Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
8. 1. 2018,
11.15

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Natisni članek

zimski prestopni rok Philippe Coutinho Jan Oblak Jan Oblak Virgil van Dijk Benjamin Verbič

Ponedeljek, 8. 1. 2018, 11.15

6 let, 3 mesece

Prvi teden zimskega prestopnega roka

Cene rekordno podivjale - takšne zime pa še ne

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33
Coutinho Barcelona | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nogometna tržnica je letos postregla z najdražjimi prestopi v zgodovini zimskih prestopnih rokov. Čeprav traja šele en teden, je naprej za svetovni rekord poskrbel Nizozemec Virgil van Dijk in postal najdražji branilec vseh časov, nato pa je za letošnji vrhunec poskrbel prestop Philippa Coutinha. Zaradi Brazilca, ki je trenutno poškodovan, se je posredno na naslovnicah znašel tudi slovenski vratar Jan Oblak!

Če se dan pozna po jutru, bo letošnji zimski prestopni rok rekorden v vseh pogledih. Še nikoli se ni pripetilo, da bi pozimi izpeljali prestop, vreden več kot sto milijonov evrov. Vse do nedelje, ko sta dogovor o prodaji Philippa Coutinha sklenila Barcelona in Liverpool.

"Zelo sem srečen. Uresničile so se mi sanje. Moj cilj je, da se izkažem na igrišču, osvajam lovorike, osrečim navijače in igram z užitkom. Komaj čakam, da zaigram skupaj z mojimi vzorniki, ki jih krasijo bogate kariere. Leo (Lionel Messi), Luis (Luis Suarez), Iniesta, Pique, Busquets … To so nogometni velikani," ni skrival sreče Coutinho po prihodu v Katalonijo. Zdravstveni pregled v ponedeljek je razkril, da bo moral zaradi poškodbe mišice počivati vsaj še tri tedne.

Rakitić: Cena je visoka, a o tem odloča trg

Brazilec se bo danes predstavil navijačem Barcelone na Camp Nouu. V nedeljo je poziral fotografom v improvizirani dvorani. | Foto: Reuters Brazilec se bo danes predstavil navijačem Barcelone na Camp Nouu. V nedeljo je poziral fotografom v improvizirani dvorani. Foto: Reuters Rdeči so postali bogatejši za 120 milijonov evrov, skupaj z bonusi, če bodo uresničeni vsi pogoji, pa bi se lahko zaslužek angleškega velikana povzpel na izjemnih 160 milijonov evrov. Coutinho je postal drugi najdražji igralec vseh časov.

"Dobili smo odličnega igralca. Ne bo nam mogel pomagati v ligi prvakov, to smo vedeli že prej, nam bo pa v španskem prvenstvu in pokalu. Vsak dober nogometaš je zaželen v Barceloni. Cena se mi zdi visoka, a o tem odloča trg. Coutinho je prišel v najboljši klub na svetu," je 25-letnemu Brazilcu dobrodošlico izrazil hrvaški reprezentant Ivan Rakitić, ki ga je presenetila visoka odškodnina, ki jo je Barcelona plačala Liverpoolu.

Pet največjih zimskih prestopov vseh časov:

  1. Philippe Coutinho 120 milijonov (2017/18, Liverpool -> Barcelona)
  2. Virgil van Dijk 78,8 (2017/18, Southampon -> Liverpool)
  3. Diego Costa 66 (2017/18, Chelsea -> Atletico)
  4. Oscar 60 (2016/17, Chelsea -> Shanghai SIPG)
  5. Fernando Torres 58,5 (2010/11, Liverpool -> Chelsea)

Coutinho, van Dijk in Costa so se vpisali v zgodovino

Virgil Van Dijk je prejšnji petek Liverpoolu zagotovil sladko zmago v pokalu FA nad Evertonom. | Foto: Reuters Virgil Van Dijk je prejšnji petek Liverpoolu zagotovil sladko zmago v pokalu FA nad Evertonom. Foto: Reuters Brazilski reprezentant Coutinho se bo v zgodnjih popoldanskih urah predstavil navijačem na štadionu Camp Nou. Takrat bo tudi uradno končan drugi največji nogometni posel vseh časov, ki na lestvici zaostaja le za tistim, ki sta ga poleti sklenila PSG in Barcelona, v Pariz pa se je za 222 milijonov evrov iz Katalonije preselil Neymar. Zvezdnik PSG je dober prijatelj Coutinha, nekdanjega soigralca Samirja Handanovića pri Interju, ki z naskokom vodi na lestvici letošnjih največjih prestopov.

Na njem je na drugem mestu Virgil van Dijk. Nizozemski reprezentant letos za razliko od Coutinha ne bo nastopil na svetovnem prvenstvu v Rusiji, se je pa v nogometne almanahe vpisal kot lastnik najdražjega prestopa, kar zadeva branilce. Liverpool je zanj angleškemu tekmecu Southamptonu plačal slabih 80 milijonov evrov, skupaj z bonusi pa bi se lahko odškodnina povzpela na skoraj 85 milijonov!

Španski reprezentant Diego Costa je v soboto zaznamoval nastop proti Getafeju z zadetkom in rdečim kartonom. | Foto: Reuters Španski reprezentant Diego Costa je v soboto zaznamoval nastop proti Getafeju z zadetkom in rdečim kartonom. Foto: Reuters  

Tretje mesto pripada Brazilcu s španskim potnim listom Diegu Costi, ki je takoj po vrnitvi v Madrid že dosegel dva zadetka za Atletico (prvega v pokalu, drugega v prvenstvu), a si na sobotni tekmi z Getafejem prislužil tudi rdeči karton. Rdeče-beli so za povratnika, ki želi ujeti tekmovalno formo in s Španijo nastopiti na SP 2018 v Rusiji, odšteli kar 66 milijonov evrov. To je tudi tretji največji zimski prestop v zgodovini nogometa in dodaten dokaz, da imamo opravka z rekordnim prestopnim rokom. 

Deset največjih zimskih prestopov v sezoni 2017/18:

Nogometaš (država) Prejšnji klub Novi klub Vrednost prestopa
Philippe Coutinho (Brazilija) Liverpool (Ang) Barcelona (Špa) 120
Virgil van Dijk (Nizozemska) Southampton (Ang) Liverpool (Ang) 78,8
Diego Costa (Brazilija/Španija) Chelsea (Ang) Atletico Madrid (Špa) 66
Cenk Tosun (Turčija) Bešiktaš (Tur) Everton (Ang) 22
Ross Barkley (Anglija) Everton (Ang) Chelsea (Ang) 16,9
Sandro Wagner (Nemčija) Hoffenheim (Nem) Bayern München (Nem) 13
Guilherme Arana (Brazilija) Corinthians (Bra) Sevilla (Špa) 11
Jo (Brazilija) Corinthians (Bra) Nagoya Grampus (Jap) 11
Wendel (Brazilija) Fluminense (Bra) Sporting Lizbona (Por) 7
Walter Montoya (Argentina) Sevilla (Špa) Cruz Azul (Meh) 5,5

Po podatkih Transfermarkt.

Oblak tarča Liverpoola, Verbič na 13. mestu

Bo Jan Oblak poskrbel za najdražji vratarski prestop vseh časov? | Foto: Reuters Bo Jan Oblak poskrbel za najdražji vratarski prestop vseh časov? Foto: Reuters Letos smo tako že dočakali najdražji zimski prestop vseh časov in največji prestop branilca. Če bi se nadaljevalo v podobnem ritmu, bi lahko najbogatejši klubi v Evropi do konca zimskega prestopnega roka poskrbeli še za nekaj odmevnih zgodb. Liverpool se je po poročanju številnih angleških medijev ogrel za Jana Oblaka.

Če bi našel skupen jezik z Atleticom, ki spomladi za razliko od Liverpoola ne bo nadaljeval evropske poti v ligi prvakov, ampak evropski ligi (Škofjeločan v tem primeru v ligi prvakov ne bi smel nastopiti za Liverpool, saj je v tej sezoni že igral v skupinskem delu tekmovanja), bi postal najdražji vratar v zgodovini nogometnih prestopov. Rdeči bi lahko slovenskega vratarja, ki je v nedeljo praznoval 25. rojstni dan, na Otok pripeljali le, če bi Atleticu poravnali odkupno klavzulo, ki znaša okroglih sto milijonov evrov.   

Oblak bi s tem popravil slovenski rekord in se uvrstil med največje prestope vseh časov. Za zdaj se je v zimskem prestopnem roku najvišje povzpel Benjamin Verbič. Kijevski Dinamo je zanj štiri milijone evrov izplačal Köbenhavnu, kar je 13. največji zimski prestop v sezoni 2017/18. Novega delodajalca pa čaka še kaj nekaj njegovih rojakov ...

Ne spreglejte