Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
24. 10. 2018,
17.24

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

1

Natisni članek

Zoran Barišić NK Olimpija NK Olimpija Prva liga Telekom Slovenije NK Maribor NK Maribor večni derbi

Sreda, 24. 10. 2018, 17.24

5 let, 5 mesecev

Trener Olimpije Zoran Barišić pred derbijem v Mariboru #video

Ni prvič, ko trener Olimpije ne sme nositi vijoličastih oblačil

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

1

Zoran Barišić | Zoran Barišić na klopi Olimpije še ni izgubil. | Foto Urban Urbanc/Sportida

Zoran Barišić na klopi Olimpije še ni izgubil.

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Pred avstrijskim strategom Zoranom Barišićem je najpomembnejša tekma, odkar se je preselil v Slovenijo in prevzel Olimpijo. V soboto bo v velikem derbiju 14. kroga Prve lige Telekom Slovenije gostoval pri vodilnem Mariboru. Bolj kot o tekmecu razmišlja o igri svojih varovancev, s katero je iz tedna v teden vedno bolj zadovoljen.

Zeleno-beli proti vijoličastim. To je prizor, ki je 48-letnega Dunajčana spremljal dobršen del trenerske kariere. Ko je sedel na stolčku dunajskega Rapida, ki prisega na zeleno-belo barvo, je bil vedno vrhunec sezone mestni obračun z Austrio. S klubom, ki ljubi in obožuje vijoličasto.

NŠ Mura NK Rudar
Sportal Tudi Mura, podobno kot Olimpija, povsem blizu polfinala. Podvig Aluminija v Krškem.

Zoran Barišić bo imel opravka z identičnim barvnim rivalstvom tudi na sončni strani Alp, kjer kaže v boju za jesenski naslov najbolje Mariboru in Olimpiji. ''Ko sem vodil Rapid, je bila to preteklost. Zdaj je pomembna le Olimpija, na derbijih pa je vedno mogoče vse,'' se strateg zmajev ni želel pretirano vračati v leta, ko je bila zanj kot za trenerja Rapida najslajša zmaga nad vijoličasto Austrio.

Dunaj in Slovenija imata vzporednice

Kot trener Rapida je moral pozabiti na vijolično barvo. | Foto: Reuters Kot trener Rapida je moral pozabiti na vijolično barvo. Foto: Reuters Znano je, da v Mariboru, kjer bo v soboto največji spektakel, kar ga premore slovenski klubski nogomet, sovražijo zeleno barvo.

''Na Dunaju je bilo tako, da ni smel nihče obleči nič vijoličastega. Mislim, da je tukaj podobno. Kar zadeva derbi in barve, je med Dunajem in Slovenijo kar nekaj vzporednic,'' je priznal Avstrijec, ki je na stolčku Olimpije nasledil Safeta Hadžića.

Kot trener Rapida je imel proti vijoličnim tekmecem pozitivno statistiko, a se na to pred spopadom v Mariboru pretirano ne ozira. ''Statistika me sploh ne zanima. To je moj prvi derbi v Sloveniji. Upam, da bomo polni pozitivne energije, da se bodo vsi igralci veselili nastopa. Pravzaprav že čutim, kako velika in pomembna je ta tekma,'' komaj čaka na odhod na Štajersko. Odprava Olimpije se bo v mesto ob Dravi odpravila že v petek, odšla v karanteno in tam ostala do sobotnega obračuna.

Računalnik, evri, tipkovnica, denar
Sportal NZS bo med slovenske klube razdelila kar 650 tisoč evrov

Morda bosta nared tudi Ilić in Črnic

V soboto bo vodil zmaje na največji preizkušnji, odkar je trener Olimpije. | Foto: Morgan Kristan / Sportida V soboto bo vodil zmaje na največji preizkušnji, odkar je trener Olimpije. Foto: Morgan Kristan / Sportida Barišić priznava, da se čuti pritisk, a pozitivne narave. Od predsednika Milana Mandarića, ki pričakuje, da bodo zeleno-beli ubranili naslov državnega prvaka, ni slišal kakšnih posebnih zahtev. Predsednik za dvoboj tudi ni obljubil kakšnih posebnih finančnih nagrad. ''Naš bonus bi bile tri točke, če bi zmagali,'' kratko in jedrnato odgovarja strateg hrvaških korenin.

Kar zadeva igralce, ki so na stranskem tiru zaradi zdravstvenih težav, kaže vedno bolje Admirju Suljiću. V sredo je opravil polovico treninga, jutri bo že prisoten s fanti. Vedno bolje kaže kapetanu Branku Iliću in Maticu Črnicu, oba sta začela treninge in bosta morda še ujela vlak za sobotno tekmo.

Na zadnji tekmi je v Stožicah z 2:0 premagal kranjski Triglav. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Na zadnji tekmi je v Stožicah z 2:0 premagal kranjski Triglav. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Kar zadeva Mariborčane, ki se lahko pohvalijo z najboljšim napadom v Sloveniji, jih Barišić zelo spoštuje, a vseeno gleda bolj nase. Izhaja iz tega, da bo rezultat ugoden za Olimpijo, če bodo njegovi izbranci, ki jih ima za kakovostne in nevarne za tekmečeva vrata, odigrali tako, kot pričakuje od njih. Dodaten razlog za optimizem mu daje vtis, da je njegova ekipa v zadnjih tekmah pokazala napredek in se premika v pozitivno smer. Ne skrbi ga niti neučinkovitost. Strelci potrebujejo za zadetke veliko priložnosti. Barišića bolj veseli, da si jih s svojo kreativnostjo priigrajo ogromno.

Prvenstvo je še dolgo

Ko je Olimpija zadnjič gostovala v Ljudskem vrtu, je spomladi zmagala s 3:2. | Foto: Mario Horvat/Sportida Ko je Olimpija zadnjič gostovala v Ljudskem vrtu, je spomladi zmagala s 3:2. Foto: Mario Horvat/Sportida Trener Maribora Darko Milanič je nedavno dejal, da je igra Olimpije predvidljiva. ''Če je dejal tako, je to za nas pohvala. To pomeni, da se vidijo obrisi naše igre. Da se vidijo koncept, ideja, naša želja,'' ga je komentar stratega vijolic spravil v dobro voljo.

Verjame, da sobotni derbi še zdaleč ni odločilen pri končnem razpletu prvenstva. Tudi če bi Maribor zmagal in se na lestvici od Olimpije oddaljil za osem točk. ''Do konca sezone je še ogromno krogov, veliko stvari se lahko še zgodi,'' je prepričan, da ni za Olimpijo še nič izgubljenega.

Derbi se bo začel ob 16.45, na Planet TV pa ga lahko v neposrednem prenosu iz Maribora spremljate že ob 16.20. V Ljudskem vrtu, ki bi bil lahko v soboto poln skoraj do zadnjega kotička, bo za Olimpijo stiskalo pesti 700 gledalcev. Prireditelji so pripadnikom navijaške skupine Green Dragons namenili 400 vstopnic, 300 vstopnic pa so za osrednjo tribuno dobili ''navadni'' gledalci iz Ljubljane.

Miran Pavlin Zlatko Zahović
Sportal Konec je, Pavlin se ne bo vrnil k Zahoviću
Sportal Pet atraktivnih zadetkov, ki so prejeli največji aplavz #video
Milan Mandarić
Sportal Rok Plestenjak: Fenomen, ki ga Slovenija ni vajena
Planet TV V soboto na Planetu prenos večnega derbija
NK Olimpija NK Triglav
Sportal Dokaz, da Mandarić pri Olimpiji ni pozabil na mlade #video
Maribor Olimpija Viole
Sportal Vzorno vedenje skupin Green Dragons in Viole

 

Ne spreglejte