Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
26. 5. 2015,
21.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 26. 5. 2015, 21.56

8 let

Nekoč pomagal voziti avtobus, danes želja številnih velikanov

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Carlos Bacca je prvo ime Seville v tej sezoni. Kolumbijski nogometaš z zanimivo življenjsko zgodbo bo tudi v današnjem finalu evropske lige najnevarnejše orožje Andaluzijcev.

Nogometaš, ki je za Sevillo v tej sezoni zabil že 26 golov v vseh tekmovanjih, je na seznamu želja številnih evropskih nogometnih velikanov. Bilo bi presenečenje, če bi Andaluzijci v sezono 2015/16 krenili tudi z njim v napadu. Precej verjetneje je, da bodo z njim poleti mastno zaslužili. Ob astronomskem prestopu, ki si ga obeta, bo seveda kar nekaj denarja v svoj žep pospravil tudi sam. O številkah, ki jih zdaj omenjajo v zvezi z njim, pa je lahko še pred nekaj leti samo sanjal.

Še preden je postal slaven, je že imel podpisano prvo profesionalno pogodbo, danes 28-letni profesionalec je denar služil tudi tako, da je pomagal voziti mestni avtobus. Predvsem zato, da bi družini, ta je bila zelo revna, prinesel nekaj dodatnega denarja. V Barranqulli, tam je pri Atleticu Juniorju naredil prve nogometne korake v članski konkurenci.

Potreboval je kar nekaj časa, da jih je prepričal

A pri tem kolumbijskem prvoligašu sprva ni dočakal prave priložnosti. Najprej se je zato kalil pri nižjeligašu iz istega mesta, Barranuilli, in se takoj izkazal. Pri 20 letih je na 27 prvenstvenih tekmah zabil 12 golov. Tudi to ni bilo dovolj, da bi prepričal svoj matični klub.

Zato je šel leta 2007 v Venezuelo, posodili so ga v Minerven. Tam je postregel s podobnimi številkami. Spet se je ustavil pri 12 golih, le da je odigral dve tekmi več. Sledila je vrnitev v Kolumbijo in nova sezona pri Barranquilli, ko je dokončno prepričal. Kar 14 golov na vsega 19 tekmah je bilo dovolj, da so ga pri Atleticu Juniorju povabili nazaj. In ni jim bilo žal.

Glas o njem je hitro segel do Evrope

V treh sezonah, med letoma 2009 in 2011, je v vseh tekmovanjih na 130 tekmah zabil kar 73 golov in dokazal, da se v njegovih nogah skriva velik talent, o katerem so po Kolumbiji tedaj že govorili. Ne nazadnje je postal reprezentant. Klubu je prinesel tudi dva naslova državnega prvaka. Glas o njem je prišel tudi do Evrope in jasno je bilo, da bo kmalu izpolnil sanje in s trebuhom za kruhom prečkal Atlantski ocean.

Belgijo je prerastel v letu in pol

To se je tudi zgodilo. Z njim so se spogledovali številni klubi, bil je že povsem blizu selitve v Rusijo, a je potem pristal v Belgiji. Januarja 2011 se je preselil v Club Brugge, ta je zanj odštel milijon evrov in pol.

V Belgiji se je kljub nekaterim težavam na začetku evropske zgodbe nadaljevala njegova pot med zvezde. V sezoni in pol je v vseh tekmovanjih zabil 31 golov na 54 tekmah, posebej učinkovit je bil v sezoni 2012/13, ko je bil s 25 goli najboljši strelec in tudi igralec prve belgijske lige. Spet je napočil trenutek za nov korak naprej.

Pokopal je madridski Real

Ta se je tudi zgodil. Julija 2013 je za sedem milijonov evrov prestopil v Sevillo. Tudi v Andaluziji se je znašel odlično. V prvi sezoni se je ustavil pri 14 prvenstvenih zadetkih, med drugim je marca 2014 zabil tudi dva gola za zmago nad madridskim Realom z 2:1, s sedmimi na 16 tekmah je navduševal tudi v Evropi. Tam pa so Andaluzijci navduševali in šli do konca.

V lanskem finalu evropske lige je ogrožal Jana Oblaka

V tej sezoni je zgodba podobna, a so številke tega robustnega napadalca še nekoliko boljše. V prvenstvu je zabil kar 20 golov, v Evropi je trenutno pri štirih in s Sevillo spet v finalu evropske lige.

Če bo danes v Varšavi zabil še kakšnega, bo njegova cena dodatno poskočila. Trenutno se giblje okoli 30 milijonov evrov. In ni malo klubov, ki so zanj toliko pripravljeni odšteti takoj. Kar nekaj je takšnih, ki stojijo v vrsti zanj.

Ne spreglejte