Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 6. 2021,
22.58

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

Natisni članek

UEFA finale Nemčija Portugalska Euro U-21

Nedelja, 6. 6. 2021, 22.58

2 leti, 10 mesecev

Euro u-21, finale

Nmecha popeljal Nemčijo na evropski vrh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71
evropsko prvenstvo do 21 let, finale, Nemčija Portugalska | Lukas Nmecha je odločil finale v Stožicah. | Foto Grega Valančič/Sportida

Lukas Nmecha je odločil finale v Stožicah.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Nemci so evropski prvaki do 21 let. Mladi Elf je z golom Lukasa Nmeche v finalu ugnal Portugalsko. Finale v Stožicah je postregel z odlično predstavo mladih nogometašev, odločila pa je zgolj ena izkoriščena priložnost.

Edini zadetek na srečanju je padel v 49. minuti, ko je Lukas Nmecha lepo sprejel žogo pred portugalskimi vrati, si jo podaljšal mimo vratarja Coste in jo poslal v mrežo. Na celotnem srečanju smo videli kar nekaj priložnosti na obeh straneh in nič ni kazalo, da bo izid srečanja odločila ena sama akcija. 

Nemčija Euro U 21 | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

Za Nemčijo je to tretji naslov v kategoriji do 21 let, Portugalci pa bodo morali na prvega počakati vsaj do naslednjega prvenstva, ki bo čez dve leti v Romuniji in Gruziji.

Portugalski nogometaš Fabio Vieira je postal najboljši igralec tekmovanja, ki je potekalo v Sloveniji in na Madžarskem, kralj strelcev pa je prav z zadetkom v finalu postal Nmecha.

Robert Lewandowski Jan Oblak
Sportal Čeferin je v Stožicah že enkrat okronal Portugalce

Fotogalerija: Grega Valančič/Sportida

Fotogalerija
1 / 34

Nemčija : Portugalska 1:0 (0:0)

Konec tekme: Nemci so evropski prvaki. En sam gol je odločil srečanje, junak pa je bil Lukas Nmecha.

Nemčija Euro U 21 | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

90 + 3. minuta: Po prekršku na drugi strani je porumenel tudi Jota.

90 + 2. minuta: Taktična menjava Nemčije, Anton Stach menja Saliha Öczana, ki je zaradi počasnega odhoda z igrišča dobil rumeni karton. 

90. minuta: David Raum je porumenel in preprečil hiter portugalski napad. Spremljali bomo še štiri minute sodnikovega dodatka.

87. minuta: Portugalci gredo na vse ali nič. Branilca Abduja Conteja menja napadalec Goncalo Ramos.

85. minuta: Nemci s še eno dvojno menjavo. Vidno izmučenega Niklasa Dorscha menja Vitaly Janelt, edinega dosedanjega strelca Lukasa Nmecho pa Ismail Jakobs.

83. minuta: Portugalci ponovno menjajo. Bo Gedson Fernandes portugalski as iz rokava? Igrišče zapušča Florentino.

81. minuta: Adeyemi je prišel v kazenski prostor in nevarno sprožil, novo obrambo pa je zabeležil izjemni Costa.

76. minuta: Nmecha z novim strelom z razdalje, v vratih Portugalske pa še vedno blesti Costa in žogo izbija v kot.

74. minuta: Izjemna priložnost za Nemčijo. Adeyemi se je najprej v protinapadu zapletel, a se nato boril za žogo in na koncu prišel do strela. Portugalci se lahko zahvalijo vratarju Costi, da ostajajo le na minus ena.

68. minuta: Dvojna menjava pri Nemčiji. Mergim Berisha in Florian Wirtz sta zaključila s finalom, svežo moč na igrišču pa predstavljata Karim Adeyemi in Jonathan Burkardt.

61. minuta: Izjemen strel Fabia Vieire z razdalje, a vratar Dahmen se ne da in ohranja Nemčijo v vodstvu. Portugalci po prejetem zadetku ves čas pritiskajo.

59. minuta: Prvi rumeni karton tudi za Portugalce. Kaznovan je Daniel Braganca. Ob tem bodo opravili še dvojno menjavo. Namesto Vitinhe in Tiaga Tomasa vstopata Jota in Francisco Conceicao.

GOOL! 1:0! 49. minuta: Nemci so pritisnili takoj v uvodu v drugi del, Lukas Nmecha se je z odličnim sprejemom znašel iz oči v oči s portugalskim vratarjem, ga preigral in žogo poslal v mrežo.

Začetek drugega polčasa: Portugalci menjajo. Namesto Danyja Mote je vstopil Rafael Leao.

Konec prvega polčasa: V sodnikovem podaljšku prvega dela je Vitinha ušel nemški obrambi, nato pa predolgo preigraval v kazenskem prostoru in Nemci so žogo izbili. 

43. minuta: Prva kazen na srečanju. Lukas Nmecha je prekinil gradnjo Portugalskega napada z drsečim štartom in sodniku ni preostalo drugega, kot da mu pokaže karton rumene barve.

39. minuta: Priložnost tudi na drugi strani. Videli smo še en strel z razdalje, poizkus Fabia Vieire pa je zletel nekaj malega mimo prečke.

29. minuta: Odličen strel nemškega kapetana Arneja Maierja z roba kazenskega prostora ter izjemna obramba portugalskega čuvaja mreže. Diogo Costa se je ob pristanku po posredovanju tudi nekoliko poškodoval, a nato vstal in nadaljuje s srečanjem.

27. minuta: Nova priložnost za Nemce. Ridle Baku je sprožil z roba kazenskega prostora, žoga pa je zletela kakšen meter mimo vrat.

16. minuta: Igra se je razživela. Najprej na eni strani poizkus Tiaga Tomasa in odlična obramba nemškega čuvaja mreže Finna Dahmena, nato pa velika sreča za Portugalce in smola za Nemčijo. Le centimetri so delili mladi Elf od vodstva, 18-letni Florian Wirtz je streljal z roba kazenskega prostora, žoga se je odbila od portugalskega branilca in nato v loku zadela prečko.

11. minuta: Moštvi sta začeli previdno, tako da resnejših priložnosti v uvodu v srečanje še nismo videli.

Začetek velikega finala Eura U21 v Stožicah!

Začetni enajsterici:

Preberite še:

 
Portugalska Španija
Sportal Kakšen podvig 18-letnega nemškega bisera! V Ljubljani bo spektakularno.
Portugalska U-21
Sportal Veliko povpraševanje za finale EP do 21 let
Ne spreglejte