Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
6. 9. 2016,
12.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

Kosovo kvalifikacije za SP 2018

Torek, 6. 9. 2016, 12.30

6 let, 6 mesecev

Zgodovinska točka Kosova

Še nekaj ur pred tekmo ni vedel, ali bo lahko igral, zdaj pa je veliki junak Kosova

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50
Kosovo Finska | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nogometaši Kosova so v ponedeljek gostovali na Finskem, ostali neporaženi (1:1) in proslavili zgodovinsko točko, ki so jo osvojili v svojem prvem kvalifikacijskem ciklusu za veliko tekmovanje. Junak je postal nekdanji reprezentant Norveške Valon Berisha.

Prvi krog kvalifikacij za SP 2018 je reprezentance, nastale na pogorišču nekdanje Jugoslavije, zaznamoval z neodločenimi rezultati. S točko ni novega kvalifikacijskega ciklusa začela le Slovenija (2:2 v Litvi), ampak tudi Hrvaška (1:1 doma s Turčijo), Srbija (2:2 doma z Irsko), Makedonija (1:1 v Albaniji, dvoboj je bil zaradi slabega vremena prekinjen in bo do konca odigran danes) in Črna gora (1:1 v Romuniji). Izjema ni bil niti novinec Kosovo. Bosno in Hercegovino čaka kvalifikacijski izziv šele danes.

Kosovo pridobilo 16 nogometašev, ki so igrali za druge države

V Turkuju sta se Finska in Kosovo razšla z remijem. | Foto: Reuters V Turkuju sta se Finska in Kosovo razšla z remijem. Foto: Reuters Kosovo je mlada država. Čeprav je postala samostojna leta 2008, je še vedno ni priznalo nekaj evropskih članic Fife, kar pa je ni zmotilo, da je lahko po majskem sprejemu v nogometno evropsko družino nastopila v kvalifikacijskem ciklusu. V ponedeljek je remizirala v finskem mestu Turku (1:1), kar je zadoščalo za veliko slavje na Kosovu, kjer so zelo ponosni na nogometno izbrano vrsto.

Čeprav se je med letošnjim Eurom napovedovalo, da bi lahko v vrste Kosova prestopili številni zvezdniki s kosovskimi koreninami, ki se dokazujejo v različnih državah, ni prišlo do najbolj odmevnih selitev. Znana imena, ki razveseljujejo nogometne ljubitelje v dresih Švice, niso zaigrala za Kosovo.

Tik pred začetkom tekmovanja je Kosovo okrepilo 16 igralcev, ki so v preteklosti v različnih starostnih kategorijah zaigrali za Švico, Nemčijo, Avstrijo, Švedsko, Norveško in Albanijo. Med njimi pa ni bilo najbolj znanih posameznikov (brata Xhaka, Xherdan Shaqiri, Lorik Cana ...). Novopečeni zvezdnik Arsenala Granit Xhaka je prejšnji teden podal odločitev, da bo nadaljeval igranje za Švico, pri tem pa tudi dejal, da Fifa tistim igralcem, ki so nastopili na letošnjem Euru v Franciji, ne bi dovolila menjave.  

Ujkani se je od sreče zjokal

Zgodovinski dvoboj Kosova si je ogledalo nekaj tisoč gostujočih navijačev. | Foto: Reuters Zgodovinski dvoboj Kosova si je ogledalo nekaj tisoč gostujočih navijačev. Foto: Reuters Mednarodna nogometna zveza, ki ji predseduje Švicar Gianni Infantino, je tik pred začetkom dvoboja na Finskem ugodila želji šestih nogometašev. Pridružilo se je pet (nekdanjih) albanskih reprezentantov, tudi vratar Samir Ujkani, ki je postal kapetan izbrane vrste. Preostali so bili Alban Meha, Milot Rashica, Herolind Shala in Amir Rrahmani.

V Turkuju je bilo v taboru kosovske izbrane vrste stresno, saj so nogometaši na Finskem čakali zeleno luč. Fifa jim jo je naposled le prižgala in poskrbela, da je lahko Kosovo na kvalifikacijski uverturi zaigralo s svežimi močmi, prepolnimi motiva. Ujkani je odločitev Fife sprejel zelo čustveno in po poročanju angleškega časnika Guardian potočil kar nekaj solza sreče. To je bil zgodovinski dan za mlado državo, ki meji na Srbijo.

O tem je sanjal

Veselje nekdanjega norveškega reprezentanta po prvem zadetku Kosova v kvalifikacijah za SP 2018. | Foto: Reuters Veselje nekdanjega norveškega reprezentanta po prvem zadetku Kosova v kvalifikacijah za SP 2018. Foto: Reuters Zadetek, ki bo romal v zgodovino in imel v srcih Kosovcev podobno veljavo, kot jo ima gol Igorja Benedejčiča leta 1992 v Estoniji za Slovenijo, je dosegel Valon Berisha. Nekdanji norveški reprezentant, ki nastopa za avstrijskega prvaka Red Bull Salzburg, je dovoljenje za nastop prejel le nekaj ur pred začetkom dvoboja. Izkoristil je strel z bele točke, na katero je sodnik pokazal po prekršku nad Bernardom Berisho.

Končalo se je z 1:1, na tribunah pa je sledilo bučno proslavljanje nekaj tisoč navijačev Kosova, ki so pripotovali na Finsko. ''Presrečen sem. Sanjal sem o tem, da bi dosegel zadetek za Kosovo. Ko sem izvajal najstrožjo kazen, sem vedel, da bom zadel v polno,'' je dejal 23-letni nogometaš, rojen v Malmoju, ki je v 60. minuti zatresel finsko mrežo.

''Vse, kar sem dosegel v nogometni karieri, sem dosegel s pomočjo Norveške,'' se je po poročanju avstrijskega časnika Kronen Zeitung zahvalil državi, ki je skrbela za njegov nogometni razvoj. Od leta 2012 do letos je igral za Norveško, po maju, ko je Kosovo postalo 201. članica Fife, pa si je premislil.

Njegov mlajši brat Veton Berisha se je odločil, da bo še naprej branil barve Norveške, tako da bi lahko v prihodnosti doživeli nov bratski obračun, ki sta ga na Euru zaznamovala ''albansko-švicarska'' brata Xhaka.

Politični vrh Kosova ne skriva sreče in ponosa

Selektor Kosova je Albert Bunjaki, ki je leta 2009 nasledil Kujtima Shalo, nekdanjega napadalca zagrebškega Dinama. V konici napada igra nogometaš z zelo podobnim imenom. To je 32-letni Albert Bunjaku, ki je zastopal švicarske barve na SP 2010. Igra za St. Gallen, s tremi zadetki pa je v tem trenutku najboljši strelec Kosova.

Nogometaši Kosova se bodo na prihodnji kvalifikacijski tekmi pomerili s prvim favoritom skupine, Hrvaško. | Foto: Reuters Nogometaši Kosova se bodo na prihodnji kvalifikacijski tekmi pomerili s prvim favoritom skupine, Hrvaško. Foto: Reuters

''Generacije igralcev se po desetletjih izoliranosti končno počutijo ponosne,'' je sporočil predsednik Hashim Thaci, predsednik vlade Isa Mustafa pa dodal: ''Pokazali smo, da smo lahko upoštevanja vreden tekmec v mednarodnih tekmovanjih.'' Kosovo je letos že slavilo zmago. V začetku junija je v Frankfurtu v prijateljskem dvoboju z 2:0 odpravilo Ferske otoke.

Naslednja tekma bo s Hrvaško, a na albanskih tleh

Kosovo se bo prihodnji mesec najprej pomerilo s Hrvaško. Dvoboj bo odigran v Albaniji, na štadionu v Skadru, saj v Kosovu ni primernega nogometnega objekta, ki bi lahko gostil tako pomembno tekmo. Kosovo nastopa v kvalifikacijski skupini za SP 2018 s Hrvaško, Turčijo, Islandijo, Ukrajino in Finsko.

Zahtevna skupina, v kateri so kar štirje udeleženci letošnjega Eura, je po prvem igralnem dnevu poskrbela za redko viden prizor, saj so se vse tri tekme prvega kroga končale z enakim rezultatom (1:1), tako da so na lestvici vsi izenačeni.

Ne spreglejte