Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 12. 2020,
16.22

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

1

Natisni članek

Cas

Četrtek, 17. 12. 2020, 16.22

3 leta, 4 mesece

prepolovljena kazen

Cas zmanjšal kazen Rusov, ti še na dveh OI ne bodo nastopili pod svojo zastavo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

1

Cas Lozana | Cas prepolovil kazen Svetovne protidopinške agencije (Wada), ki jo je izrekla Rusiji. Rusija v tem dveletnem "kazenskem" obdobju tudi ne sme gostiti velikih športnih tekmovanj. | Foto Reuters

Cas prepolovil kazen Svetovne protidopinške agencije (Wada), ki jo je izrekla Rusiji. Rusija v tem dveletnem "kazenskem" obdobju tudi ne sme gostiti velikih športnih tekmovanj.

Foto: Reuters

Mednarodno športno razsodišče (Cas) v Lozani je danes izreklo Rusiji dveletno prepoved nastopanja pod lastno zastavo na velikih športnih tekmovanjih, kar vključuje poletne olimpijske igre v Tokiu 2021 ter zimske v Pekingu 2022. To pomeni, da je Cas prepolovil kazen Svetovne protidopinške agencije (Wada), ki jo je izrekla Rusiji. Rusija v tem dveletnem "kazenskem" obdobju tudi ne sme gostiti velikih športnih tekmovanj. S to, kot kaže, salomonsko odločitvijo Casa pa so zadovoljni tako pri Wadi kot pri Rusadi.

Wada je sicer Rusijo z velikih tekmovanj suspendirala za štiri leta decembra 2019, ko je ruska protidopinška agencija Rusada vnovič prekršila pravila Wade in ni sodelovala v boju proti dopingu. Wada je namreč trdila, da so bili podatki iz zloglasnega moskovskega laboratorija za obdobje od 2012 do 2015 vnovič prirejeni, preden so prišli do svetovne agencije.

Rusija se je na kazen pritožila, po novembrskem zaslišanju pa so pri Casu kazen prepolovili.

Ruski športniki lahko v obdobju kazni na olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih tekmujejo le pod nevtralno zastavo in brez nacionalnih simbolov, kot so zastava, himna, grb ...

Z odločitvijo Casa so zadovoljni v obeh taborih. "Pri Wadi smo zadovoljni, da smo zmagali pri tem prelomnem primeru," je v odzivu za javnost dejal predsednik Wade Witold Banka in dodal, da je sodba "jasno potrdila naše ugotovitve, da so ruske oblasti drzno in nezakonito manipulirale s podatki moskovskega laboratorija, da bi prikrile institucionaliziran dopinški sistem."

Pri Rusadi zadovoljni

Tudi pri Rusadi so nad odločitvijo, da bodo naslednji dve leti ruski športniki, ki so "čisti", lahko nastopali na velikih tekmovanjih le pod nevtralno zastavo, izrazili zadovoljstvo.

"Bilo bi nezakonito in popolnoma nepravično, če bi na primer vsem voznikom odvzeli pravice, samo zato, ker so nekatere med njimi ujeli med vožnjo v vinjenem stanju," pa je zapisala Rusada.

Zelena luč za nastop na velikih tekmovanjih tistim ruskim športnikom, ki si ne pomagajo s prepovedanimi poživili, je "zmaga zdrave pameti", še menijo pri Rusadi.  | Foto: Guliverimage/Getty Images Zelena luč za nastop na velikih tekmovanjih tistim ruskim športnikom, ki si ne pomagajo s prepovedanimi poživili, je "zmaga zdrave pameti", še menijo pri Rusadi. Foto: Guliverimage/Getty Images

Zelena luč za nastop na velikih tekmovanjih tistim ruskim športnikom, ki si ne pomagajo s prepovedanimi poživili, je "zmaga zdrave pameti", še menijo pri Rusadi. Obenem dodajajo, da je Rusija še vedno pripravljena izpolniti pogoje, ki jih od nje zahteva Wada.

Prepolovitev kazni

Cas je Rusiji prepovedal nastope na velikih tekmovanjih pod rusko zastavo do 22. decembra 2022, s čimer je prepolovil prvotno štiriletno prepoved Wade, vendar lahko "čisti" ruski športniki tekmujejo pod nevtralno zastavo, kot so jim dovolili tudi na zimskih igrah v Pyeongchangu 2018.

Nad odločitvijo se je zgrozil le dopinški žvižgač Grigorij Rodčenkov. Preko svojega odvetnika Jima Waldna je sporočil, da je odločitev Casa "nesmiselna".

Razsodba Casa, ki je prepoved Rusije zmanjšal s štirih na dve leti, je po Rodčenkovem mnenju pokazala, da razsodišče "ni pripravljeno in se ne more smiselno spoprijeti s sistematičnim in dolgotrajnim dopinškim kriminalom Rusije".

"Odločitev Casa, da bo učinkovito razdelila otroka na pol, je nesmiselna in nezaslužena," je v imenu Rodčenkova za AFP dejal Walden in dodal, da je bila odločitev sprejeta kljub "ogromnim dokazom" o korupciji in dopinških prevarah Rusije.

Ruska dopinška saga je izbruhnila leta 2016, ko je Rodčenkov, nekdanji vodja moskovskega protidopinškega laboratorija na zimskih olimpijskih igrah leta 2014 v Sočiju, razkril doping, ki ga podpira država.

Rodčenkov je pozneje pobegnil iz Rusije in zdaj živi na neznani lokaciji v ZDA.

Preberite še:

Pjotr Ivanov
Sportal Novo vodstvo ruske atletike verjame, da lahko povrnejo zaupanje
Ne spreglejte