Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 8. 2011,
20.45

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca

Ponedeljek, 8. 8. 2011, 20.45

7 let, 12 mesecev

Proti Belgiji po številne odgovore

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Selektor Matjaž Kek je pred prijateljsko tekmo z Belgijo zelo dobro razpoložen, razlog je tudi v tem, da ima na razpolage vse nogometaše. Sredin obračun mu bo dal tudi marsikateri odgovor.

Primarna naloga zbora reprezentantov po dveh mesecih je preverjanje trenutnega stanja reprezentantov pred nadaljevanjem septembrskih kvalifikacij za Euro 2012, in sicer 2. septembra z Estonijo in 6. septembra Italijo. Na prvem treningu v ponedeljek v Kranju je manjkalo šest igralcev (Valter Birsa, Nejc Pečnik, Tim Matavž, Aleksander Radosavljevič, Branko Ilič in Dare Vršič), na štadionu v Stožicah pa so bili že prisotni vsi. Čutiti pa je bilo tudi sproščenost, a daleč od tega, da nogometaši tekme ne bi jemali resno.

"Tekma z Belgijo je za nas pomemben in dobrodošel test pred nadaljevanjem kvalifikacij. To je nasprotnik, ki ima 'raiting', ime in nas je enkrat že premagal v Genku. Vesel sem, da so fantje prišli zdravi, nekateri so v boljši, drugi pa še ne v želeni formi. Zame kot selektorja je avgustovski termin izredno dobrodošel. Ob tem sem vesel in ponosen, da se fantje odzivajo na povabila in igrajo za reprezentanco. Prav je, da po dveh mesecih spet preverimo, kakšna bo temperatura. Vesel bi bil, če bi bil tudi štadion poln, ne glede na dopuste in druge športne dogodke," je dejal pozitivno razpoloženi selektor, Matjaž Kek.

Proti Belgiji utegne strokovni štab preizkusil tudi določene variante v obrambni vrsti, saj Marko Šuler proti Estoniji nima pravice nastopa. Tudi zato se je v prvič v reprezentanci član moldavskega Šerifa, Miral Samardžič. "Glede postave ne bom povedal nič, oziroma še manj kot ponavadi. Poškodovan ni nihče in vsi lahko vadijo," je dejal in dodal: "Nekaj bomo poskušali, vendar tri kroge pred koncem kvalifikacij je neresno razmišljati o kakšnih večjih spremembah. Kdo od teh igralcev, si ne bi zaslužil zaupanja? Ena slabša tekma ne pomeni, da gre iz ekipe, tudi v ekipo se ne pride zlahka. Verjamem v njih, tudi zaradi odnosa, ki so ga pokazali do igrišča in zunaj njega. Bil bi zelo vesel, da ostane kot je," je odločen Kek. Reprezentante je med treningom ujela manjša ploha, dan pred tekmo z Belgijo pa bodo spet vadili v Kranju.

Kljub temu bo še kako dobrodošel vpogled v stanje večine reprezentantov po klubskih pripravah pred novo sezono, saj je septembrski ciklus ključnega pomena. Slovenijo v skupini C po sedmih tekmah z 11 točkami zaseda drugo mesto, pred njo je Italija (16 točk), za njo pa Srbija (9 točk), obe pa imata tekmo manj. "Tekma ponuja veliko vprašanj in daje neke odgovore. Nekaj igralcev je zamenjalo trenerje, nekaj jih je zamenjalo klube in to prinaša določene spremembe. Reprezentanca je eno, klubi pa drugo. Pravi odnos in želja lahko nadomesti pomanjkanje minut. Na tej tekmi želimo ustvariti klimo po težkih tekmah in razmišljamo le o EP, ki je izziv in cilj v tem ciklusu," poudarja Kek.

Belgiji brez Hazarda in tudi Vermaelena

V slovenski prestolnico v torek popoldne prihaja zelo obetavna belgijska izbrana vrsta, pri kateri bo manjkal morda celo prvi zvezdnik, Edin Hazard, zaradi poškodb pa sta odpadla še član Arsenala Thomasa Vermaelena in Jana Verthongna. Kot zanimivost dodajmo, da se Belgijci, ki so na lestvici Mednarodne nogometne zveze Fife 15 mest za Slovenijo (22.), niso odločili za uraden trening v Stožicah.

Bodo pa zato v Stožicah igrali nogometaši kot so Romelu Lukaku (blizu prestopa v Chelsea), kapetan Manchester Cityja, Vincent Kompany, njegov branilski kolega Daniel van Buyten (z dvema zadetkoma je odločil prvo medsebojno tekmo proti Sloveniji) je član Bayerna, na sredini igrišča sta pomembna člena Marouane Fellaini iz Evertona in ideolog igre Axel Witsel iz Benfice. Belgija se v skupini A prav tako nahaja na drugem mestu, pred neulovljivo Nemčijo, a s točko in tekmo manj ji sledi Turčija. Tudi za njo je to zelo pomemben test pred nadaljevanjem kvalifikacij.

Ne spreglejte