Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 10. 2017,
14.31

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

referendum Josep Maria Bartomeu

Torek, 3. 10. 2017, 14.31

6 let, 6 mesecev

Josep Maria Bartomeu

Predsednik Barcelone: Morda bomo zapustili špansko ligo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03
Josep Maria Bartomeu | Foto Reuters

Foto: Reuters

"Če se bo Katalonija odcepila od Španije, se lahko zgodi, da bomo zapustili špansko ligo," je priznal predsednik Barcelone Josep Maria Bartomeu in namignil na možnost, ki bi močno pretresla španski nogomet.

Pri Barceloni so se odločili, da danes v znak protesta proti nasilju španske policije nad volivci na nedeljskem referendumu za odcepitev Katalonije od Španije klub ne bo deloval. Nobena od selekcij tega španskega nogometnega velikana danes ne trenira.

Toda veliko bolj pomembno kot to je vprašanje, ali bo Barcelona, če bo Katalonija res postala neodvisna, še naprej nastopala v španskem nogometnem prvenstvu, v katerem je do zdaj osvojila že 24 naslovov prvaka.

Svet bi ostal brez el clasica

Lionel Messi kmalu nič več v Španiji? | Foto: Reuters Lionel Messi kmalu nič več v Španiji? Foto: Reuters Hitro so se pojavila ugibanja o tem in vse bolj jasno je, da se Barcelona, od katere je v Španiji uspešnejši le Real Madrid (španski prvak je bil že 33-krat), utegne v prihodnosti odcepiti od španskega prvenstva in se priključiti kakšni izmed drugih lig, kar bi bil za ljubitelje nogometa po vsem svetu velik udarec.

Ostali bi namreč brez po mnenju mnogih največjega nogometnega derbija na svetu. El clasica, v katerem se vsaj dvakrat na sezono udarita Barcelona in Real. Takšno možnost je potrdil tudi prvi mož katalonskega nogometnega velikana.

"Za zdaj se to še ni zgodilo, a če se bo Katalonija res odcepila, je to prav gotovo ena izmed možnosti, o kateri bi se z vodstvom kluba resno pogovorili. Poizkusili bi najti najboljšo rešitev. Odhod Barcelone iz španske lige je zagotovo ena izmed možnosti," je v ponedeljek povedal predsednik Barcelone Josep Maria Bartomeu.

Nič več el clasicov, derbijev med Barcelono in Realom, v španski ligi? | Foto: Reuters Nič več el clasicov, derbijev med Barcelono in Realom, v španski ligi? Foto: Reuters

Odšla bi še Espanyol in Girona

Še bolj glasno je takšen scenarij v primeru, da bodo Katalonci uspeli pri svojih prizadevanjih, napovedal katalonski minister za šport. "Če bomo dosegli neodvisnost, se bodo katalonske ekipe v španski prvi ligi, Barcelona, Espanyol in Girona, priključile kakšni izmed lig v okolici, kot so italijanska, francoska ali pa angleška premier liga," je povedal Gerard Figueras.

Če bi se pri Barceloni res odločili za izstop iz španske lige in se pridružili kateremu izmed preostalih tekmovanj v Evropi, to ne bi bila novost. V prvi francoski ligi nastopa tudi Monaco, v Angliji se s tamkajšnjimi najboljšimi klubi merijo Valižani, po svetu pa je podobnih primerov še nekaj.

Barcelona je ena izmed ustanoviteljic španske lige

Barcelona je sicer ena izmed ustanoviteljic španske prve lige (La Liga) in v njej neprekinjeno nastopa od sezone 1928/29, ko je osvojila zgodovinski naslov v prvi sezoni najboljšega španskega nogometnega klubskega tekmovanja.

V znak protesta proti nasilju nad volivci je Barcelona v nedeljo igrala pred praznimi tribunami. | Foto: Reuters V znak protesta proti nasilju nad volivci je Barcelona v nedeljo igrala pred praznimi tribunami. Foto: Reuters

V tej sezoni ji gre sijajno. Po sedmih krogih je s sedmimi zmagami na vrhu lestvice. Zadnjo je dosegla v nedeljo, ko je pred praznimi tribunami svojega Camp Noua s 3:0 odpravila Las Palmas.

Pri Barceloni so želeli to tekmo zaradi nedeljskega dogajanja v Kataloniji odpovedati, a jim vodstvo španske lige tega ni dopustilo, zato so se odločili, da tekmo odigrajo brez gledalcev.

Ne spreglejte