Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
2. 10. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

Natisni članek

Jan Repas NK Domžale slovenska nogometna reprezentanca Srečko Katanec kvalifikacije za SP 2018 Caen francosko prvenstvo

Ponedeljek, 2. 10. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Jan Repas

Skromen fant, ki se mu je življenje čez noč obrnilo na glavo

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75
Jan Repas | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Prestop v eno izmed najmočnejših lig na svetu, debi v članski reprezentanci, bogata pogodba. Vse to in še kaj se je Janu Repasu zgodilo v manj kot mesecu dni. "Res neverjetno, kako hitro so se stvari obrnile, a brez skrbi, ostal bom tak, kot sem bil. Skromen in delaven," obljublja 20-letni član francoskega prvoligaša Caena, ki je v nogometni svet zakorakal iz Domžal.

Z nogometom je, čeprav v njegovi družini ni nobenega nogometaša, živel od mladih nog. Najprej krožek, potem so ga k sebi povabili v nogometni šoli Domžal, pozneje se je tam prebil do članskega moštva in v njem hitro opozoril nase. Najprej sramežljivo, potem z vso silo.

Debitiral je ob koncu jesenskega dela sezone 2015/16, ko je bil star 18 let in je bil trener še Luka Elsner. V prejšnji sezoni je bil pod vodstvom Simona Rožmana redno član začetne enajsterice Domžal, v njej zablestel in si prislužil bogat, milijonski prestop v Francijo. Vmes je debitiral še v članski reprezentanci.

Ko je prvič zaigral za Slovenijo, je bil še pred prestopom v Caen. Zdaj - danes ga čaka zbor na Brdu pri Kranju pred oktobrskima tekmama kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018 proti Angliji in Škotski - se je v Slovenijo vrnil kot nogometaš, ki redno igra v prvi francoski ligi. Ta letos, od norega zapravljanja PSG naprej, vzbuja veliko pozornosti.

Ni pričakoval, da se bo zgodilo tako hitro

"Nisem pričakoval, da se bo vse razpletalo tako hitro. V zadnjem letu in pol se je res vse ekspresno spremenilo. Sploh v drugi polovici avgusta in začetku septembra je bilo pestro, tudi stresno. Bilo je kar nekaj neprespanih noči. Prestop, debi v reprezentanci, evropske tekme proti Marseillu v dresu Domžal. Zdaj še to, da v Caenu praktično vseskozi igram. Nisem si mislil, da se bom tako hitro ustalil v Franciji," pravi tihi, skromni Jan Repas in dodaja, da ga je do uspeha popeljalo predvsem eno.

V letu in pol je prehodil pot od mladinca Domžal do milijonskega prestopa. | Foto: Morgan Kristan / Sportida V letu in pol je prehodil pot od mladinca Domžal do milijonskega prestopa. Foto: Morgan Kristan / Sportida

"Nikoli se nisem zadovoljil in se še naprej ne bom. Ko sem podpisal prvo profesionalno pogodbo, sem začel trenirati še bolj zavzeto. Ko sem debitiral v članski ekipi, sem delal še bolj trdo in tako naprej," pravi 20-letni nogometaš, ki je v Domžalah živel, po tamkajšnjih ulicah in igriščih od majhnega brcal žogo, hodil v šolo, končal je tudi tamkajšnjo gimnazijo in se odločil, da postane profesionalni nogometaš.

Začutil je, da mu lahko uspe

"Ko sem se pridružil članski ekipi Domžal, sem začutil, da mi lahko uspe," pravi Repas, ki poleg treningov z ekipo že od nekdaj načrtno dela tudi individualno. "Nisem človek, ki bi letel nad tlemi. Še naprej bom skromen in delaven. Še naprej bom trdo delal, da bi bil še boljši. V Domžalah sem se imel res lepo. Hvala klubu in trenerju, ker so verjeli vame," je še povedal vezist, s katerim so v Domžalah zaslužili milijon evrov, kolikor je Caen zanj nakazal pozno poleti.

Z njegovim prestopom v Caen so Domžale zaslužile milijon evrov. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Z njegovim prestopom v Caen so Domžale zaslužile milijon evrov. Foto: Žiga Zupan/Sportida

"V dneh pogajanj je bilo kar stresno, sploh zato, ker smo igrali tudi v Evropi. Z glavo sem moral biti pri stvari, zato sem skušal odmisliti, kaj se dogaja. Ne bi rekel, da je sicer res pestro dogajanje kaj vplivalo name. Vsaj mislim, da ni," je povedal Repas, ki je bil med vidnejšimi akterji zelo uspešne evropske sezone Domžalčanov.

Odigrali so osem evropskih tekem. Na tej poti so izločili nemškega prvoligaša Freiburg in se dostojno upirali velikanu francoskega nogometa Marseillu.

Lahko Caenu pomaga do zgodovinskega dosežka?

Caen je odlično začel novo sezono. | Foto: Reuters Caen je odlično začel novo sezono. Foto: Reuters Caen, ki je do zdaj odigral 17 sezon v prvi francoski ligi, je po osmih krogih nove sezone eno izmed prijetnejših presenečenj v tekmovanju. Trenutno je na petem mestu. Če bo tako tudi ob koncu sezone, bo izenačil najboljšo uvrstitev v zgodovini kluba.

Repas je pri zmagi nad Dijonom z 2:1 ob debiju igral 62 minut, pri porazu z Nantesom z 0:1 69, pri zmagi nad Amiensom z 1:0 89 in nazadnje pri zmagi nad Rennesom z 1:0 64 minut.

Gola ali podaje ni dosegel. Petkrat je streljal proti nasprotnikovim vratom, dvakrat v njih. Naredil je 12 prekrškov in jih izsilil osem. Prejel je en rumeni karton.

Na prvi ni bilo najbolje, potem je steklo

V Evropi je v dresu slovenskega pokalnega prvaka odigral sedem tekem. Zabil je dva gola in se vpisal tudi med podajalce. V Franciji je zaigral na štirih tekmah, vselej od prve minute, na prvi gol pa še čaka. "Na prvi tekmi nisem zaigral najbolje, težko je bilo preklopiti s slovenske na francosko ligo. Potem je bilo že veliko bolje. Potrebujem še nekaj časa, da se privadim," je svoje nastope ocenil član Caena.

"V klubu so me vsi res lepo sprejeli. Tudi v ekipi se dobro počutim. Presenečen sem, da sem takoj po enem treningu dobil priložnost, to je bil manjši šok, a sem vesel. Malo igram na desnem, malo na levem krilu. Tudi navijači so me navdušili," je povedal mladenič, ki je ob prvi izkušnji v tujini hitro ugotovil, kaj pomeni biti nogometaš v eni izmed najmočnejših evropskih lig.

Ljudje na ulicah ga ustavljajo

"Da, ljudje na ulici me prepoznavajo," je sramežljivo priznal. "Prvič doživljam, da me ljudje ustavljajo na ulici. Lepo je videti, da te cenijo. Caen je nogometno mesto, navijači živijo s klubom. Tudi sicer se tam zelo dobro počutim, je ravno pravšnje," je povedal o mestu z nekaj več kot sto tisoč prebivalci, ki leži v Normandiji.

Tam, stanovanja si še ni našel, so mu v prvih dneh družbo delali tudi starši, vseskozi je bilo z njim dekle, ki se zdaj vrača v šolo. Vsi že imajo Caenove drese z njegovim priimkom. Prošenj za majice je bilo še veliko več, čez noč je postal zelo priljubljen, nanj se je spomnil marsikdo, a tega, da bi zaradi vse pozornosti in tudi denarja, ki ga je zaslužil, zašel s poti, se ne boji.

Komaj čaka, da zaigra proti Neymarju

Z Neymarjem se bo pomeril 20. decembra. | Foto: Reuters Z Neymarjem se bo pomeril 20. decembra. Foto: Reuters "Res se je zdaj kar naenkrat pojavilo kar nekaj novih 'prijateljev', res je tudi to, da sem zaslužil nekaj denarja, a mislim, da se ne bom spremenil. Vzgojen sem bil tako, da se ne bi smel," je prepričan Repas, ki se bo tudi sam podal v lov na drese.

Kmalu, ko bo v Franciji zaigral proti zvezdnikom PSG (Neymar, Kylian Mbappe, Edinson Cavani …), Monaca (Radamel Falcao) in še koga.

"Da, s PSG v Parizu igramo 20. decembra in moram reči, da komaj čakam. Želel bi si dresa Neymarja, ki ga zelo rad gledam, a zadovoljen bom že, če bom zaigral in dobil dres kateregakoli od nasprotnikovih nogometašev," je priznal.

"Želim si napredovati v Caenu in biti vse boljši. Seveda bi rad nekoč stopil še stopničko višje, a trenutno sem z mislimi predvsem tam, kjer sem zdaj," je o dolgoročnejših ciljih spregovoril Repas, ki je s Caenom podpisal štiriletno pogodbo.

Ko je prestopil, je bila reprezentanca v veliko pomoč

"Zdaj sem po vsem skupaj, kar se mi je dogajalo, prišel k sebi in verjamem, da bom kmalu pokazal čim več," si je zaželel novopečeni slovenski reprezentant, ki je ob vsem skupaj hvaležen tudi Srečku Katancu. "Ko sem podpisal pogodbo s Caenom, sem se v dneh v reprezentanci takoj po tem malce psihično umiril in odmislil vse, kar se mi je dogajalo. Zelo mi je pomagalo," je povedal mladenič, ki je bil nad selektorjevim vpoklicem presenečen.

Tekme proti Litvi ne bo pozabil nikoli. V Stožicah je nepričakovano debitiral v reprezentanci. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Tekme proti Litvi ne bo pozabil nikoli. V Stožicah je nepričakovano debitiral v reprezentanci. Foto: Morgan Kristan / Sportida

Še bolj presenečen je bil, ko je na dan tekme proti Litvi izvedel, da bo debitiral in nastopil od prve minute. "Ko nas je selektor na dan tekme postavil na igrišče in mi povedal, da bom igral, sem bil kar malce v šoku. Najprej sem poklical starše in jim povedal, da bom nastopil od prve minute. Niso mogli verjeti, a časa ni bilo. Treba se je bilo pripraviti," je dogajanje opisal Repas, ki je proti Litvi pred mesecem dni na igrišču ostal skoraj do konca tekme in pripomogel k zmagi s 4:0. Po mnenju večine se je zelo izkazal.

"Po tekmi sem bil zelo vesel predvsem zato, ker smo zmagali, saj je bilo po porazu na Slovaškem vzdušje v javnosti precej klavrno. Bilo je kar nekaj kritik na račun selektorja in nogometašev," je dejal o tekmi, ki je Slovenijo teoretično ohranila v igri za nastop na naslednjem svetovnem prvenstvu.

Možnosti niso velike, a obstajajo

Bo igral tudi oktobra? | Foto: Žiga Zupan/Sportida Bo igral tudi oktobra? Foto: Žiga Zupan/Sportida Toda če se bodo hoteli Slovenci tudi v prihodnjem mesecu spogledovati z odhodom v Rusijo, bodo morali na oktobrskih tekmah proti Angliji in Škotski skorajda zagotovo zmagati.

Prvi izpit jih čaka v četrtek, ko se bodo v Londonu pomerili z vodilno Anglijo. Kaj pričakuje od gostovanja na kultnem Wembleyju?

"Upam in verjamem, da lahko zmagamo. Treba je zmagati na obeh tekmah. Ne bo lahko, a upanje umira zadnje. Možnosti niso velike, a obstajajo. Dokler je tako, moramo verjeti," je dejal Repas, ki o tem, ali bo dobil priložnost za igro, ne razmišlja preveč.

"Seveda upam na kakšno minuto igre, a težko rečem, ali se bo to zgodilo," je povedal mladenič, ki bi moral predstavljati prihodnost slovenskega reprezentančnega nogometa.

Ne boji se, da bi se mu zgodilo to, kar se je mlademu Nemcu

Timo Werner ni zmogel več. | Foto: Timo Werner ni zmogel več. Na odmevni sredini novinarski konferenci ob naznanitvi zadnjega reprezentančnega seznama je o Repasu nekaj besed spregovoril tudi selektor Katanec in dejal, da bi bilo tako mladega, neizkušenega nogometaša tvegano poslati v ogenj na tekmi, kot je četrtkova proti Angliji na Wembleyju.

Da utegnejo biti velike tekme ob bučnem vzdušju številnih gledalcev za mlade nogometaše prevelik zalogaj, je potrdil tudi dogodek s tekme lige prvakov med Bešiktašem in RB Leipzigom v Istanbulu. Na tej je mladi as nemškega prvoligaša Timo Werner zaradi prevelike glasnosti občinstva trenerja že v prvem polčasu prosil, naj ga zamenja. Je naš sogovornik kdaj pomislil, da bi se mu lahko zgodilo kaj takega? Ne nazadnje je kot član Domžal zaigral na štadionu Velodrome v Marseillu pred več kot 40 tisoč gledalci.

"Ko smo igrali v Marseillu, je bilo na začetku nenavadno in težko, a potem sem vse skupaj odmislil in nisem imel težav. Mislim, da takšne stvari ne vplivajo name, a kdo ve. Morda se lahko tudi meni zgodi kaj podobnega, kot se je zgodilo v Istanbulu, o čemer sem bral, a se tega ne bojim," je povedal Repas.

 

Ne spreglejte