Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
27. 11. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

4

Natisni članek

skok v športno preteklost Rijeka Matjaž Kek nogomet

Nedelja, 27. 11. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Skok v športno preteklost

Največja kraja v zgodovini hrvaškega nogometa

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

4

HNK Rijeka | Foto YouTube

Foto: YouTube

Rijeka je bila leta 1999 v zadnjem krogu hrvaškega nogometnega prvenstva oškodovana. Po sodniški napaki je ostala brez zmage na tekmi proti Osijeku in tudi brez prvega naslova državnega prvaka. Nanj čaka še danes, 17 let pozneje. Morda ji ga prinese prav Matjaž Kek, slovenski trener, ki z Rečani navdušuje v tej sezoni.

26. maja leta 1999 je bilo na Reki vse pripravljeno za veliko slavje, prvi naslov državnega prvaka nogometašev Rijeke v zgodovini kluba. Kar 26 tisoč gledalcev na zdaj že nekdanjem štadionu Rijeke, Kantridi, je bilo prepričanih, da bo Rečanom uspelo, a na koncu so bili vsi v solzah. Zaradi velike sodniške napake, ki so jo po desetih letih tudi dokončno dokazali in po 3D-animaciji potrdili, da je bila Rijeka oškodovana.

Kaj se je dogajalo tistega poznega majskega dne na Reki? Tistega leta je Rijeka pod vodstvom priznanega trenerja Nenada Gračana, ki je pozneje delal tudi v Sloveniji - v Kopru in Lendavi -, v zadnji krog hrvaškega prvenstva v ligi za prvaka vstopila s točko prednosti pred zagrebškim Dinamom.

Kaj se je leta 1999 dogajalo na tekmi med Rijeko in Osijekom?

Rečani so sanjali prvi naslov hrvaškega prvaka v zgodovini kluba, pred tem sta na Hrvaškem od leta 1992, ko je bila ustanovljena samostojna hrvaška liga, zmagovala le splitski Hajduk in Dinamo oziroma Croatia, kot se je vmes imenoval najuspešnejši hrvaški nogometni klub. Hajduk je bil do takrat prvak trikrat, Dinamo petkrat.


Morda vas zanimajo tudi naslednje zgodbe:


Evforija je vladala le nekaj sekund

Besni igralci Rijeke so obstopili sodnika. | Foto: YouTube Besni igralci Rijeke so obstopili sodnika. Foto: YouTube To je bil dan, ki bi moral spremeniti zgodovino hrvaškega prvenstva, a je ni.

Kaj se je dogajalo? Medtem ko je Dinamo gostil Varteks in pričakovano zmagal, je Rijeka pričakovala tri točke proti Osijeku, ki je bil na četrtem mestu in pred zadnjim krogom ni mogel ne višje ne nižje.

Pred ogromnim številom gledalcev, ki je močno preseglo takratno kapaciteto štadiona na Reki, je bilo vse pripravljeno za veliko slavje. Pesmi, goreče bakle, šali in zastave. To je bil dan, ko bi morala Rijeka proslavljati pozno v noč in verjetno še nekaj dni.

Ko so gostje v prvem polčasu, strelec je bil Stanko Bubalo, zadeli za vodstvo z 1:0, je navijačem Reke zastal dih, a že na začetku drugega polčasa je Rijeka poravnala na 1:1. Tako je ostalo vse do 88. minute, ko je Madžar Barnabas Sztipanovics, poznejši napadalec Maribora, podal v kazenski prostor, v katerem se je odlično znašel Bosanec Admir Hasančić in zadel.

Tribune so bile v deliriju, navijači so noreli od veselja, a le nekaj sekund. Glavni sodnik Alojzije Šupraha iz Splita je gol razveljavil, ob liniji avta je z zastavico mahal stranski sodnik Zoran Krečak, ki se je v zelo kočljivem trenutku odločil, da gol ne velja. Do konca tekme Rečanom ni uspelo zadeti še enkrat in po zadnjem sodnikovem žvižgu je bilo vroče kot še nikoli.

Navijači Rijeke so bili leta 1999 prepričani o prvem naslovu, a ga niso dočakali.  | Foto: YouTube Navijači Rijeke so bili leta 1999 prepričani o prvem naslovu, a ga niso dočakali. Foto: YouTube

Vsaj delno tolažbo so dočakali deset let pozneje

Nogometaši, strokovno vodstvo in navijači so bili besni, sodniška trojka je morala igrišče in tudi štadion zapustiti v spremstvu policije. Še uro po koncu tekme, ko so dojeli, da je vsega konec, so vsi ležali na zelenici in jokali kot otroci. Nogometaši, trenerji, navijači. Vsi. Predvsem pa so bili vsi prepričani, da so bili žrtve sodniške zarote, ki ni hotela, da bi Dinamo ostal brez naslova.

Analiza iz leta 2009, ki je dokazala, da je bila Rijeka oškodovana:

Ni presenečenje, da je bilo tako. Ni skrivnost, da je imel najuspešnejši hrvaški nogometni klub močno zaledje na Hrvaškem, tudi politično. Njegov velik navijač je bil tudi takratni hrvaški predsednik in eden izmed najvplivnejših politikov z območja nekdanje skupne države Franjo Tuđman.

Vsaj manjšo tolažbo so navijači Rijeke dobili deset let pozneje, ko je Mateo Beusan, s hrvaških televizijskih ekranov dobro znani poznavalec nogometnih pravil, s pomočjo podrobne 3D-videoanalize potrdil, da je bila Rijeka oškodovana. Hasančić ni bil v prepovedanem položaju, ampak 12 centimetrov zunaj njega.

Bo Matjaž Kek tisti, ki bo poskrbel za prvi naslov Rijeke v četrt stoletja prve hrvaške nogometne lige? | Foto: Vid Ponikvar Bo Matjaž Kek tisti, ki bo poskrbel za prvi naslov Rijeke v četrt stoletja prve hrvaške nogometne lige? Foto: Vid Ponikvar

Matjaž Kek je na dobri poti, da Rijeki prinese zgodovinski naslov

Še lepšo tolažbo bodo morda dočakali v tej sezoni, če jih slovenski trener Matjaž Kek po 25 letih čakanja le popelje do tako želene lovorike, ki jo Rečani čakajo še danes.

Z Rijeko gre Mariborčanu odlično. Po 17 krogih ima kar 45 točk in vseskozi vodi pred Dinamom.

Če bo Keku uspelo, bo maščeval veliko, največjo napako, po mnenju mnogih tudi krajo v zgodovini hrvaškega nogometa.

 

 

Ne spreglejte