Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
6. 6. 2021,
18.00

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Stefan Kuntz Rui Jorge Aleksander Čeferin UEFA Stožice Euro U-21 Euro 2021

Nedelja, 6. 6. 2021, 18.00

2 leti, 10 mesecev

Euro do 21 let (finale)

Čeferin je v Stožicah že enkrat okronal Portugalce

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
Robert Lewandowski Jan Oblak | Robert Lewandowski in Jan Oblak spadata med največja nogometna imena, ki so že zaigrala v Stožicah. | Foto Grega Valančič/Sportida

Robert Lewandowski in Jan Oblak spadata med največja nogometna imena, ki so že zaigrala v Stožicah.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Danes se bosta v finalu evropskega prvenstva do 21 let v Stožicah pomerili Nemčija in Portugalska. Mladi Nemci lovijo svojo tretjo evropsko zvezdico, sovrstniki iz Portugalske pa prvo. Na tribunah bo veličastno. Finale bo spremljalo sedem tisoč gledalcev. To je rekordna številka, kar zadeva letošnji Euro, največje nogometno tekmovanje, ki poteka pod okriljem Evropske nogometne zveze (Uefa) in je kadarkoli potekalo v Sloveniji!

Ljubljanski stadion Stožice je največji nogometni objekt na sončni strani Alp. V dobrem desetletju, odkar se na njem igrajo tekme, je na njegovi zelenici zaigralo že ogromno nogometnih velemojstrov. Ne le največji slovenski asi, kot so denimo Jan Oblak, Josip Iličić ali Samir Handanović, ampak tudi številni tujci. Denimo Robert Lewandowski, Romelu Lukaku, Gianluigi Buffon, Mohamed Salah, James Rodriguez, Wayne Rooney, Diego Costa in drugi. Igrišče Stožic so dobro spoznali tudi že upi portugalskega nogometa, ki so v Ljubljani v skupinskem delu premagali Anglijo in Švico, v četrtfinalu pa v lepotici prvenstva po podaljških vzeli mero še Italiji (5:3 po podaljšku).

Mladi Nemci prvič na slovenskih tleh

Florianu Wirtzu napovedujejo bleščečo prihodnost. | Foto: Reuters Florianu Wirtzu napovedujejo bleščečo prihodnost. Foto: Reuters Zdaj bodo stadion v Ljubljani, ki bo danes poln kot že dolgo ne, saj si bo sklepno dejanje Eura do 21 let v živo ogledalo kar sedem tisoč ljubiteljev nogometa, dobro spoznali še njihovi nemški sovrstniki, pri katerih izstopa Florian Wirtz. Komaj 18-letni biser Bayerja, katerega tržna vrednost po oceni Transfermarkta znaša že 45 milijonov evrov, je bil tudi prvi nemški junak v polfinalu. Takrat je v uvodnih osmih minutah kar dvakrat zatresel nizozemsko mrežo, poskrbel tudi za rekord prvenstev, saj na Euru do 21 let ni še nikoli nihče dosegel zadetka po zgolj 29 sekundah igre!

Selektor Stefan Kuntz je presrečen, da je lahko za razliko od skupinskega dela, v katerem so se Nemci stežka prebili v napredovanje, računal tudi na mladega asa nemške bundeslige, ki je marca že nabiral izkušnje v članski zasedbi elfa. Nemčija bo nastopila na svojem tretjem zaporednem finalu na Euru do 21 let. Leta 2017 je šla do konca, dve leti pozneje je ostala praznih rok v finalu v Vidmu proti Španiji, letos pa lahko ponovno osvoji naslov. To bo prva tekma nemških upov v Sloveniji. Pred tem so vseh pet srečanj odigrali na Madžarskem.

Stožice sveti kraj za Portugalsko?      

Leta 2018 je velemojster futsala Ricardinho s Portugalsko postal evropski prvak v Ljubljani. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Leta 2018 je velemojster futsala Ricardinho s Portugalsko postal evropski prvak v Ljubljani. Foto: Žiga Zupan/Sportida Ravno v času, ko se bo Luka Dončić z Dallasom v Los Angelesu potegoval za napredovanje v drugi krog končnice lige NBA, se bo v Ljubljani torej odločalo o novem evropskem prvaku. Portugalci so v polfinalu, ko so v Mariboru izločili sosede Špance, poskrbeli, da se bo na seznamu prvakov pojavilo novo ime. Mlada rdeča furija ne bo ubranila naslova, Portugalci pa so se podpisali pod izjemen dosežek, saj so vključno s kvalifikacijami nanizali v tem tekmovanju že 12 zaporednih zmag! Za rekordom, ki so ga v devetdesetih letih prejšnjega stoletja postavili Španci, zaostajajo samo še tri zmage.

''Nemce odlikujejo agresivnost, odlična fizična pripravljenost, intenzivno gibanje in kroženje žoge, ki ga je težko pokrivati. So odlična ekipa,'' izpostavlja portugalski selektor Rui Jorge, ki lahko danes nadaljuje prekrasen portugalski niz v Ljubljani. Le nekaj metrov proč od stadiona so namreč Portugalci leta 2018 postali evropski prvaki v futsalu.

Veselje Portugalcev po osvojitvi evropskega naslova v futsalu v dvorani Stožice. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Veselje Portugalcev po osvojitvi evropskega naslova v futsalu v dvorani Stožice. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Zdaj lahko v Stožicah, le da na stadionu, ne pa v dvorani, dosežejo še nov imeniten dosežek in prvič postanejo mladi evropski prvaki. To bi bil za državo, ki brani naslov tako na članskem Euru kot tudi v ligi narodov, nov presežek. ''Ne manjka nam motivacije,'' poudarja Vitinha, zvezni igralec Wolverhamptona, pri katerem ne manjka portugalskih legionarjev.    

Španija Portugalska Futsal
Sportal Polne Stožice izpisale zgodovino: Portugalci prvič evropski kralji futsala

Nazadnje so Portugalci ponižali Nemce

Na evropskih prvenstvih do 21 let sta se Portugalska in Nemčija doslej pomerili trikrat, prav vselej pa so krajšo potegnili Nemci. Nazadnje sta se srečali leta 2015, ko so Portugalci v polfinalu na Češkem pomendrali mladi elf s 5:0. Takrat je za Nemce branil Marc-Andre ter Stegen, strelski festival pri Portugalcih pa je začel Bernardo Silva. Portugalska je bila boljša od Nemčije tudi v skupinskih delih (2:1 leta 2004 in 1:0 leta 2006), kar priča o tem, da je izrazito neugoden tekmec za Nemce.

Mladi Portugalci so v polfinalu EP 2015 s 5:0 ponižali Nemce, za katere je branil zdajšnji prvi vratar Barcelone Marc-Andre ter Stegen. Portugalska je nato v finalu po izvajanju 11-metrovk izgubila proti Švedski.  | Foto: Reuters Mladi Portugalci so v polfinalu EP 2015 s 5:0 ponižali Nemce, za katere je branil zdajšnji prvi vratar Barcelone Marc-Andre ter Stegen. Portugalska je nato v finalu po izvajanju 11-metrovk izgubila proti Švedski. Foto: Reuters

''Naš moštveni duh je neverjeten. Reprezentance, sestavljene iz igralcev z največjo tržno vrednostjo, so že izpadle. Naši fantje so dokazali, da premorejo veliko talenta,'' je svoje varovance pohvalil selektor Stefan Kuntz, vratar Finn Dahmen, 23-letni vratar Mainza, pa sporoča, kako se obeta za večino največja tekma kariere. ''Komaj čakam začetek dvoboja. Še nikoli nisem igral finala. Na tribunah bo po dolgem času tudi moja družina,'' je poudaril Niklas Dorsch, eden redkih nemških legionarjev na ''mladem'' Euru, saj igra za belgijski Gent.

Komu bo predal pokal Čeferin?

Predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa) in Nogometne zveze Slovenije (NZS), Aleksander Čeferin in Radenko Mijatović, si bosta s posebnim veseljem ogledata današnji spektakel. | Foto: Vid Ponikvar Predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa) in Nogometne zveze Slovenije (NZS), Aleksander Čeferin in Radenko Mijatović, si bosta s posebnim veseljem ogledata današnji spektakel. Foto: Vid Ponikvar V Ljubljani se tako obeta velik spektakel, pokal najboljšemu pa bo po koncu finala predal predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin in s tem podal piko na i največjemu nogometnemu spektaklu, ki je kadarkoli potekal v Sloveniji, a zaradi neugodnih okoliščin, s katerimi ima opravka – koronavirus je namreč pokvaril številne vnaprej pripravljene akcije in promocije – ni doživel takšnega medijskega odziva, kot bi si ga zaslužil.

Pred finalom pa je treba dodati le nekaj. Pomerili se bosta reprezentanci, polni nogometašev, ki bodo že v kratkem pisali zgodovini evropskega nogometa in navduševali v najmočnejših evropskih klubih!     

Zares se bo začelo ob 21. uri, glavni sodnik bo Giorgi Kruašvili iz Gruzije.

Verjetni začetni postavi:

Nemčija: Dahmen; Vagnoman, Pieper, Schlotterbeck, Raum; Dorsch, Maier; Baku, Wirtz, Berisha; Nmecha

Portugalska: Diogo Costa; Diogo Dalot, Diogo Leite, Diogo Queirós, Abdu Conté; Vitinha, Daniel Bragança, Fábio Vieira, Gedson Fernandes; Dany Mota, Rafael Leão

Španija Hrvaška evropsko nogometno prvenstvo do 21 let Ljudski vrt
Sportal Poslastica v Stožicah pripadla Portugalcem, Španci v Mariboru razžalostili Bišćanove
Portugalska Španija
Sportal Kakšen podvig 18-letnega nemškega bisera! V Ljubljani bo spektakularno.
Portugalska U-21
Sportal Veliko povpraševanje za finale EP do 21 let
pomoč otrokom, uefa, nzs
Sportal NZS in Uefa s kolesi osrečili otroke
 
Ne spreglejte