Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 8. 2024,
9.44

Osveženo pred

2 uri, 30 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,11
olimpijske igre Pariz 2024 Pariz 2024 atletika Noah Lyles

Natisni članek

Ponedeljek, 5. 8. 2024, 9.44

2 uri, 30 minut

Olimpijski zmagovalec Noah Lyles

Ameriški zvezdnik želi tri zlate medalje: Če bom prišel iz ovinka, bodo padli v depresijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,11
Noah Lyles | Noah Lyles želi na olimpijskih igrah v Parizu ponovitli lanskoletni uspeh iz Budimpešte. | Foto Reuters

Noah Lyles želi na olimpijskih igrah v Parizu ponovitli lanskoletni uspeh iz Budimpešte.

Foto: Reuters

Noah Lyles po olimpijski zmagi na 100 metrov v Parizu meri na sprinterski trojček. Le en dan po najbolj tesni možni odločitvi o zmagovalcu kraljevske discipline bo 27-letni Američan nastopil v kvalifikacijah svoje paradne discipline - 200 metrov. "Precej sem samozavesten, ne bom se pretvarjal," je po prvi zlati kolajni v smehu dejal Lyles.

Slovenija Poljska
Sportal Konec olimpijske zgodbe slovenskih odbojkarjev

Trikratni svetovni prvak v teku na 200 metrov Noah Lyles, ki je na lanskem prvenstvu v Budimpešti zmagal tako na 100, 200 kot 4 x 100 metrov, je dal jasno vedeti, da po prvi olimpijski zmagi na 100 metrov na dvakrat daljši razdalji prav tako pričakuje zlato olimpijsko kolajno.

"Zmagal bom," je dejal Lyles in svojim tekmecem obljubil: "Če bom prišel iz ovinka, bodo padli v depresijo." Vmes mu je tretji v teku na 100 metrov, nekdanji svetovni prvak Fred Kerley, v šali zašepetal: "A ti govoriš bedarije, stari?"

V tistem trenutku, tik pred polnočjo v nedeljo zvečer na Stade de Franceu je napetost finala 100-metrskega teka popustila. Pred startom je Lyles po stezi poskakoval kot poskočna žoga, saj je dobro vedel, da bo odločitev tesna. Nato je na novinarski konferenci z minimalnim razmakom med palcem in kazalcem pokazal, kaj misli.

Noah Lyles je prehitel Kishana Thompsona za pet tisočink sekunde. | Foto: Reuters Noah Lyles je prehitel Kishana Thompsona za pet tisočink sekunde. Foto: Reuters

Sprva po tekmi je celo mislil, da ni zmagovalec. Z istim časom kot Lyles je ciljno črto prečkal tudi Jamajčan Kishanom Thompsonom, vendar je sodniški pregled tisočink sekunde za zmagovalca določil Lylesa.

Tri leta po slabih igrah v Tokiu, kjer je Lyles osvojil "le" bron na 200 metrov, je ta čas najboljši sprinter na svetu dosegel življenjski cilj. Na koncu je imel le pet tisočink sekunde prednosti pred Thompsonom. Skupaj sta zaskrbljeno gledala na semafor, dokler ni bil rezultat jasen.

Koronske igre v Tokiu so bile zanj prelomnica, je novinarjem po koncu dejal 27-letni Lyles in dodal, da nenehno išče, kako bi se lahko izboljšal. Trikratni svetovni prvak je lani v Budimpešti tožil tudi o pritisku, pod katerim je bil.

V moškem sprintu v Parizu so o zmagovalcu odločali milimetri. | Foto: Reuters V moškem sprintu v Parizu so o zmagovalcu odločali milimetri. Foto: Reuters

Ta tokrat ni nič manjši. Med drugim je zvezda Netflixove serije z naslovom Sprint, oglaševalski lik. Celo raper Snoop Dogg je prišel zaradi njega v Saint-Denis gledat olimpijski finale.

"Rekel je, da verjame vame. Ne bom rekel, da to ni pritisk. To je vsekakor pritisk," je poudaril Lyles, ki je veliko simpatij po zmagi pridobil tudi na Japonskem, ko je zmago slavil s posnemanjem napada z ognjeno kroglo iz risane serije (anime) in stripov manga Zmajeva krogla.

Kristjan Čeh
Sportal Čeh v drugo že bolje, odbojkarji trčili v poljski zid
Kristjan Čeh
Sportal Kristjan Čeh tik pred zdajci pripotoval v Pariz
Noah Lyles
Sportal Spektakel na Stade de France: Noah Lyles po fotofinišu sprinterski prvak
Ne spreglejte