Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
3. 9. 2015,
15.50

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Jasmin Kurtić serie A Švica

Četrtek, 3. 9. 2015, 15.50

7 let, 12 mesecev

"Sezona Slovencev? Pustimo se raje presenetiti."

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenski nogometaš Jasmin Kurtić je na reprezentančne priprave prispel iz Bergama, kjer brani barve Atalante. V soboto ne bi imel nič proti, če bi Slovenija s slabšo igro ponovno ugnala Švico.

Italijanske nogometne navade je začel spoznavati v Palermu, se nato dokazoval pri Vareseju, Sassuolu, Torinu in Fiorentini, od poletja pa je novopečeni član Atalante. "Ekipa me je sprejela zelo dobro. Fantje so korektni, delamo odlično, v nedeljo pa smo premagali Frosinone (2:0, op. p.) in osvojili tri nujne točke," se je Jasmin Kurtić razveselil prve zmage v novi sezoni italijanskega prvenstva, ki jo je Atalanta začela s tesnim porazom na gostovanju pri Handanovićevem Interju (0:1).

"Sem takšen tip človeka, da se hitro vklopim v novo okolje. V Atalanti igra tudi Giulio Migliacci, s katerim sem bil skupaj že v Palermu. Zdaj je treba delati pridno naprej. Prvenstvo bo še dolgo, nas pa bi zadovoljil že obstanek. Če bi osvojili še kaj več, bi bil to že velik uspeh," napoveduje Belokranjec, ki je prepričan, da bosta imela Juventus in Roma, v zadnjem obdobju najboljša kluba na Apeninskem polotoku, veliko več težav s tekmeci kot prej.

Vsem rojakom želi vse najboljše

Uvodna kroga serie A sta podala tudi dva slovenska junaka. Njegov dober prijatelj Josip Iličić je v vijoličastem dresu Fiorentine blestel v prvem krogu, v drugem pa se je z golom in dvema podajama izkazal trenutno najbolj "vroči" podajalec italijanskega prvenstva Valter Birsa. Bi bila lahko to sezona Slovencev na italijanskih zelenicah?

"Upajmo, da bo. Lahko pa se zgodi, če bi začeli zdaj o tem govoriti, da bi bilo na koncu prav obratno (smeh, op. p.), zato se raje pustimo presenetiti. Vsem rojakom želim vse najboljše, sam pa bom naredil vse za moj klub, da dosežemo čim boljše rezultate."

Gorica, Olimpija in Domžale so mu všeč

Pogled mu pogosto uide tudi v domovino, kjer je po osmih krogih presenetljivo na vrhu njegov nekdanji klub. Gorica je po sedmih zaporednih zmagah na vrhu, branilec naslova Maribor pa je prvi reprezentančni premor dočakal "šele" na četrtem mestu, za nameček pa se je po dolgem času pripetilo, da selektor Srečko Katanec na seznam ni uvrstil prav nobenega igralca, ki domuje v Ljudskem vrtu. "Spremljam dogajanje v slovenskem prvenstvu. Po vsakem krogu si ogledam zadetke in statistiko. Gorica, Olimpija in pa tudi Domžale prikazujejo všečen nogomet. Kar se tiče Maribora, bo drugo leto že bolje v Evropi. Življenje gre pač naprej," se zaveda, da je nogometni posel sestavljen tako iz vzponov in padcev, kar pa še zdaleč ne pomeni, da vijolicam ne pripisuje možnosti za ubranitev naslova.

Rezultat je vse, kar šteje v nogometu

Klub je klub, reprezentanca pa je nekaj drugega. Kurtić ima o tem izdelano mnenje. "Reprezentanca je za nas vedno nekaj več. Na priprave prihajam stoodstotno zbran in osredotočen, da se naredi najboljši rezultat. Kar se tiče sobotne tekme v Baslu, bomo videli, kaj bo prinesel dan. Več bomo vedeli po tekmi. Bomo pa šli v Švico z namenom, da bomo pokazali vse, kar znamo. Nogomet ti kdaj naredi uslugo, kdaj pa ne," se je spomnil na lanskoletno tekmo v Ljudskem vrtu, v kateri je Slovenija proti Švici osvojila vse tri točke.

"Vemo, kako smo doma premagali Švico, ki je bila takrat boljša od nas. To moramo priznati. Na koncu pa vendarle štejejo le tri točke. Mi smo jih osvojili. Tekma se igra za točke. Takoj bi podpisal, da se ponovi tekma iz Ljudskega vrta. Če bi slabo igrali in zmagali, ne bi imel nič proti, saj je rezultat vse, kar šteje v nogometu," poudarja 26-letni zadnji zvezni igralec, ki bo v soboto v Baslu najverjetneje nastopil od prve minute. Vprašanje je le, kdo bo njegov stanovski kolega, saj za to mesto kandidirajo še Dalibor Stevanović, Rene Krhin in Rajko Rotman.

Ne spreglejte