Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
5. 10. 2016,
11.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

infografika slovenska nogometna reprezentanca Slovaška kvalifikacije za SP 2018 Srečko Katanec Jan Kozak Milivoje Novakovič Marek Hamšik Jan Oblak Jan Oblak Kevin Kampl Vladimir Weiss Roman Bezjak Robert Berić Martin Škrtel Benjamin Verbič Jan Greguš

Sreda, 5. 10. 2016, 11.45

6 let, 6 mesecev

Slovenija in Slovaška pod statističnim drobnogledom (infografika)

Tako podobni, a tako različni #infografika

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
Slovaška | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Konec nogometnega tedna bo na sončni strani Alp v znamenju črke S. Sobota, Slovenija, Slovaška, Stožice, Srečko Katanec … V kvalifikacijah za SP 2018 se bosta udarili mladi državi s podobnim imenom in državnimi simboli, ki imata izkušnje z nastopi na največjih tekmovanjih. Na papirju so favoriti Slovaki, a ima svoje adute, s katerimi načrtuje lov na tri točke, tudi Katančeva četa.

Slovenija - Slovaška, kvalifikacijska tekma za SP 2018, sobota (8. oktober) ob 20.45 (Ljubljana)

Pogled na svetovno jakostno lestvico Mednarodne nogometne zveze (Fifa) razkriva, da konec tedna v Ljubljano prihaja 28. reprezentanca sveta. Na lestvici, ki ji selektor Srečko Katanec ne pripisuje večje veljave, je Slovaška krepko pred Slovenijo.

Slovaška je favoritinja, a ...

Slovenija se je nazadnje s Slovaško spopadla leta 2009 v Bratislavi. Zmagala je z 2:0, zadetka sta prispevala Valter Birsa in Nejc Pečnik. | Foto: Vid Ponikvar Slovenija se je nazadnje s Slovaško spopadla leta 2009 v Bratislavi. Zmagala je z 2:0, zadetka sta prispevala Valter Birsa in Nejc Pečnik. Foto: Vid Ponikvar Udeleženka letošnjega evropskega prvenstva v Franciji, kjer se je uvrstila med 16 najboljših, je v zadnjih letih svojim navijačem podarila veliko zadovoljstva. Slovenija je nazadnje svoje nogometne junake na velikem tekmovanju spremljala pred šestimi leti.

Čeprav je Slovaška favoritinja, pa jo Slovenija prekaša v nekaterih statističnih prvinah. V medsebojnih srečanjih je Slovakom še vedno prekrižala načrte. Z njimi se je pomerila štirikrat in vedno ostala neporažena.

Dvakrat jo je premagala, dvakrat pa remizirala, kar je vse prej kot nepomemben podatek pred dvobojem v Ljubljani.

 

Hamšik najdražji, Slovenija ima najstarejšega in najmlajšega

Nogometaš Napolija Marek Hamšik, eden izmed zvezdnikov serie A, je vreden skoraj 40 milijonov evrov. | Foto: Sportida Nogometaš Napolija Marek Hamšik, eden izmed zvezdnikov serie A, je vreden skoraj 40 milijonov evrov. Foto: Sportida V čem je Slovenija še boljša od Slovakov? Poleg prednosti domačega igrišča, ki bi lahko gostiteljem pomagala do ugodnega rezultata, bo imela v soboto na voljo tudi vrednejšo izbrano vrsto.

Slovaška ima v svojih vrstah zvezdnika Napolija Mareka Hamšika, čigar vrednost je po podatkih nemške spletne strani Transfermarkt.de, specializirane za dogajanje na evropskem nogometnem trgu, ocenjena na kar 38 milijonov evrov, vendar so Katančevi izbranci dražji od slovaških tekmecev. Tudi po zaslugi enega najboljših vratarjev na stari celini, 23-letnega Jana Oblaka, vrednega 35 milijonov evrov.

Najboljši slovaški strelec Hamšik, ki je v zadnjih tednih v dobri strelski formi, je v državnem dresu dosegel 19 golov. V taboru Slovenije se je večkrat od njega veselil izkušeni napadalec Milivoje Novaković. Ta je dosegel 31 zadetkov in na večni slovenski strelski lestvici zaostaja le za Zlatkom Zahovićem (35), s katerim sodeluje pri mariborskem klubu.

Visokorasli Ljubljančan bo tudi najstarejši igralec sobotnega srečanja (37 let). Slovenija se lahko pohvali tudi s tremi nogometaši, mlajšimi od 23 let. Slovaška jih nima.

Edini slovensko-slovaški klubski dvoboj bosta uprizorila člana danskega prvaka Köbenhavna Benjamin Verbič, eden izmed treh Katančevih izbrancev, starih 22 let, in Jan Greguš. Pred tekmo in po njej bosta prijatelja, med srečanjem pa zagrizena tekmeca.

Katančeva četa ni zmagala skoraj sedem mesecev   

Slovaški navijači so v prvem kvalifikacijskem nastopu za SP 2018 ostali praznih rok. Anglija je v gosteh zmagala z 1:0. | Foto: Vid Ponikvar Slovaški navijači so v prvem kvalifikacijskem nastopu za SP 2018 ostali praznih rok. Anglija je v gosteh zmagala z 1:0. Foto: Vid Ponikvar Slovaška čaka na zmago od 15. junija, ko je na evropskem prvenstvu premagala Rusijo z 2:1. Katančeva četa je že skoraj pozabila na občutek, kako je spraviti na kolena tekmeca. Nazadnje se je veselila 23. marca, ko je v Kopru odpravila Makedonijo. Na Bonifiki je zmagoviti gol dosegel Roman Bezjak, ki mu bo po poškodbi Roberta Berića zaupana vloga prvega napadalca slovenske reprezentance.

Slovaki so malce uspešnejši v kvalifikacijah za SP in EP, kjer na tekmo osvojijo v povprečju več točk, vseeno pa so nastopili na enem velikem tekmovanju manj od slovanskih bratov, ki so se naselili pod Triglavom.

Slovaki na kvalifikacijskih srečanjih dosegajo več zadetkov od Slovenije, odlikuje jih tudi dobra obramba, na prijateljskih tekmah pa je razmerje nekoliko drugačno.


Vse o tekmah s Slovaško in Anglijo:


Zvezdniški seznam ne bo popoln

Srečko Katanec bo v soboto pogrešal Kevina Kampla in Roberta Berića. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Srečko Katanec bo v soboto pogrešal Kevina Kampla in Roberta Berića. Foto: Žiga Zupan/Sportida Če bi za dvoboj kandidirali še Kevin Kampl, Robert Berić, Martin Škrtel, Peter Pekarik in Vladimir Weiss, bi se v Stožicah predstavilo še več zvezdnikov, ki jih nogometna Evropa dobro pozna, tako pa bosta obe enajsterici v soboto nekoliko oslabljeni.

Slovenija bo skušala še petič zapored ostati neporažena proti Slovaški, hkrati pa zadržati izjemen niz, saj je na kvalifikacijskih tekmah še vedno premagala Slovake.

Pred osmimi leti jih je v Mariboru ugnala z 2:1, leto pozneje pa še v Bratislavi (2:0). Če bo nadaljevala niz, bo storila pomemben korak k dvigu samozavesti, še kako potrebni za torkov spopad z Anglijo. Slovaška bi v tem primeru po dveh srečanjih ostala pri ničli. Dvoboj se bo začel v soboto ob 20.45, glavni delivec pravice pa bo Italijan Nicola Rizzoli.

Ne spreglejte