SiolNET. Sportal Nogomet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pavlin in Pate odprla duši o aferi Kranj

3

termometer

Navijači Olimpije so poskrbeli za javno razpravo o stanju in viziji ''zeleno-belega'' kluba, na kateri je bilo sprva največ besed namenjenih burnim dogodkom izpred nekaj let.

V teh mesecih ni prijetno biti navijač Olimpije. Pa naj bo govora o nogometu ali pa košarki. Zato ni nič čudnega, da članom navijaške skupine Green Dragons počasi prekipeva. V petek obljubljajo nadaljevanje opozarjanja na nesposobnost uprave, ki jo pozivajo k odstopu, v četrtek pa so na pozitiven in pohvale vreden način zbrali skupaj sogovornike, najbolj primerne za oceno nastalega stanja. Priredili so javno razpravo o stanju in viziji kluba. Udeležila se jo je večina nogometnih delavcev, ki so ''zmajem'' v petoligaškem breznu prek NK Bežigrad ponudili umetno dihanje, nato pa se z redko videno složnostjo, v kateri so se združile nekdanje legende kluba, povzpeli do najvišjega razreda.

Komič: Olimpiji želimo najboljše

''Ulica ne bo vodila klub, to je jasno. Potrebujemo le zagotovilo, da barka pluje v pravo smer, ne pa da imamo ves čas občutek, da je izgubila kompas. Želimo tudi poudariti, da ne podimo nobenega iz kluba. Olimpiji želimo le najboljše,'' je v vlogi povezovalca načel razpravo Danijel Komič, vodja navijaške skupine Green Dragons. Razočaranje zaradi zadnjega mesta in sramotnih dveh točk je ogromno. Navijači izhajajo iz stališča, da je rezultat vedno odraz dela, razloge za nič kaj biserno podobo nekdanjega slovenskega nogometnega ponosa pa vidijo v nesmotrnem selekcioniranju igralcev, slabem delu v mladinskem pogonu, premajhnim črpanjem dobrih igralcev iz osrednje slovenske regije ter vmešavanju upravnega dela kluba v operativni del. Dokaz o zadnjem naj bi predstavljala odstranitev ljubljenca ljubljanskih tribun, Sebastjana Cimerotiča. Kapetan ''zmajev'' se je znašel za okroglo mizo in z zanimanjem poslušal kolege. ''Govoril ne bom. Sem že vse pojasnil v medijih, zato bom raje poslušal,'' je dejal ''Cime'' in se naposlušal zgodb. Večina se jih je pripetila v obdobju, ko se še ni vrnil v ljubljeni klub.

Gliha: Problem pripadnosti

Led v sejni sobi dvorane Tivoli, kjer se je od 36 povabljencev zbralo 20 sogovornikov (nekateri so opravičili izostanek, nekateri ne), je prebil idejni vodja ''nove'' Olimpije Primož Gliha. ''Brez trikotnika 'navijači – stroka – ekonomija' kluba ne more biti. Olimpijo pa pesti še nekaj. Problem pripadnosti, ki se je videl pri sramoti v Kranju (bojkot večje skupine nogometašev, zaradi katere je bila Olimpija kasneje kaznovana, op. p.).'' Nekdanji trener bežigrajskih junakov, ki so se v štirih letih iz pete lige prebili do elite, je razkril tudi razloge, zakaj je med tretjeligaško sezono zapustil klub. Poteza je takrat presenetila javnost, saj je klub pod vodstvom nekdanjega reprezentanta deloval skrbno, racionalno in skromno, v ligah pa dosegal izvrstne rezultate. ''Moral sem iti. S Francijem Zavrlom (takratnim predsednikom kluba, op. p.) sva se zmenila, da o tem zavoljo Olimpije ne smem govoriti. Zdaj lahko. Odšel sem zaradi tega, ker sem bil absolutno prvi proti združitvi z Jocom Pečečnikom. To ni bilo všeč vodstvu. Z mojim odhodom pa so se začeli tudi problemi,'' je prepričan strelec nepozabnih treh zadetkov na reprezentančni tekmi v Splitu, ki se je v trenerski vlogi preizkusil tudi na Ptuju, v Novi Gorici in Murski Soboti, kjer pa se ni zadržal dolgo.

Pavlin pripeljal v klub Rastoderja

Afera Kranj, ko si je skupina nogometašev Olimpije z bojkotom drugoligaške tekme v Kranju nakopala večno sramoto, se je v četrtek znova obudila. Na javni razpravi o Olimpiji. Razpravo je nadaljeval ravno Miran Pavlin, v javnosti označen za ''kolovodjo'' omenjene skupine, ki se je iz Ljubljane razočaran preselil v Koper, kjer je ''kanarčke'' v dvojni vlogi popeljal do zgodovinskega naslova prvaka. V uvodu razprave se je predstavil kot ena najbolj osovraženih oseb v Olimpiji v zadnjem času. Seveda je vse skupaj letelo na dogajanja v Kranju.

''Vse se je dogajajo na mojem hrbtu. Sedma sila je slišala samo eno zgodbo, zdaj bom povedal še svojo. V Olimpijo sem se vrnil pozimi, ko je igrala v peti ligi. Ko sem bil mlajši, mi je klub dal veliko, zato sem mu to skušal vrniti. Zgodba je tekla naprej, nenormalni uspehi pa so prinesli tudi nenormalne emocije,'' se je spominjal štiriletnega obdobja neprestanega napredovanja. Že v spomladanskem delu tretje lige je začutil, da ne gre vse v pravo smer. ''Razhod s Primožem je pomenil slabo stvar za klub. Sledila je uvrstitev v drugo ligo, meseca maja pa je izvršni odbor sporočil, da ta klub ne bo šel v drugo ligo, če se ne najdejo sredstva, Zavrl pa naj bi odstopil. Bil sem v stiski in poklical predsednika NZS, Ivana Simiča, če lahko na kakršen koli način pomaga pri iskanju sponzorja. No in takrat je prišel Izet Rastoder,'' je pojasnil okoliščine, ki so botrovale prihodu bogatega podjetnika, trna v peti ljubljanskim navijačem, ki mu očitajo avtokratsko vodenje in vmešavanje v nogometne kadrovske zadeve. ''V spomladanskem delu druge lige so se dogajale čudne stvari. Naredili smo veliko napak, a cilj, uvrstitev iz pete v prvo ligo, smo dosegli. Kranj je napaka in kot športnik bom vedno stal za tem. Fantje, ki so bili na odstrelu, so bili takrat v veliki stiski. Dejanje je brez opravičila, a mediji so poslušali le eno plat,'' se je diplomatsko opravičil zbranim in v nadaljevanju izpostavil cilj, ki bi se ga morala držati Olimpija. ''Poskušati bo treba narediti upravo, ki bo 'pila vodo'. Poznam finančne zadeve v klubu in bilanca nas lahko skrbi. Bojim se, da gre ladja navzdol. Možna je tudi peta liga,'' svari ''Pajo'', ki se je kmalu z Rastoderjem znašel na nasprotnih bregovih.

Pate: Narejena napaka

Dejanje v gorenjski prestolnici, v bližini njegovega rojstnega mesta, naj bi tako povzročila emocionalna stiska ljudi, ki so dali srce za Olimpijo. Podrobno se je o dogodkih, ki so obeležili zaključek drugoligaške sezone, razgovoril tudi tedanji trener Jani Pate. ''O tistem dnevu ne bom govoril, bi pa izpostavil oktober 2008 in pokalno tekmo v Kopru. Izpadli smo po 11-metrovkah, nato izgubili še naslednjo tekmo v prvenstvu v Zagorju in prišla je Mura. Trenutek, ko ekipa najbolj potrebuje mir, je uprava izkoristila za to, da je treba zamenjati stare igralce. Na mestu trenerja naj bi sam in Popivoda odšla, prišli pa Stojanovič, Hadžič, Sešlar in Perica. Predsedstvo je res izbralo fantastično negativen trenutek, da bi lahko prišlo do svojega,'' je zaupala igralska legenda Olimpije. Priznal je, da je takratno vodstvo - na čelu kluba je že bil Rastoder - želelo odstraniti starejše igralce. Nenavadnemu predlogu se niso uklonili, temveč zbrali še dodatno motivacijo in nadigrali Muro. ''S tem smo živeli šest, sedem mesecev. Do Kranja, ko je bila narejena napaka. Živeli smo v prepričanju, da tekmovalne škode ne moremo narediti, saj smo na lestvici premočno vodili. To smo vedeli, se je pa pripetila druga škoda. Prihodki so se ustavili, bili smo brez plač, sami skrbeli za maserja in ekonoma,'' je našteval težave, katerih so se oklepali, pa tudi razlogov, zaradi katerih se je skupina igralcev v Kranju sploh odločila za ''opozorilno'' stavko. Spregovoril je tudi o nespoštovanju do zgodovine kluba.

''Trener je postal Branko Oblak, pa se ga je vodstvo rešilo že po enem mesecu. Simon Sešlar je postal športni direktor, čeprav ni imel niti sekunde staža v Olimpiji. Tako ne bi smelo biti. Legende kluba bi si zaslužile to mesto. 'Prišel' je še 'Špoki' (Miha Šporar, op. p.), za konec pa še 'Cime' (Sebastjan Cimerotič, op. p.). Tega si nista zaslužila. Če ne bo vodstvo športnega dela prepustilo 'nogometnim' ljudem, se ne obeta nič dobrega.'' Predsednik Olimpije se razprave žal ni udeležil. Prav tako podpredsednik Franci Zavrl. Imela bi gotovo veliko za pripomniti, zbrana množica pa bi ju zagotovo zasula z vprašanji.

To je le prvi del javne razprave. V petek vam bomo na Sportalu predstavili še mnenja nekaterih preostalih sogovornikov ...

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin