Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 3. 2022,
17.23

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Dariusz Mioduski ECA Nasser Al-Khelaifi

Torek, 29. 3. 2022, 17.23

2 leti

Združenje ECA

Obljublja več denarja klubom in nasprotuje superligi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Nasser Al-Khelaifi | Predsednik PSG Nasser Al-Khelaifi je tudi prvi mož združenja ECA. | Foto Reuters

Predsednik PSG Nasser Al-Khelaifi je tudi prvi mož združenja ECA.

Foto: Reuters

Združenje evropskih nogometnih klubov (ECA) je na današnjem zasedanju na Dunaju obljubilo klubom povečanje sredstev v naslednjem obdobju. Obenem so klubi tega združenja še enkrat odločno zavrnili zamisel o superligi, pa tudi denarno podrli ukrajinske klube, ki jih je prizadela vojna v tej državi, poročata agenciji APA in dpa.

Srečko Katanec
Sportal Katanec je bil nazadnje jezen, kakšne volje bo Kek?

Predsednik združenja, sicer tudi predsednik pariškega kluba PSG Nasser Al Khelaifi, je na novinarski konferenci po koncu zasedanja na Dunaju zatrdil, da si bodo prizadevali za to, da bi klubi dobili več denarja.

Udeleženci tekmovanj pod okriljem krovne zveze Uefe naj bi tako po letu 2024 dobili več sredstev. "Računamo na 39-odsotno rast marketinške vrednosti klubskih tekmovanj v naslednjem obdobju," je dejal Al Khelaifi. Dodal je, da bo ECA na tem področju še tesneje sodelovalo z Uefo.

Zagovorniki superlige so le še Real Madrid, Barcelona in Juventus. | Foto: Reuters Zagovorniki superlige so le še Real Madrid, Barcelona in Juventus. Foto: Reuters

Na zasedanju so poglobili sodelovanje med klubi, zaznali pa so tudi več enotnosti v Evropi, je dejal predsednik združenja. Pri tem je namignil na superligo, ki je lani doživela polom po ostrem odzivu klubov in Uefe, toda projekt oziroma zamisel o zaprtem sistemu tekmovanja vsaj teoretično še živi. A po prepričanju Al Khelaifija je superliga, zagovorniki katere so ostali samo še Real Madrid, Barcelona in Juventus, nima prihodnosti. "Ne obstajajo. Za nas ta liga ne obstaja," je dejal Katarec.

Klubi bodo Ukrajini za začetek namenili milijon evrov

Neizogibna tema zasedanja je bila tudi vojna v Ukrajini. Klubi združenja ECA bodo kot pomoč klubom v Ukrajini in na splošno tej državi namenili milijon evrov, je sporočila ECA in dodala, da je to začeten korak, ki ima za zdaj bolj simbolično vrednost.

Ukrajina je lani na Euru zaigrala v četrtfinalu, letos pa ne ve, kdaj bo lahko odigrala dodatne kvalifikacije za nastop na SP 2022. | Foto: Reuters Ukrajina je lani na Euru zaigrala v četrtfinalu, letos pa ne ve, kdaj bo lahko odigrala dodatne kvalifikacije za nastop na SP 2022. Foto: Reuters

Obenem pa so se člani zavzeli za to, da ruskim klubom ne dovolijo prehitre vrnitve na tekmovanja. Klube in reprezentance iz te države sta kmalu po začetku ruskega vojaškega napada na Ukrajino iz svojih tekmovanj izključili tako krovna evropska kot mednarodna zveza Fifa.

"Ne znam si predstavljati, da bi ruskim klubom dovolili igrati, preden bodo ukrajinski klubi v položaju, da bodo spet lahko igrali in trenirali. Vemo, da tega že nekaj časa ne morejo," je dejal podpredsednik ECA Dariusz Mioduski.

Portugalska Makedonija
Sportal Portugalci končali makedonsko pravljico, Poljakom uspelo maščevanje
Ne spreglejte