarij:

Slovenija : Španija - zmaga Slovenije
Makedonija : Češka - remi
Slovenija : Češka - zmaga Slovenije
Makedonija : Danska - remi
Nemčija : Španija - remi

Končna lestvica:
1. Danska 5 tekem - 7 točk
2. Slovenija* 5 - 5
3. Španija* 5 - 5
4. Nemčija* 5 - 5
5. Makedonija* 5 - 5
6. Češka 5 - 3

*končno uvrstitev bi odločil krog med štirimi ekipami, v katerem bi odločali medsebojni rezultati in razlika v zadetkih

Tretji scenarij: krog med Slovenijo, Makedonijo, Nemčijo in Španijo

Razplet je zelo podoben drugemu, tudi v tem bi Slovenija za preboj na drugo mesto v skupini II potrebovala prepričljivo torkovo zmago nad Španijo. Razlikuje se le v tem, da bi Makedonija v torek premagala Češko, dan pozneje pa ostala praznih rok proti Danski.

Slovenski rokometaši še niso vrgli puške v koruzo. Če bodo premagali Špance in Čehe, obenem pa bi se v njeno korist razpletle preostale tri tekme drugega dela evropskega prvenstva, bi se lahko čudežno dokopali do polfinala. | Foto: Mario Horvat/Sportida Slovenski rokometaši še niso vrgli puške v koruzo. Če bodo premagali Špance in Čehe, obenem pa bi se v njeno korist razpletle preostale tri tekme drugega dela evropskega prvenstva, bi se lahko čudežno dokopali do polfinala. Foto: Mario Horvat/Sportida

Če bi se uresničil takšen scenarij, bi ponovno razmišljali o "štirikotniku" med Slovenijo, Španijo, Nemčijo in Makedonijo. Ta bi lahko osrečil deželo na sončni strani Alp, a le v primeru zadostno visoke zmage nad Španci, o kateri smo podrobneje pisali že v prejšnjem odstavku.

Tretji scenarij:

Slovenija : Španija - zmaga Slovenije
Makedonija : Češka - zmaga Makedonije
Slovenija : Češka - zmaga Slovenije
Makedonija : Danska - zmaga Danske
Nemčija : Španija - remi

Končna lestvica:
1. Danska 5 tekem - 8 točk
2. Slovenija* 5 - 5
3. Španija* 5 - 5
4. Nemčija* 5 - 5
5. Makedonija* 5 - 5
6. Češka 5 - 2

*končno uvrstitev bi odločil krog med štirimi ekipami, v katerem bi odločali medsebojni rezultati in razlika v zadetkih

Kdo bo šel neposredno na SP 2019?

Tri najboljše reprezentance si bodo neposredno zagotovile nastop na svetovnem prvenstvu, ki ga bosta leta 2019 skupaj gostili Danska in Nemčija. Ker imata obe kot sogostiteljici že zagotovljen nastop na SP, kvalifikacij pa ne bo treba igrati niti aktualnemu svetovnemu prvaku Franciji (2017), bodo na evropskem prvenstvu na Hrvaškem odigrali tudi dvoboj za peto mesto. Slovenija ga bo odigrala, če bo v skupini II osvojila tretje mesto.

Navijajte za naše športnike in osvojite Samsung Galaxy S8

Pridružite se slovenskim športnikom in pokažite, da tudi vaše srce bije za Slovenijo. Sodelujte v nagradni igri #zanaše.

Sodelujete tako, da na svojih družbenih omrežjih delite navijaški posnetek slovenskih športnikov ali posnamete svoj posnetek z navijaškimi gibi in ga delite.

Ne pozabite pripisati #zanaše in označiti Telekom Slovenije. Morda boste prav tisti srečnež, ki bo prejel mobilni telefon Samsung Galaxy S8!

www.zanase.si

Ne spreglejte