Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Ponedeljek,
9. 1. 2012,
15.40

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

fitnes trener osebni trener

Ponedeljek, 9. 1. 2012, 15.40

7 let, 12 mesecev

Sprehod po fitnes centru (video)

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Preden se lotite vadbe se je priporočljivo spoznati s fitnes centrom. Med napravami smo se sprehodili z osebnim trenerjem Bojanom Kristanom, ki nam je razkazal prostore fitnesa.

Fitnes centri so običajno razdeljeni na več prostorov glede na namenskost naprav oziroma pripomočkov, ki se v posameznem prostoru nahajajo. V fitnes centru najdemo prostor s kardio napravami, prostor s trenažerji ter prostor s prostimi utežmi in raznimi pripomočki. ''Kardio naprave so namenjene ogrevanju kot tudi različnim oblikam vadbe za vzdržljivost. Značilnost naprav je, da pri večini aktiviramo večjo število mišičnih vlaken v telesu, kar povzroči višji srčni utrip in večjo trenutno porabo energije oziroma kalorij. Značilnost teh naprav je tudi, da jih lahko uporabljamo skoraj vsak dan, saj je običajno potrebna regeneracija za naslednjo vadbo minimalna,'' nam razloži GiBitov osebni trener Bojan Kristan.

"Trenažerji so prisotni v fitnes centrih že dolga leta in so namenjeni tako začetnikom kot tudi vsem ostalim. Prednost trenažerjev je, da z njimi lažje izoliramo posamezno mišico, lahko si nastavimo zelo lahke obremenitve in izvajamo gibanje v liniji, ki ga določa trenažer. To je lahko sicer pozitivno za začetnike in osebe s pomanjkanjem tehnike dviganja uteži, medtem ko je za športnike in rekreativce, ki hočejo trenirati bolj celostno, boljše trenirati s prostimi utežmi, saj pri teh telo posveča več energije stabilizaciji sklepov, gibe pa izvajamo po liniji, najbolj primerni za nas, ne pa po liniji trenažerja," še pove Bojan, ob tem pa poudari, da za vadbo ne potrebujemo vedno naprav in uteži, saj marsikatero vajo lahko učinkovito izvedemo tudi brez vsega ali z določenimi pripomočki, ki jih prav tako najdemo v fitnes centru: "Sedanji trend daje poudarek tudi funkcionalni vadbi, katero izvajamo z lastnim telesom ali s pomočjo raznih pripomočkov, kot so TRX, žoge, elastike …"

Ne spreglejte