Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
6. 8. 2012,
1.03

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Urška Žolnir Jugovar Marjan Fabjan

Ponedeljek, 6. 8. 2012, 1.03

1 leto, 10 mesecev

Video: Odmevalo je ''Urška, Urška''

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zlata olimpijska medalja je v Slovenijo prispela varno. Le kako tudi ne bi, saj jo je čuvala Urška Žolnir, najboljša judoistka do 63 kg. Pričakal jo je bučen aplavz in poskrbel za izliv sreče.

Le uro po tem, ko je v Londonu za nov presežek slovenskih olimpijskih nastopov poskrbel neuničljivi Primož Kozmus, je na letališču Jožeta Pučnika pristalo letalo z izjemno dragoceno pošiljko. Prišla je nasmejana dobitnica zlate olimpijske medalje. Četrte v zgodovini državne samostojnosti, a tudi prve, ki jo je prejela slovenska športnica.

''Medalja bo romala na posebno mesto. Tam, kjer so zbrane vse od evropskih in svetovnih prvenstev ter olimpijskih iger,'' se Urška Žolnir že veseli trenutka, ko bo prišla domov in obogatila mikavno zbirko.

Pred tem jo čaka še nekaj presenečenj, predvsem pa druženj z navijači na različnih slovesnostih. Takoj po sprejemu na Brniku je odšla v Žalec, v ponedeljek pa se bo ob 18. uri poveselila še v Lopati pri Celju.

''Danes sem najbolj srečna mama na svetu,'' nam je pripovedovala njena mati Majda Žolnir, ki je njene nastope spremljala prek televizijskih ekranov. V London ni želela pripotovati, saj je bil tak tudi dogovor, oziroma prošnje zlate Urške. ''Potem bi bila bolj nervozna,'' nam je pojasnila v gruči presrečnih in zelo glasnih navijačev, ki so se na Gorenjsko odpravili kar z osmimi avtobusi.

Po zlati medalji je spala le tri ure

Po kratkem druženju z novinarji jim je stekla v objem tudi olimpijska zmagovalka. Odmevalo je ''Urška, Urška … Pred osmimi leti je v Atenah osvojila bronasto medaljo, zdaj se je povzpela na najvišjo stopničko. Da bo končala zelo visoko, je izžareval že njen pogled pred in po prvem srečanju. To je prepoznala tudi njena mati.

''Ta pogled je prišel sam od sebe. Bila sem osredotočena le na tekmovanje, na blazino in na nasprotnice, s katerimi sem se borila. Najtežja je bila prva borba, saj greš na blazino in še nimaš pravega občutka. Bila sem še malce lesena in zelo vesela, da se je hitro končalo,'' se je spominjala londonskega uvoda, ki jo je pahnil v zalet, s katerim je premagovala vse ovire. Ko je zmagala še v finalu, sreči ni bilo videti konca. ''Tisto noč sem spala samo tri ure. V olimpijsko vas smo prišli ob dveh zjutraj, takrat sem imela v sebi še ves adrenalin. Nisem mogla zaspat, zjutraj pa hitro odšla na zajtrk. Nastopili sta še članici mojega kluba, tako da je bilo potrebno biti zraven. Vedno si pomagamo. Naša ekipa je 'hard-workers'' in si zasluži uspeh,'' je povedala simpatična Žalčanka, ki je v Londonu izpolnila še en cilj. Poleg medalje je videla še Buckinghamsko palačo. Želela si jo je ogledati, tako kot ponosna Slovenija njene nastope, s katerimi je ujela zlato medaljo.

Trener Fabjan oprostil sodnikom

Vedno bolj jo mikajo trenerske vode, kjer že sedaj pomaga njenemu trenerju Marjanu Fabjanu, oktobra pa si bo lahko vendarle malce odpočila, saj se bo za mesec dni odpravila k sestri v Avstralijo. ''Ob Urškinem zlatu lahko povem, da sem pozabil tudi na sporne sodniške odločitve, ki so jih bile deležne ostale tekmovalke. Sodnikom sem oprostil, čeprav me ne bo noben prepričan, da ni bila 'Luca' manj aktivna od svoje nasprotnice. Bo pa naslednjič boljše,'' je dejal njen trener. Pod njegovim vodstvom je Slovenija postala kovnica olimpijskih odličij, judo pa prerasel v šport, ki je prenesel svetu zgodbo o neustrašnih slovenskih borkah. In dvakratni dobitnici olimpijskih medalj, Urški Žolnir.

Ne spreglejte