Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
5. 7. 2012,
22.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Milenko Ačimović

Četrtek, 5. 7. 2012, 22.00

8 let

Vicente poskrbel za lažjo pot v Luksemburg

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nogometaši Olimpije so upravičili vlogo favorita in v prvem dvoboju visoko odpravili tekmeca iz Luksemburga. Odpor gostov so strli v drugem polčasu, ko je z dvema goloma zablestel Brazilec Vicente.

Štadion Stožice je v četrtek odprl evropska vrata. Nogometaši Olimpije so se udarili s podprvakom Luksemburga. Po žrebu se jih je oprijela neposredna vloga favorita. Trener Ermin Šiljak gostov, ki jih je poznal zelo slabo, ni podcenjeval, pred srečanjem pa je zaupal, da bi bil zadovoljen že z minimalno zmago. Neatraktiven nasprotnik, popoldanska nevihta, ki je za nekaj ur v črno zavila slovensko prestolnico, ter začetek poletnih počitnic so botrovali skromnemu obisku gledalcev. Kot da bi izbirčno občinstvo v Ljubljani še čakalo na prave evropske izzive … V Ljubljano je pripotovalo tudi osem privržencev moštva Jeunesse Esch, ki so s seboj prinesli kar pet transparentov, a so večino časa nemo spremljali dogajanje na igrišču. Za razliko od domačih privržencev, ki so od igralcev glasno zahtevali zmago, a nato kar nekaj časa ostali prikrajšani za zadetke.

Olimpija tudi brez Lovrečiča in Omladiča, Jović na klopi

Strateg Olimpije zaradi lažjih poškodb ni računal na dva kreativna zvezna igralca. Namesto na zelenici sta Anej Lovrečič in Nik Omladič v družbi najbližjih stiskala pesti za soigralce na tribunah, mladi reprezentant Boban Jović pa po prestani bolezni še ni bil nared, da bi začel od 1. minute, tako da je čakal na priložnost na klopi. V primerjavi s prijateljsko tekmo z ''utrujeno'' Crveno zvezdo, kjer se je pomlajena Olimpija predstavila v všečni luči (3:0), sta se v začetni enajsterici znašla tudi Nikola Nikezić in Damjan Trifković. Slednji je bil zadolžen za večino prekinitev.

Šporar zapravil najlepšo priložnost

Ljubljančani so prednost domačega igrišča takoj pretopili v rahel pritisk, ki pa je prerasel v poletno uspavanko, saj začetne minute niso ponudile prave priložnosti. Izstopal je le napad v 9. minuti, ko se je Andraž Šporar lepo otresel tekmecev, nato pa padel na izpitu pri zaključnem strelu. Znašel se je že z oči v oči z vratarjem Marcom Oberweisom, a je streljal preslabo in ''naciljal'' njegovo levo nogo. Kdo bi si mislil, da je takrat splavala po vodi najlepša priložnost prvega polčasa? Da znajo tudi gostje igrati nogomet, so nekajkrat dokazali s hitrimi pobegi po levi strani, kjer je izstopal spretni Dieumerci Ndongala. Mladi Belgijec s koreninami iz DR Kongo je povzročal nekaj težav in prisilil kapetana Sretena Sretenovića k popolni zbranosti.

Gledalci zaman čakali na vodstvo

Nadaljevanje prvega polčasa ni prineslo pričakovanega dvoboja mačke in miši. Olimpija si je priigrala le še nekaj polpriložnosti in zapustila bled vtis. Davor Škerjanc in Šporar sta v 27. minuti predolgo oklevala, čeprav sta imela opravka z nezanesljivim vratarjem gostov, kasneje se ''polvolej'' udarec ni posrečil Daliborju Radujku, v 35. minuti je po predložku Trifkovića z glavo čez prečko streljal Aris Zarifović. Rahla premoč torej ni bila kronana z zadetkom, gostje pa so z nekaterimi tehnično dovršenimi prebliski, med njimi jih je nekaj zakrivil Yassine Benajiba, ki se ga iz obdobja, ko je branil barve belgijskega Mouscrona, spominja še Olimpijin trener Šiljak, občasno povzročali preglavice in v uvodnih 45 minutah uresničili cilj. Ko je sodnik označil konec polčasa, niso skrivali veselja, trener Šiljak pa je že razmišljal o spremembah.

Ivelja z močnim strelom prebil led

V slačilnici je ostal Antonio Delamea-Mlinar, na položaju desnega branilca pa ga je zamenjal Jović. Znova je večina dogajanja potekala na igralni polovici gostov, navijači Olimpije pa so se prvič za glavo prijeli v 49. minuti, ko je Nikezić poslal žogo mimo leve vratnice. Šiljak je kmalu osvežil napad in namesto Škerjanca, ki se je trudil, a mu je v najbolj potrebnih trenutkih zmanjkovalo pravih idej, v igro poslal visokega Brazilca Williama Franklina Vicenteja. Kar ni uspelo napadalcem, je v 53. minuti Djordjetu Ivelji. Srbski zvezni igralec se je po odbiti žogi hrabro odločil za strel z roba kazenskega prostora. Bil je tako močan in natančen, da je prevaral Oberweisa, mreža Luksemburžanov pa se je končno zatresla. Led je bil prebit, po zadetku pa so gostitelji lahko zaigrali malce bolj razbremenjeno.

Navijači vzklikali ''Mile legenda''

Navijači Olimpije so razvili napis ''Naš si že sedaj junak, letos postani še prvak, Mile legenda'', namenjen športnemu direktorju. Z njegovim delom so očitno zadovoljni, tako kot tudi z izkupičkom v prestopnem roku, v katerem so spoznali veliko novincev, a tudi izgubili najboljšega posameznika Dareta Vršiča. Gostje so po prejetem golu zaigral malce bolj odprto, a še vedno težko prihajali na nasprotno polovico. V 63. minuti niso znali kaznovati nekajsekundne nezbranosti ožjega dela ljubljanske obrambe, na drugi strani pa je dvakrat v kazenskem prostoru padel hitri Vicente, a je glavni sodnik iz Azerbajdžana odmahnil z roko. Ljubljančani nanj niso naslovili pretiranih protestov.

Dva zadetka Vicenteja za otipljivo prednost

Čas je neusmiljeno tekel, Olimpija pa je še vedno vzdrževala premoč. V 76. minuti je po levi strani prodrl Ivelja, poslal dolg predložek, ki je preletel večino gostujočih branilcev, nato pa se je žoge na robu kazenskega prostora dokopal Vicente in z natančnim diagonalnim strelom po tleh povišal vodstvo na 2:0. Olimpijo je v drugem delu krasila imenitna učinkovitost, saj je izkoristila skoraj vsako priložnost, ki je zadišala po zadetku. Gostom so pohajale moči. Še naprej so bili nenevarni, izostali so tudi redki prodori, ki smo jih videvali v prvem delu. Rahla priložnost se je ponudila le v 86. minuti, ko je Sretenović pravočasno blokiral strel rezervista Dženida Ramdedovića. V sodnikovem podaljšku je Olimpija izkoristila odprt prostor, ki so ga puščali brezglavi napadi Jeunesse Escha. V izdihljajih sodnikovega podaljška je Trifković z desne strani lepo zaposlil Vicenteja, ki mu z glavo ni bilo težko še drugič na tekmi zatresti mreže, Olimpija pa si je priigrala lepo prednost, s katero ji na povratnem srečanju v Luksemburgu najverjetneje ne bo ušlo napredovanje v drugi predkrog. Tam bi ''zeleno-bele'' pričakal norveški Tromso.

Ne spreglejte