SiolNET. Sportal Olimpizem
0,00

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Olimpijski ogenj začel pot po Japonski

0,00

termometer

Olimpijski ogenj Japonska
Foto: Reuters

Olimpijski ogenj je začel pot po Japonski, kjer bo Tokio med 23. julijem in 8. avgustom prihodnje leto gostil olimpijske igre, prestavljene z letošnjega leta zaradi pandemije novega koronavirusa.

Plamenica bo najprej razstavljena v 14 prefekturah, preden se bo marca začelo njeno štafetno potovanje, kot je to že običajno pred OI.

Na pot sta krenili dve olimpijski bakli, prva za OI, druga pa za paraolimpijske igre, ki bodo med 24. avgustom in 5. septembrom 2021.

Bakli sta bili prvi dan poti na ogled v stavbi metropolitanskega vodstva Tokia. Nato ju bodo razstavili še v 72 različnih mestih dežele vzhajajočega sonca, najprej 7. novembra v Išikavi, poročajo japonski mediji. S tem želijo predstavniki države in organizatorji povečati zanimanje za OI v domovini ter graditi olimpijski duh.

Štafeta olimpijske bakle za OI se bo nato začela 25. marca v prefekturi Fukušima, v spomin na žrtve jedrske katastrofe v elektrarni Fukušima - Daiči, ki je nastala kot posledica hudega potresa in cunamija leta 2011.

Pot bakle bo trajala 121 dni

Pot olimpijske bakle bo trajala 121 dni. Potovala bo po vseh 47 japonskih prefekturah in 859 mestnih središč. Plamenica za paraolimpijske igre bo potovala po državi avgusta.

Olimpijski ogenj so prižgali 12. marca na mestu ruševin nekdanjega templja, kjer je bila nekoč antična Olimpija v Grčiji, in je na Japonsko prispel štiri dni pred preložitvijo iger 24. marca.

Plamenica nato ni potovala po državi, ampak so jo organizatorji postavili na ogled v japonskem olimpijskem muzeju blizu osrednjega olimpijskega stadiona v Tokiu.

Boro Štrumbelj Dan čistega športa Sportal Paraolimpijci pripravljeni na nove izzive, glede Tokia optimistični Tokio 2021 Sportal Ste kupili vstopnico za Tokio? Lahko jo vrnete. Tokio 2020 Sportal Na OI v Tokiu razmišljajo o centru za nadzor virusa

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin