Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
18. 10. 2017,
12.35

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,90

5

Natisni članek

Ljudski vrt Viole Stefan Savić NK Olimpija NK Olimpija Prva liga Telekom Slovenije UEFA liga prvakov Liverpool NK Maribor NK Maribor Martin Milec

Sreda, 18. 10. 2017, 12.35

1 leto

Intervju z Martinom Milcem

Nogometaša Olimpije bi povabil v "toti lepi Maribor"

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,90

5

Martin Milec | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Odkar se je Martin Milec poleti vrnil v Ljudski vrt, ga po tekmi še nismo videli tako potrtega. "Tiho je bilo. Zelo tiho," je branilec NK Maribor razočarano opisal, kako je bilo po rekordno visokem porazu proti Liverpoolu (0:7) v vijoličasti slačilnici. Najbolj mu je žal navijačev, ki se jim od srca zahvaljuje za podporo v najtežjih trenutkih.

Desni bočni branilec se je po treh letih dokazovanj v Belgiji in na Nizozemskem vrnil v domovino. Na veliko veselje trenerja Darka Milaniča in športnega direktorja Zlatka Zahovića je izbral Ljudski vrt, kjer je dočakal tisto, o čemer je sanjal vsa leta kot igralec. Končno je zaigral v ligi prvakov. Pred tremi leti je dokazovanje med elito zamudil, saj se je pred začetkom znamenite sezone 2014/15 preselil v Liege, njegovo odsotnost pa je izkoristil mlajši stanovski kolega Petar Stojanović in prevzel štafeto gospodarja desnega boka.

Letos se je Martin Milec vrnil in uresničil evropsko željo. Verjel je, da je kakovostna razlika med Mariborom in boljšimi evropskimi klubi, med katere bi lahko prišteli Liverpool in Sevillo, manjša, a se je uštel. "Lahko le sanjamo o tem, da bi tudi mi igrali na tej ravni," je s težkim srcem priznal po bolečem porazu z Liverpoolom.


Milec je pred leti z Mariborom že nastopal v skupinskem delu evropske lige. Letos je izkušnje iz največjih tekmovanj še nadgradil. | Foto: Vid Ponikvar Milec je pred leti z Mariborom že nastopal v skupinskem delu evropske lige. Letos je izkušnje iz največjih tekmovanj še nadgradil. Foto: Vid Ponikvar V Slovenijo ste se vrnili z namenom, da končno zaigrate v ligi prvakov. Ste si takrat predstavljali, da bo tako peklensko ter da boste imeli opravka s tako neugodnimi in razigranimi tekmeci, kot je bil v torek Liverpool?
Želel sem zaigrati v ligi prvakov. To sem dejal že ob prihodu v Maribor. Dejal sem, da sem prvo priložnost za nastop v ligi prvakov (sezona 2014/15, op. a.) zamudil, druge pa nočem. Hvala bogu se mi je želja uresničila. Igram v ligi prvakov.

Poraz proti Liverpoolu z 0:7 res ni prijeten. To je moj najhujši poraz v karieri. Veliko bolje sem se počutil po prvi tekmi, svoji prvi v ligi prvakov, ko smo remizirali doma s Spartakom. Izvlekli smo točko, čeprav smo si morda zaslužili vse tri. Do konca so še tri tekme. Na koncu bomo videli, kaj se bo zgodilo. Takrat se bodo prištevali mrtvi.

Ste se že kdaj na igrišču počutili tako nemočnega kot zdaj, ko so mimo vas švigali zvezdniki Liverpoola in si kot po tekočem traku ustvarjali zrele priložnosti za zadetek?
Joj, potreboval bi res dolg razmislek, da bi našel kakšno tekmo, na kateri sem se počutil še bolj nemočnega. Proti Liverpoolu je bilo res naporno. Na igrišču se je videla velika razlika. Ni lahko sprejeti takega poraza. Upam, da se bomo lahko vsaj malce naspali.

Kako velika je sploh razlika med Mariborom in Liverpoolom?
Hitrost je bila povsem na strani gostov. Dokazali so, da ne igrajo zastonj v premier ligi, kjer so upravičeno deležni milijonskih zneskov. Določena razlika se je na koncu morala pokazati na igrišču, a smo vseeno razočarani. Tak poraz ni prijeten proti nobeni ekipi. Težko mi je pri srcu. Ne le meni, ampak vsej ekipi, a jutri je nov dan. V soboto bo na vrsti nova tekma, zato gremo naprej.

Brazilski zvezdnik Philippe Coutinho, za katerega je Barcelona poleti ponujaja Liverpoolu več kot 150 milijonov evrov, je bil v Ljudskem vrtu večkrat nerešljiva uganka za Mileca. | Foto: Reuters Brazilski zvezdnik Philippe Coutinho, za katerega je Barcelona poleti ponujaja Liverpoolu več kot 150 milijonov evrov, je bil v Ljudskem vrtu večkrat nerešljiva uganka za Mileca. Foto: Reuters



Koliko je na potek tekme vplival hitro prejeti zadetek? Se vam je takrat porušil svet?
Zagotovo je vplival. Zadetek v 4. minuti nas je presekal. Ko dobiš proti taki ekipi prvi gol, pa naj bo to v prvi ali zadnji minuti, se znajdeš v težavah, saj veš, da se je proti tako vrhunski ekipi težko vrniti. Svojo mrežo smo želeli čim dlje zadržati nedotaknjeno, se postavili malce bolj obrambno, a ni pomagalo. Če bi zdržali vsaj do 25. minuta, bi šla tekma morda v drugačno smer, a ni.

"Lepo je, da smo slišali od njih, kako nam stojijo ob strani. Sploh po takem porazu. To je lahko zelo pomemben dejavnik na naši nadaljnji poti," je vesel podpore navijačev. | Foto: Vid Ponikvar "Lepo je, da smo slišali od njih, kako nam stojijo ob strani. Sploh po takem porazu. To je lahko zelo pomemben dejavnik na naši nadaljnji poti," je vesel podpore navijačev. Foto: Vid Ponikvar

Bi zdržali visok ritem Liverpoola, če bi nosili rdeči dres?
Verjetno bi, ker njihovi obrambni igralci na svoji polovici niso imeli nekega pretiranega dela. Ogromno dela so opravili igralci v napadu in zvezni vrsti. Visoko so pritisnili na nas. Dobro, zdaj po tekmi je lahko govoriti in reči, da bi lahko igral v Liverpoolu. Razlika med kluboma je ogromna. Lahko le sanjamo o tem in si želimo, da bi enkrat igrali na tej ravni.

Po koncu dvoboja ste odšli do navijačev, ki so vas kljub nevsakdanje visokemu porazu v ligi prvakov sprejeli z ovacijami. Nato ste odšli v slačilnico in se še enkrat vrnili pred južno tribuno. Zgodba se je ponovila.
Ko smo slišali, da so navijači lep čas po koncu dvoboja še vedno na tribunah in da še navijajo, smo si skupaj s kapetanom in predstavnikom kluba rekli, da jih moramo še enkrat pozdraviti. Navijači so spet poskrbeli za spektakel. Pred začetkom tekme so pripravili lepo koreografijo, med tekmo, tudi v zadnji minuti, pa navijali tako goreče, kot da bi vodili proti Liverpoolu.

Lahko se jim samo zahvalimo za navijanje, za tako vzdušje. Spet so pripravili lep večer. Lepo je, da smo slišali od njih, kako nam stojijo ob strani. Sploh po takem porazu. To je lahko zelo pomemben dejavnik na naši nadaljnji poti.

Nogometaši Maribora so po tekmi proti Liverpoolu dvakrat stopili pred svoje navijače. | Foto: Reuters Nogometaši Maribora so po tekmi proti Liverpoolu dvakrat stopili pred svoje navijače. Foto: Reuters

Je to prelomnica, kar zadeva odnose z navijači? V sezoni 2015/16, ko ste bili v tujini, je bilo kar nekaj turbulentnih dogodkov. Navijači so prekinjali treninge, slačili nogometaše, nekaterim celo delili zaušnice. Po dvoboju v Liverpoolu je Ljudski vrt izžareval povsem drugačno energijo.
Mi skupaj smo eno. Lahko po tem sploh rečem kaj drugega? Res je, da je bilo v časih, ko me ni bilo tukaj, malce turbulentno, odkar sem se vrnil, pa je vzdušje med nami in navijači prekrasno. Vlada zelo dobra kemija.

Žal mi je, da jim proti Liverpoolu nismo pričarali še lepšega večera, se jim pa v imenu celotne ekipe zahvaljujem od srca. Vsi naši fantje so ponosni na naše navijače. Zaradi njih v soboto proti Ankaranu od sebe ne bomo dali sto, ampak 120 odstotkov. Moramo premagati Ankaran. Verjamem, da smo v ekipi dovolj močni, da bi se lahko že v soboto pobrali in nadaljevali sezono v pozitivni smeri.

Navijači so vas pospremili v slačilnico z vzklikanjem šampioni, šampioni. So s tem želeli povedati, da najbolj cenijo uspeh v državnem prvenstvu?
Tudi mi ves čas poudarjamo, da je najpomembnejše prvenstvo. Liga prvakov je le dodatna nagrada, prvenstvo pa je tisto, kjer moramo in si želimo biti prvi. Že v soboto nas čaka ena izmed takšnih majhnih tekem, na katerih se dobivajo prvenstva. V Ljudski vrt prihaja Ankaran. Tri točke morajo ostati doma.

V skupini E se je zapletlo pri vrhu po izdatni zmagi moskovskega Spartaka nad Sevillo (5:1).
Ko smo po tekmi izvedeli, kako se je končala tekma v Moskvi, se nam je rezultat po eni strani zdel res neverjeten. Na domačem igrišču so očitno nevarne vse ekipe. Mi bomo še gostovali v Moskvi. Nismo še vrgli puške v koruzo. Čakajo nas še tri težke evropske tekme, najpomembnejša pa v soboto, ko se bomo v Prvi ligi Telekom Slovenije pomerili z Ankaranom.

V domačem prvenstvu ste še neporaženi, a za vodilno Olimpijo zaostajate dve točki. Pri zmajih igra tudi vaš nekdanji soigralec pri nizozemski Rodi, Avstrijec s srbskimi koreninami Stefan Savić. Ste z njim še kaj v stiku?
Bolj malo, saj sem se moral navaditi na staro življenje v Mariboru. Čeprav marsikdo misli, da je zdaj, ko sem doma, vse lepo in prav, ni ravno tako. Na začetku sem potreboval malo časa, da sem se spet navadil. Ljudje okrog mene, najbližji in prijatelji so me malce pustili pri miru. Bo pa zagotovo kdaj napočil trenutek, ko bova s Stefanom spila kavo. Povabil ga bom v naš toti lepi Maribor, da ne bo hodil samo po Ljubljani. Odkar sem se vrnil v Slovenijo, se nisva srečala drugje kot le na tekmi.

Milec želi z mariborskimi navijači prihodnje leto proslavljati nov naslov državnega prvaka. Za Olimpijo trenutno zaostaja dve točki. | Foto: Vid Ponikvar Milec želi z mariborskimi navijači prihodnje leto proslavljati nov naslov državnega prvaka. Za Olimpijo trenutno zaostaja dve točki. Foto: Vid Ponikvar

Jeseni vas čaka še kar nekaj večnih derbijev. Zagotovo prvenstveni v Ljudskem vrtu in pokalni v Stožicah, morda tudi pokalni v Mariboru.
Do takrat je še daleč, a verjamem, da bomo po derbijih z Olimpijo bolj veseli od Ljubljančanov.

Torej verjamete, da lahko kljub naporni jeseni v Evropi zadržite stik z vodilno Olimpijo?
Moramo. Derbiji se ne igrajo, ampak zmagujejo. Čaka nas še dolga jesen, mi pa moramo ostati pri vrhu. Verjamem, da nam bo uspelo in da bomo ubranili naslov prvaka.

Ne spreglejte