Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
14. 11. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

nogomet kvalifikacije za SP 2018 slovenska nogometna reprezentanca Miha Mevlja Nik Omladič Boban Jović Gregor Sikošek Andraž Šporar Milivoje Novakovič Srečko Katanec

Ponedeljek, 14. 11. 2016, 6.00

6 let, 6 mesecev

Kakšna bo Slovenija na zadnji tekmi v letošnjem letu

Srečko Katanec bo močno premešal karte

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
slovenska nogometna reprezentanca | Foto Reuters

Foto: Reuters

Danes slovensko nogometno reprezentanco čaka zadnja tekma v letošnjem letu, ki je bilo za njo rezultatsko uspešno. V Vroclavu se bo na prijateljski tekmi pomerila proti četrtfinalistki letošnjega evropskega prvenstva Poljski. Komu bo zvečer zaupal Srečko Katanec?

Slovensko nogometno reprezentanco danes ob 20.45 čaka zadnja od devetih tekem v letošnjem letu. V Vroclavu se bo v prijateljski tekmi pomerila s Poljsko, ki je bila četrtfinalistka letošnjega evropskega prvenstva in je v skupini E kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018 z desetimi točkami s štirih tekem trenutno na prvem mestu.

Slovenijo zvečer čaka zadnja tekma v letu, v katerem je odigrala štiri prijateljske in štiri kvalifikacijske tekme. V kvalifikacijah za svetovno prvenstvo ima osem točk s štirih tekem, sedem jih je osvojila v zadnjih treh tekmah, ko je premagala Slovaško in Malto, remizirala pa z Angleži.

Slovenci so na dobri poti do izpolnitve cilja. Trenutno so v kvalifikacijski skupini F na drugem mestu, ki ob koncu prinaša dodatne kvalifikacije za nastop na naslednjem velikem nogometnem tekmovanju, leta 2018 v Rusiji.

Slovenija bo na večerni tekmi še veliko bolj oslabljena, kot bo njena tekmica Poljska, ki bo nastopila brez z naskokom prvega zvezdnika, enega najboljših napadalcev na svetu Roberta Lewandowskega, ki gole zabija v dresu münchenskega Bayerna.

V začetni enajsterici bo šest novih imen

Srečko Katanec bo močno premešal enajsterico Slovenije. | Foto: Reuters Srečko Katanec bo močno premešal enajsterico Slovenije. Foto: Reuters Ob že tako poškodovanih vezistu Kevinu Kamplu, napadalcih Romanu Bezjaku in Robertu Beriću, branilcih Bojanu Jokiću in Dejanu Trajkovskemu, ki se je poškodoval na petkovi kvalifikacijski tekmi na Malti, bosta manjkala tudi kapetan Boštjan Cesar in prvi zvezdnik reprezentance, vratar Jan Oblak. Obema je selektor namenil počitek, reprezentanco sta zapustila po tekmi z Malto in odpotovala domov.

Srečko Katanec je tako moral narediti nekaj sprememb, kar nekaj bi jih naredil tako ali tako, saj bo na tekmi v Vroclavu preizkusil nekatere nogometaše, ki do zdaj v dresu reprezentance niso veliko oziroma sploh niso igrali. V primerjavi z zadnjo tekmo proti Malti bo v začetni enajsterici kar šest menjav. In kakšna je postava, s katero se bo lotil Poljakov?

Verjetna začetna enajsterica Slovenije v Vroclavu:

Belec; Sikošek, Mevlja, Samardžić, Jović; Krhin; Verbič, Omladič, Kurtić, Zajc; Iličić.

Dobili bomo še enega debitanta

Med vratnicama bo priložnost dočakal Vid Belec, ki se je v zadnjem času ustalil kot vratar številka dva v slovenski reprezentanci. Za nogometaša italijanskega drugoligaša Carpija bo to četrti nastop.

Nogometaš Kopra Gregor Sikošek bo prvič nastopil v dresu reprezentance Slovenije. | Foto: Vid Ponikvar Nogometaš Kopra Gregor Sikošek bo prvič nastopil v dresu reprezentance Slovenije. Foto: Vid Ponikvar Na levi strani obrambe bo priložnost dočakal debitant, branilec Kopra Gregor Sikošek, ki je bil največje presenečenje zadnjega selektorjevega seznama.

Na desni strani bo prvič v začetni enajsterici tekmo Slovenije začel nogometaš poljskega prvoligaša Wisle iz Krakova Boban Jović, ki bo nastopil na njemu znanem štadionu, na katerem je v klubskem dresu že igral. Za nekdanjega nogometaša Olimpije bo to četrti reprezentančni nastop.



V osrčju obrambe bosta zaigrala Miral Samardžić, ki se je ustalil v začetni enajsterici, in Miha Mevlja, ki v tej sezoni v dresu ruskega Rostova nastopa v ligi prvakov. Zanj bo to drugi nastop v začetni postavi in četrti skupno.

V zvezni vrsti bo še najmanj sprememb. V njej bodo, tako kot na zadnjih treh tekmah Slovenije, igrali Rene Krhin, Jasmin Kurtić in Benjamin Verbič.

Ob njih naj bi od prve minute zaigrala še mladi as Olimpije Gorazd Zajc, ki si obeta tretji reprezentančni nastop, in Nik Omladič, ki je na tekmah proti Angliji in Malti na igrišče prihajal s klopi, tokrat pa ga tam pričakujemo od prve minute.

Čeprav ne bo igral Milivoje Novaković, bo Andraž Šporar

V napadu je bil na zadnji tekmi prvič po štirih tekmah Milivoje Novaković, v preteklosti nezamenljivi napadalec Slovenije, ki je še vedno z naskokom najboljši strelec te reprezentance, a se bo zdaj vrnil na klop.

Andraž Šporar je verjetno upal na mesto v začetni postavi, a bo na priložnost čakal na klopi. | Foto: Vid Ponikvar Andraž Šporar je verjetno upal na mesto v začetni postavi, a bo na priložnost čakal na klopi. Foto: Vid Ponikvar

Čeprav ga ne bo na igrišču, Katanec mesta najbližje nasprotnikovemu golu ne bo zaupal mlademu Andražu Šporarju, ki v tej sezoni v Baslu izkušnje nabira tudi v ligi prvakov in je ob Novakoviću edini napadalec, ki ga selektor ima na voljo.

Ne, tokrat bo vloga napadalca pripadla Josipu Iličiću, ki ne bo klasičen napadalec, ampak bo nekoliko povlečen nazaj.

Katanec bo nastopil s sistemom 4-1-4-1, v kateri bosta zvezdniku Fiorentine v želji, da pretentajo nasprotnikov obrambo, po krilih pomagala napadati Verbič na levi in Omladič na desni strani.


Po tekmi z Malto in pred tekmo s Poljsko:

Ne spreglejte