Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 11. 2012,
9.20

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nottingham Forest

Sreda, 28. 11. 2012, 9.20

5 let, 4 mesece

Trnuljčica evropskega nogometa še drema

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V nogometu je bilo že mnogo senzacij, a angleški klub Nottingham Forest je vedno zmogel nekaj več.

Zmogel je namreč vedno znova presenečati. Še leta 1974 je igral v tretji angleški ligi, leta 1978 in 1979 pa je bil – evropski prvak. Nottingham, drugi najstarejši klub na svetu, ustanovljen 1865, je v zgodovini nogometne igre zapisan kot eden najlepših primerov vzpona športnega okolja. Še zanimivost – najstarejši klub je sosedski Notts County, ki je bil ustanovljen še tri leta prej.

Če nadaljujemo, Nottingham je edini klub, ki ima več naslovov evropskih prvakov kot domačih, zgodba pa se je začela takole … Leta 1974 je Nottingham v tretji angleški ligi prevzel menedžer Brian Clough, za katerega otoški novinarji še danes radi napišejo, da je bil po ostrini in ostroumnosti predhodnik razvpitega Joseja Mourinha. Klubskemu vodstvu in navijačem je takoj obljubil uvrstitev v prvo ligo, seveda pa mu je malokdo verjel. Za predstavnike sedme sile je bil s svojim ekstravagantnim obnašanjem prava atrakcija, iz slačilnice pa so kapljale zanimive anekdote. Tako se je izvedelo, da je vratarja velške reprezentance zataknil za obešalnik in ga boksnil v trebuh le zato, ker se je nesrečnik po neki tekmi rokoval s sodnikom.

Vratarja je obesil na obešalnik

''Ne prenašam zvezd v moštvu,'' je bil njegov prvi stavek v vsakem pogovoru z novinarji. ''Vse, kar obljubim, bom izpolnil, le pazljivo me poslušajte,'' je nenehno opozarjal. Besedo pa je vedno držal – klub je okrepil s psihično stabilnimi igralci in stopil na pota slave. ''Pravi nogometaš je tisti, ki v trenutkih največjega pritiska točno poda,'' je rad govoril.

Nottingham Forest se je iz tretje prebil v drugo ligo, nato v elitno tekmovanje, sledila pa je Cloughova obljuba o naslovu. To se je tudi zgodilo, bil je pač človek, ki je vedno obljubljal mogoče.

Dež je čez eno minuto ponehal

Njegov sloves je bil takšen, da so mu na neki tekmi med slabim vremenom navijači ironično skandirali: ''Brian, obljubi, da boš zaustavil dež.'' Clough je vstal s klopi, dvignil roke in glavo k nebu in nekaj vzkliknil, dež pa je čez eno minuto ponehal. Vsi na štadionu so padli v ekstazo.

Ko se je uvrstil v pokal prvakov, se ni ustavil. ''Postali bomo evropski prvaki,'' je izjavil. Javnost mu je vse lažje verjela in spet ni razočaral navijačev. Nottingham Forest se je v nizu antologijskih tekem prebil do finala, kjer je v Münchnu z 1:0 slavil proti prav tako velikemu presenečenju, švedskemu Malmöju. Leta 1979 je Forest osvojil vse štiri trofeje – angleško prvenstvo, angleški pokal, pokal FA in pokal evropskih prvakov. Clough je v klubu ostal vse do leta 1993 in se z ekipo veselil še nekaterih zmagoslavnih trenutkov, za klub pa je igral tudi njegov sin Nigel. Slava je minljiva in leta 1999 je Nottingham izpadel iz premier lige, kamor se mu do danes ni uspelo vrniti, trenutno pa igra v drugi angleški ligi in je v lasti kuvajtskih mogotcev.

Čudodelnika Briana Clougha ni več, ''gozdarji'' iz Nottinghama pa sanjajo o tem, da jih bo kakšen nov nogometni Robin Hood spet popeljal do nekdanjih višav.

Ne spreglejte