Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
11. 6. 2016,
18.53

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,50

Natisni članek

Euro 2016 Albanija Švica Taulant Xhaka Granit Xhaka

Sobota, 11. 6. 2016, 18.53

6 let, 7 mesecev

Granit in Taulant Xhaka sta se vpisala v zgodovino

Igrala za različni državi, a je njuna mati osrečila oba

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,50

V soboto, 11. junija 2016 se je v Lensu pisala zgodovina nogometnih evropskih prvenstev. Prvič sta se drug proti drugemu pomerila brata. Mlajši Granit Xhaka, ki zastopa Švico, je premagal albanskega reprezentanta Taulanta. Na tribunah ju je spremljala mati Elmaze.

EP 2016, 1. dan

Izbrana vrsta Švice, ki je bila v kvalifikacijski skupini za EP 2016 usodna za Katančevo četo in ji preprečila udeležbo na spektaklu v Franciji, je na sobotni tekmi ugnala Albanijo. Zmagala je z 1:0 in odpravila debitantko na evropskih prvenstvih. Dvoboj je zaznamoval nastop bratov Xhaka, ki sta nosila različna državna dresa.

Oče v srajci, mati pa je našla rešitev

Brata Xhaka sta se rodila v Baslu. | Foto: Brata Xhaka sta se rodila v Baslu. Mlajši Granit Xhaka, ki je pred kratkim sklenil pogodbo z londonskim Arsenalom, je upravičil vlogo favorita in pomagal Švici do tesne zmage, dve leti starejši Taulant Xhaka pa je ob krstnem nastopu Albanije na velikem tekmovanju ostal praznih rok. Brata, ki ju veže veliko prijateljstvo, sta poskrbela za zgodbo dneva, na tribunah v Lensu pa sta ju spremljala ponosna starša.

Oče Ragip ni nosil navijaške majice, ampak je bil oblečen v srajco, mati Elmaze pa je našla rešitev, kako bo osrečila oba. Oblekla je majico, na kateri sta bila združena državna simbola Švice in Albanije. Zakonca Xhaka sta se pred desetletji preselila v Švico s Kosova, kjer je Ragip odslužil triletno zaporno kazen.

Veliko sta se pogovarjala o tej tekmi

Zgodovinski trenutek na evropskem prvenstvu | Foto: Zgodovinski trenutek na evropskem prvenstvu ''V uvodnih 20 minutah so nas preveč prevzela čustva. Zadetek smo prejeli po naši napaki. Takšnih napak si na naslednji tekmi s Francijo ne bomo smeli privoščiti. Švica ima zelo dobro reprezentanco z izvrstnimi posamezniki, a smo se izkazali tudi mi in pokazali, da na evropskem prvenstvu ni majhnih ekip,'' je po dvoboju dejal 25-letni Taulant, nogometaš Basla, in napovedal, da bo poleg Švice iz skupine A napredovala tudi Albanija.

''Namučili smo se za tri točke, a zasluženo zmagali. Že od samega začetka smo vedeli, da ima Albanija zelo dobro ekipo,'' je domovino svojih staršev pohvalil Granit, ki bo v novi sezoni znanje razkazoval v dresu londonskih topničarjev.

''To je bil zelo čustven dvoboj tako zame kot tudi za brata. Pred tekmo sva se veliko pogovarjala o tem, nato pa na igrišču dala vse od sebe za reprezentanco, za katero igrava,'' je dejal nekdanji zvezni igralec Borussie iz Mönchengladbacha, ki podobno kot njegovi soigralci z albanskimi koreninami v švicarski reprezentanci pred tekmo ni pel državne himne.

Jezno zalučal posodico z vodo

Odigral je vso tekmo, njegov brat Taulant pa le 61 minut. Ko ga je selektor Gianni de Biasi vpoklical na klop, ni skrival nezadovoljstva. Od jeze je zalučal posodico z vodo, kar so ujele tudi televizijske kamere. ''Bil sem nezadovoljen, a taka je bila odločitev selektorja. Želel je, da zaigramo bolj napadalno,'' je po poročanju albanskega portala Panorama Sport sporočil Taulant. Soigralec Andraža Šporarja pri švicarskem prvaku Baslu se je pred kratkim vrnil na igrišča po poškodbi mišice.

Mlajši Granit odhaja na Otok, starejši Taulant pa je soigralec Andraža Šporarja pri Baslu. | Foto: Mlajši Granit odhaja na Otok, starejši Taulant pa je soigralec Andraža Šporarja pri Baslu.

Morda bosta v prihodnosti zaigrala skupaj. Če se bosta po evropskem prvenstvu odločila, da bi zastopala barve Kosova, ki mu je Fifa prižgala zeleno luč za nastop v kvalifikacijah za SP 2018 (v skupini s Hrvaško, Turčijo, Islandijo, Ukrajino in Finsko), bi njuna mati na tekmah lahko oblekla dres, na katerem se ne bi mešali državni simboli različnih držav.

Ne spreglejte