Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
23. 9. 2015,
22.02

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Slavko Matić NK Zavrč NK Olimpija NK Olimpija Prva liga Telekom Slovenije Albert Riera Miran Vuk

Sreda, 23. 9. 2015, 22.02

7 let, 12 mesecev

Srb, ki se ni ustrašil Maribora in Olimpije

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Odkar je Zavrč prevzel Srb Slavko Matić in na klopi zamenjal Hrvata Ivico Solomuna, klub iz Haloz sploh še ni doživel poraza. Kdo je sploh 39-letni trener, ki je spravil na kolena Olimpijo in Maribor?

Nogometni palček iz Haloz se je 23. septembra 2015 vpisal v zgodovino s prvo zmago v Stožicah. V petem poskusu je končno v gosteh odpravil Olimpijo. Pred tem je v Ljubljani doživel štiri poraze, ko pa je klubu z enim izmed najnižjih prvoligaških proračunov poveljeval 39-letni Srb Slavko Matić, se je iz slovenske prestolnice vrnil z nasmehom in obilnimi tremi točkami.

"Ko bodo igralci v četrtek prebirali medije, se bodo šele takrat zavedli, kako velik uspeh so dosegli. Pisali so zgodovino, saj so Zavrču pomagali do prve zmage v Stožicah. Zdaj morajo ostati mirni," je sporočil mladi strateg, ki je v petih nastopih na klopi Haložanov osvojil kar 13 točk in navdušil slovensko javnost.

Zelo je zadovoljen z mirom, ki ga je našel pri novem delodajalcu. Pred Zavrčem je vodil srbski klub Napredak iz Kruševca, pred tem pa se kar nekaj let ukvarjal z vzgojo nogometnega podmladka v bogatem Katarju. "V Sloveniji mi je prelepo. Rad imam miselnost tukajšnjih ljudi, zelo pa mi je všeč tudi mir, ki me spremlja pri delu. Tu je res mirno, povsem nekaj drugega kot pa beograjska gneča. V Zavrču niti nismo tako veliko, saj večinoma živimo na Ptuju ali pa v Varaždinu," pojasnjuje nekdanji mladi jugoslovanski reprezentant, rojen v Obrenovcu.

"Riera je zaslužil veliko denarja, a se je obnašal kot pravi debitant"

Naštevanja zgodovinskih dejanj, ki si jih je v sredo privoščil Zavrč, s tem še ni konec. Z zmago nad Olimpijo je poskrbel, da sta v manj kot tednu dni po prstih dobila večna tekmeca iz dveh največjih slovenskih mest. Po Mariboru so moč Zavrča občutili še zmaji, za nameček pa se je na srečanju v Stožicah prvič predstavil eden od najbolj zvenečih tujih nogometnih imen, kar jih je kdajkoli službovalo v tem delu Evrope.

Sredi drugega polčasa je v igro vstopil Albert Riera in skupaj z novopečenimi soigralci, večinoma zbranimi iz slovenskih in hrvaških mest, v Ljubljani ohranil vodstvo dveh zadetkov.

"Riera je debitiral z zmago. Je krasen fant. Je velik profesionalec, a ne le na igrišču, ampak tudi zunaj. Ko vidite takšnega fanta, ki je igral za številne ogromne klube (Liverpool, Manchester City, Bordeaux, Olympiacos, Galatasaray, Mallorca, Espanyol, Watford, Udinese ...) in zaslužil veliko denarja, pa se je v Ljubljani obnašal kot pravi debitant in si zelo želel zmage, to veliko pove o naši prvi ekipi," je Matić predstavil nekdanjega španskega reprezentanta, ki je tako zbral prvi nastop v Prvi ligi Telekom Slovenije.

Noče ga izgubiti tako kot Muslimovića

Mladim soigralcem pomeni ogromno že prisotnost španskega zvezdnika, kaj šele njegov nastop.

"Tudi če ne igra in je samo z nami, je to že veliko. Ima dovolj moči, da bi lahko zaigral vsaj polčas," je napovedal, da ga na prihodnjih tekmah najverjetneje ne bo pustil v igri od prvega do zadnjega sodnikovega piska, ampak bo doziral in stopnjeval njegove nastope, saj ne želi tvegati kakšne izmed nepotrebnih poškodb. To bi bil v času, ko se je drugi veliki zvezdnik Zlatan Muslimović (nekdanji reprezentant BiH, op. p.) zaradi obnovljene poškodbe znašel na seznamu poškodovancev, velik udarec za Zavrč.

Težko bodo ohranili hladne glave

Odkar je Zavrč prevzel Matić, so Zavrčani v prvenstvu odigrali pet srečanj. Prvega so remizirali, nato pa dobili štiri zapored, tudi Maribor in Olimpijo.

"Svojim igralcem želim pojasniti, naj spoštujejo tekmeca, še bolj pa nas. Imamo veliko srce. Igralci delajo tisto, kar želim od njih. Dobro smo se našli, zdaj pa moramo ostati hladnih glav. Meni je lahko, njim pa ne bo. Že naslednjo tekmo, ki jo igramo doma (konec tedna z Rudarjem, op. p.), moramo odigrati dobro. Ne bo lahko," je prepričan, da bo težko ponovil tako senzacionalni zmagi, kot si ju je privoščil proti Mariboru in Olimpiji.

Če je proti vijolicam pot do zmage vodila prek dveh avtogolov, s katerima so jim Mariborčani odprli pot do odmevnega uspeha, pa so v Stožicah z dvema prekrasnima zadetkoma, velja izpostaviti zlasti priljubljene "škarjice" Jureta Matjašiča, že zgodaj prisilili k predaji vodilne Ljubljančane, ki so po sedmih zaporednih zmagah naleteli na pretrd oreh.

"Ko smo prišli v Zavrč, smo pričakovali, da bomo dvignili ekipo. Delamo s polno paro in kažemo igralcem, kako živijo in se obnašajo pravi nogometni profesionalci. Morale so se le sestaviti določene kockice," je vesel, da se je njegova zgodba na sončni strani Alp začela tako uspešno.

Strokovno vodstvo Zavrča premore bogate izkušnje. Matić je med drugim branil barve moskovskega Spartaka in številnih bolgarskih klubov, njegov pomočnik Milan Obradović je bil reprezentant ZR Jugoslavije, med drugim pa je igral tudi za Borussio Mönchengladbach in moskovski Lokomotiv, športni direktor Dušan Petković pa za Mallorco, Wolfsburg, Nürnberg in moskovski Spartak. "Imamo tudi Muslimovića in Riero. Igralci poslušajo in dobro delajo. Pomembno je, da v klubu vladata hierarhija in disciplina. Za zdaj se dela dobro. Če boste kdaj v slačilnici, lahko preverite, kako velika in nepojmljiva je sreča v njihovih očeh," je pojasnil, od kod črpa Zavrč največjo moč. Pohvalil je tudi neformalnega predsednika Mirana Vuka, ki skrbi za klub in se je dobro ujel s trenerjem ter športnim direktorjem, za konec pa je dodal misel, kaj vse bi lahko Zavrč še ponudil, če bo znal do potankosti izkoristiti znanje izkušenih mojstrov Muslimovića in Riero.

V kratkem bo prejel potrdilo za nastop Hrvata Denisa Glavine, ki je še okrepil konkurenco v moštvu. "Zdrava konkurenca je najboljša za igralce in klub," zagovarja trener, ki je Zavrč po zgodovinski zmagi v Ljubljani popeljal že na četrto mesto. Tudi pred branilce naslova iz Maribora, kar ni mačji kašelj. Če bo nadaljeval tako, kot je začel, Zavrču ne uide mesto med najboljšimi v Sloveniji.

Ne spreglejte