Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Ponedeljek,
6. 3. 2017,
12.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

Zoran Jerončič Jasmin Čuturić Matevž Kamnik Odbojkarska liga prvakov Slobodan Kovač

Ponedeljek, 6. 3. 2017, 12.00

6 let, 6 mesecev

Anketa o novem selektorju odbojkarske reprezentance Slobodanu Kovaču

"Kovač ima tisto pravo trenersko dvojno osebnost"

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Srbski strokovnjak Slobodan Kovač je prejšnji teden postal selektor slovenske moške članske izbrane vrste. Z Odbojkarsko zvezo Slovenije je podpisal dvoletno pogodbo, prvi test pa ga čaka že konec maja, ko bo skušal Slovenijo v Stožicah prvič popeljati na svetovno prvenstvo. Kaj o novem selektorju, ki je na vročem stolčku zamenjal Andreo Gianija – ta se je preselil na klop Nemčije –, menijo naši sogovorniki?

Matevž Kamnik, nekdanji odbojkarski reprezentant, zdaj trener Maribora:

Matevž Kamnik meni, da ima Bobo vse, kar mora imeti dober odbojkarski trener. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Matevž Kamnik meni, da ima Bobo vse, kar mora imeti dober odbojkarski trener. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Kovač je bil izjemen igralec. Osvojil je vse, tudi zlato olimpijsko medaljo. Kot trener je začel v Kragujevcu in se že po dveh letih preselil v trenutno eno najmočnejših ekip, k italijanski Perugii. Z njegovim prihodom leta 2010 se je zgodila večja sprememba v igralskem kadru in od takrat so v ta klub začela prihajati sama večja imena in z njimi tudi rezultati.

Kasneje je postal tudi selektor reprezentance Irana in z njo osvojil Azijo, šesto mesto na svetovnem prvenstvu in četrto mesto v svetovni ligi. Trenutno vodi enega izmed večjih klubov v Turčiji, Halkbank, kar je pokazatelj, da mu zaupajo tudi največji.

O njem kot trenerju vem predvsem to, da ima tisto pravo trenersko dvojno osebnost, kar je po večini značilno za vse velike trenerje v današnji moderni odbojki. Na treningih je zelo oster in konkreten, medtem ko je v prostem času vedno razpoložljiv za pogovor.

Jasmin Čuturić, nekdanji slovenski reprezentant:

Jasmin Čuturić velja za enega najboljših slovenskih odbojkarjev vseh časov. | Foto: Vid Ponikvar Jasmin Čuturić velja za enega najboljših slovenskih odbojkarjev vseh časov. Foto: Vid Ponikvar

Čas bo pokazal, ali je bil Boba dobra izbira. A že to, da je pripravljen prevzeti reprezentanco s tako dobrimi rezultati, pomeni, da je pogumen, kar je zagotovo zelo pozitivno.

Je trener, ki ima znanje, ekipa je prava, tako da mu iskreno želim veliko uspehov.

 

Bo Slobodan Kovač nadaljeval slovensko odbojkarsko pravljico?

  • Da.
    64,15 %
    102 glasov
  • Ne.
    11,95 %
    19 glasov
  • To si neizmerno želim, a bo zelo težko.
    23,90 %
    38 glasov
Oddanih 159 glasov

Zoran Jerončič, priznani slovenski odbojkarski trener:

Zoran Jerončič (levo) je prepričan, da je Slobodan Kovač prava izbira. | Foto: Facebook Zorana Jerončiča Zoran Jerončič (levo) je prepričan, da je Slobodan Kovač prava izbira. Foto: Facebook Zorana Jerončiča Tudi sam sem se prijavil za selektorja med tremi Slovenci. Ker vseh imen preostalih kandidatov ne poznam, razen nekaterih italijanskih, težko komentiram. A rad bi povedal nekaj o načinu izbire selektorja. V drugih državah odbojkarske zveze v medijih sprožijo pravo kampanjo za šport (v tem primeru odbojko), pri nas pa so se igrali skrivalnice, namesto da bi prodajali veliko zanimanje za selektorski stolček in s tem promovirali odbojko. V Italiji na primer pravijo, da je pomembno, da se o odbojki piše, pa ni pomembno, kaj se piše. Pri nas pa molk.

Mislim, da je Kovač prava izbira, da je pravi mož za to mesto. Tudi on, enako kot na primer Nikola Grbić (trener Verone in srbski selektor, op. p.), spada v italijansko šolo odbojke. A nekaj mora biti jasno, v Italiji je veliko trenerjev s tretjo najvišjo stopnjo, ki vodijo ligi A-1 ali A-2, Boba je samo eden izmed njih. Vseeno mislim, da je vrhunski trener, s tisto dodano vrednostjo, ki jo ima recimo tudi Andrea Giani.

To pa pomeni, da je kljub velikim uspehom skromen in trdno na tleh. Zato moram Odbojkarski zvezi Slovenije čestitati za izbiro in prepričan sem, da bo Kovač nadaljeval delo in da bi fantje morali še napredovati.

Seveda ne gre pozabiti, da je veliko odvisno od njih samih, od njihove motivacije in pristopa. Tukaj pa jim bo novi selektor stal ob strani, jih tehnično-taktično dvignil na še višjo reven. Težko je zdaj napovedovati rezultate, tudi pri Gianiju se je nekaj zadev izšlo, scenarij bi lahko bil tudi drugačen. Njemu in reprezentanci želim veliko uspeha.

Ne spreglejte