Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 10. 2019,
4.00

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,39

4

Natisni članek

Prva liga Telekom Slovenije NK Maribor NK Maribor Marcos Tavares

Sreda, 30. 10. 2019, 4.00

4 leta, 5 mesecev

Legendarni kapetan NK Maribor Marcos Tavares

Kapetan Tavares priznal, da trpi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,39

4

Marcos Magno Morales Tavares, 35-letni brazilski napadalec s slovenskim potnim listom in nalezljivim nasmehom, je talisman sreče NK Maribor. Dolgoletni kapetan vijolic je v zadnjem desetletju edinstven magnet za doseganje rekordov in osvajanje lovorik. V tej sezoni ne more biti zadovoljen z minutažo, a ga ženeta naprej strast in ljubezen do vijoličnega dresa. Pred koncem kariere bi rad uresničil prav posebno željo in v Ljudskem vrtu združil moči s sinom.

Sportal Ste zamudili oddajo Goool!? Dušan Kosić je imel marsikaj povedati ... #video

Ni mu lahko. V prejšnjih sezonah je Marcos Magno Morales Tavares na slovenskih prvoligaških zelenicah dosegal zadetke kot po tekočem traku, v tej pa se je lahko v svojem prepoznavnem slogu s poklonom zahvalil navijačem le enkrat. Skromna statistika niti ne preseneča, saj je na igrišču prebil le 197 minut. Zbral je resda 13 nastopov, a ni niti enkrat začel dvoboja od začetka, ampak je vedno vstopil v igro v drugem polčasu.

Tavareš grafika | Foto: Planet TV Foto: Planet TV

Zaradi tega se bo njegova želja o tem, da bi kot absolutni strelski rekorder Prve lige Telekom Slovenije svoj dosežek, trenutno je pri 150 zadetkih, dvignil na magičnih 200, zelo težko uresničila. ''Zelo težko mi je. Vedno sem bil kapetan in glavni igralec kluba. Zdaj pa mi je zelo težko, ker moram sedeti na klopi. A vedno, ko pridem v igro, hočem pomagati klubu. Vedno dam vse od sebe, vseh sto odstotkov,'' je v pogovoru za Planet TV priznal, da trpi, ker se je v tej sezoni pri ljubljenem klubu znašel v drugačni vlogi.

Tavares pred Mariborom in po Mariboru

V 1. SNL je dosegel okroglih 150 zadetkov! | Foto: Vid Ponikvar V 1. SNL je dosegel okroglih 150 zadetkov! Foto: Vid Ponikvar Postal je adut s klopi, rezervni igralec, ki na skoraj vsaki tekmi vstopa v igro v zadnjih minutah. Če je v Evropi, kjer se je Maribor prebil do play-offa kvalifikacij za evropsko ligo in se z nadaljevanjem evropske sezone vsaj do zime spogledoval do zadnje sekunde povratnega srečanja z Ludogorcem, spominjal na vročega golgeterja in dosegel tri zadetke (proti Valurju, Rosenborgu in Ludogorcu), postaja njegova statistika v prvenstvu vedno bolj siromašna.

Edini gol je dosegel pred dvema mesecema, ko je v Ljudskem vrtu zatresel mrežo Brava. To je bil edini trenutek neuničljivega kapetana v državnem prvenstvu, ko se je lahko zvestim navijačem, ki tako navdušeno vzklikajo njegovo ime, zahvalil z zdaj že tradicionalnim priklonom. To je bil njegov 150. zadetek v zgodovini 1. SNL, kar je eden od najbolj veličastnih rekordov, kar jih premore slovenski klubski nogomet.

''Vedno rečem, da obstaja Tavares pred Mariborom in po Mariboru,'' je dolgoletni kapetan in prvi napadalec najbolj trofejnega slovenskega kluba pojasnil, kako se je njegova kariera z odločitvijo, da se pridruži Mariboru, povsem spremenila. ''Ko sem prišel leta 2008, ni bilo vse dobro,'' je pripomnil. Ko je ogrel svoje strelske naprave in spoznal, kakšen privilegij je igranje za NK Maribor v Sloveniji, se je začela vijolična pravljica. Lovorike so se osvajale kot po tekočem traku, vijolice pa so dosegale odmevne uspehe tudi v Evropi.

NK Domžale, NK Bravo, prva liga Telekom Slovenije
Sportal Domžalčani počasi lovijo ritem, Mura se je rešila #video

Viler: Takega kapetana bi si želel vsak

Brazilec uživa ogromno spoštovanje tako pri soigralcih kot tudi navijačih. | Foto: Miloš Vujinović/Sportida Brazilec uživa ogromno spoštovanje tako pri soigralcih kot tudi navijačih. Foto: Miloš Vujinović/Sportida Kako novo vlogo Tavaresa pri NK Maribor, ki dobiva vse manj priložnosti, doživljajo soigralci? ''Vsi vemo, kakšna je vloga Tavaresa v ekipi. Je legenda. Kar je naredil za Maribor, ni uspelo nobenemu pred njim. Kot pravi kapetan se je dobro privadil tudi na to vlogo,'' je dejal Rok Kronaveter, ki si deli slačilnico z njim šele nekaj mesecev.

Povsem drugače velja za Mitjo Vilerja, junaka NK Maribor z zadnjega štajerskega derbija, ki je odločil zmagovalca na dvoboju proti Celju (1:0). S Tavaresom se druži že ogromno let in uživa v njegovi družbi. ''Venomer je nasmejan. Ne glede na vse. Je pravi pozitivec. Kot pravi kapetan je vedno prvi, na čelu ekipe. Vedno nas spodbuja. Takrat, ko igra, in tudi takrat, ko ne igra. Takega kapetana bi si želela vsaka ekipa,'' je najbolj priljubljenemu Brazilcu na sončni strani Alp namenil izbrane in prelepe besede.

Darko Milanič
Sportal Mitja Viler odločil derbi v Ljudskem vrtu

Tavares je z nalezljivim nasmeškom, strastjo do nogometa, v kateri izžareva energijo tudi brazilski ples, okužil tudi navijače. Pri njih je zelo priljubljen. Velja za živo legendo kluba. ''To si štejem v čast. Ni veliko igralcev, ki bi jih navijači imeli za legendo kluba, čeprav še niso končali kariere,'' je pojasnil v pogovoru za Planet TV, ko smo ga obiskali v Mariboru.

Pred koncem kariere bi rad zaigral v vijoličnem dresu še skupaj s sinom Marcosom. | Foto: Grega Valančič/Sportida Pred koncem kariere bi rad zaigral v vijoličnem dresu še skupaj s sinom Marcosom. Foto: Grega Valančič/Sportida

Ima 35 let, a čuti, da še zdaleč ni rekel zadnje. V srcu skriva ogromno željo, ki bi jo rad izpolnil, preden bi obesil nogometne čevlje na klin. Prva, da bi oblekel dres slovenske reprezentance, se mu ni izpolnila. Se mu bo vsaj druga?

''Rad bi odigral še pol sezone ali pa celo skupaj s sinom. Potem bi lahko kariero končal vesel, povsem v miru,'' želi izkusiti, kako bi bilo braniti barve mariborskega kluba skupaj s sinom, ki je od njega mlajši 20 let in pomeni svetlo prihodnost kluba. Če bi se mu uresničila želja, je prepričan, da bi imel tekmec z dvema soimenjakoma velike težave.

Podobnost med Tavaresom in Buffonom

Gianluigi Buffon je živa legenda italijanskega nogometa in Juventusa. | Foto: Reuters Gianluigi Buffon je živa legenda italijanskega nogometa in Juventusa. Foto: Reuters O tem, kako močno je vzljubil Slovenijo, priča tudi podatek, da se počuti bolj Mariborčan kot pa Brazilec. ''Zdaj sem že bolj slovenski Brazilec,'' razkriva izkušeni napadalec, ki je naredil velik vtis tudi na gosta vsakotedenske oddaje, posvečene dogajanju v Prvi ligi Telekom Slovenije, Alfreda Jermaniša. Nekdanji slovenski reprezentant je razmišljanje Tavaresa primerjal s slovitim vratarjem Juventusa Gianluigijem Buffonom.

''Buffon je legenda Juventusa. Lani je šel v Pariz, pa letos prišel nazaj. Pri Juventusu so mu hoteli dati številko 1 in kapetanski trak, a je gospod Buffon preprosto rekel ne. Rekel je, da so njegovi časi mimo in da bo pomagal ekipi, ko ga bo potrebovala, v tem času pa naj bo kapetan nekdo drug. Številko 1 bo nosil Szczesny. Tudi Tavares se zaveda, kaj je dal temu klubu, ker je športnik od glave do pete, in je enostavno sprejel to vlogo,'' je povedal Jermaniš, ki ga preseneča tudi, kako se je Brazilec, rojen v Porto Alegru, v desetih letih naučil slovenskega jezika veliko bolje od številnih Hrvatov, ki že dolgo igrajo v Sloveniji. ''Kapo dol,'' je nenadomestljivega kapetana Maribora, ki uživa tako velik ugled, da mu njegovi soigralec vselej, ko vstopi v igro, prinesejo kapetanski trak, pohvalil Jermaniš.

Vrhunci dvoboja med Mariborom in Celjem (1:0):

Tavaresa bo nov izziv, kako izboljšati zbirko prvoligaških zadetkov, čakal v soboto, ko bo Maribor v uvodni tekmi 16. kroga Prve lige Telekom Slovenije gostoval v Ljubljani, a ne v večnem derbiju proti Olimpiji, ampak v Športnem parku Šiška proti Bravu. Pomeril se bo torej s klubom, proti kateremu je dosegel edini prvoligaški zadetek v tej sezoni.

Sportal Igralci Olimpije podprli Mandarića: Nekatere stvari niso bile poštene #video
Ne spreglejte