Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 4. 2015,
11.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Azerbajdžan

Ponedeljek, 13. 4. 2015, 11.00

8 let

Še dva meseca do eksperimenta, ki ga Evropa potrebuje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Baku bo čez dva meseca gostitelj premiernih evropskih iger. Gre za nekakšno evropsko različico azijskih, afriških ali pa panameriških iger. Nastopilo bo šest tisoč športnikov.

Evropa je bila do zdaj namreč edina celina, ki tovrstnega množičnega športnega tekmovanja ni imela. "Z evropskimi igrami smo dobili manjkajoči peti olimpijski krog," vselej na predstavitvi Bakuja 2015 rad poudarja prvi mož organizacije Simon Clegg, eden od vodilnih mož organizacije olimpijskih iger v Londonu leta 2012. Clegg izpostavlja, da imajo prav vse celine svojo tovrstno prireditev in v letu 2015 se jim bo končno pridružila tudi Evropa.

Vodenje projekta so prevzeli Angleži, ki so uspešno izpeljali londonski olimpijski projekt. Po Cleggovem mnenju bi drugače težko šlo: "Časa za priprave na olimpijske igre je vedno sedem let, kolikor mine od takrat, ko je prireditelj izbran in preden se začnejo prva tekmovanja. Za igre v Bakuju smo imeli dobri dve leti in pol. Pri tem ne gre za prireditev, kot je Pesem Evrovizije, kjer se praktično vse zgodi v enem finalnem večeru. Tukaj bo 16 dni v 20 športih za 253 kompletov medalj tekmovalo šest tisoč športnikov."

Seveda je tudi organizacija temu primerna, saj so v prestolnici Azerbajdžana na novo izgradili ali pa vsaj prenovili vso potrebno športno infrastrukturo, a ne le dvorane in tekmovališča. Tako imenovana olimpijska vas, kjer bodo nastanjeni športniki, v 13 zgradbah sestavlja več kot tisoč novih stanovanj, ki bodo po igrah ostala mestu. V povsem nove zgradbe bodo naselili tudi več kot 900 novinarjev, ki bodo poročali s tekmovanj.

Tekmovanje v judu bo štelo kot evropsko prvenstvo

Clegg sicer obljublja vrhunska tekmovanja in poudarja dejstvo, da se bodo nekateri najboljši neposredno uvrstili na olimpijske igre v Rio de Janeiru, a vnaprej je jasno, da bo zanesljivo vrhunski športni dogodek tekmovanje v judu, ki bo štelo tudi kot evropsko prvenstvo.

Na igrah pa je tudi nekaj manj znanih športov kot borilna veščina sambo, pa nogomet na mivki, košarka 3 x 3, v nekaterih kot denimo plavanju velja za nastopajoče starostna omejitev, v atletiki bo na sporedu evropski pokal II. skupine, v kateri sodeluje Azerbajdžan, Slovenci pa pravice nastopa nimajo. Večina športov se bo zato morala najprej na igrah dokazati.

Kljub vsemu so organizatorji zadovoljni. "Gre za prvo tovrstno tekmovanje in vsak začetek je težek. Ne le pri dogovarjanju s športi, ampak tudi pri denimo določitvi kriterijev za nastop. Res smo bili uspešni. Želeli smo si tekmovanje v 12 športih, zdaj jih imamo 20, med njimi je kar 16 olimpijskih." Pri tem prvi mož iger ne skriva, da si na evropski igrah želijo oba najbolj razširjena in s tem najbolj popularna športa v Evropi - atletiko in plavanje, ki jih gojijo prav vse evropske države in zato presegata regionalno priljubljenost večine drugih športov.

"Atletika in plavanje imata dolgoročne pogodbe, ki jih morata izpolniti, a se pogovarjamo. V vrsti za igre že čakajo tudi nove športne zveze, številni pa čakajo, kako bo izvedena premiera," še pravi Clegg, ki je prepričan, da so evropske igre tudi podlaga za olimpijsko kandidaturo Bakuja.

Evropa na olimpijskih igrah osvaja vedno manj medalj

Pierce O'Callaghan, športni direktor tekmovanja, trdi, da gre v Bakuju le za premiero nastajajočega tekmovanja. Prepričan je, da je Evropa ta dogodek čakala že 50 let in zdaj je čas dozorel. "Evropski učinek na olimpijskih igrah pada. Še v Atenah 2004 je Evropa osvojila 47 odstotkov vseh medalj, nazadnje le še 37. Posledično ima evropski šport zaradi tega manj pozornosti, sponzorjev in denarja. Evropske igre bodo evropskemu športu ponudile novo platformo za promocijo."

Tudi O'Callaghan je prepričan, da igram manjkata plavanje in atletika v najmočnejši izvedbi, a poudarja, da gre za prvo izvedbo, za katero predstavniki mnogih športov sploh niso verjeli, da bodo izvedene. Prepričan je, da bo projekt uspeh, seveda pa obenem poudarja, da bo v Azerbajdžanu večina gledalcev domačinov in seveda bodo zato po tej plati v ospredju športi, kjer so azerbajdžanski športniki močni. "Naša želja za prve igre je pozitivna izkušnja, ki bo podlaga za trajen dogodek za naprej. Tukaj gradimo zgodovino in tradicijo, ki je še nimamo."

Prav prve igre bodo zato določile številne podrobnosti. Med drugim tudi kvalifikacijske kriterije za nastop, še naprej pa bo potreben tudi dialog z mednarodnimi zvezami, saj snovalci evropskih iger dogodek vidijo tudi kot kvalifikacijsko tekmovanje za olimpijske igre v prihodnje.

Ne spreglejte