Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
16. 7. 2012,
19.04

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 16. 7. 2012, 19.04

7 let, 12 mesecev

Na skorajda vseh uvodnih tekmah v Evropi zmagajo

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Maribor se v sredo še 19., od slovenske samostojnosti, podaja na evropsko pot. Navijači pričakujejo zmago. Pogled v zgodovino pravi, da jo bodo dočakali.

Z zmago nad večnim tekmecem Olimpijo v superpokalu in uspešnim uvodom v novo prvenstveno sezono, zmago s 3:1 v Novi Gorici, so slovenski prvaki v novo sezono krenili tako, kot so si želeli. Zdaj jih čaka prva evropska tekma. V sredo se bodo v Ljudskem vrtu ob 20. uri pomerili z Željezničarjem. V minuli sezoni so v Evropi pustili globok pečat. Ni jih malo, ki sanjajo o tem, da se bodo letos prebili v elitni del lige prvakov. Spet drugi se pred tekmama 2. kroga kvalifikacij za elitno evropsko klubsko tekmovanje bojijo prvaka Bosne in Hercegovine in se bojijo najhujšega. Zgodnjega slovesa od Evrope. Glede na statistiko se ne gre bati, da bo tako. Sprehodili smo se skozi zgodovino vseh uvodnih evropskih tekem Maribora in ugotovili, da je bil izjemno uspešen.

Boleč poraz leta 2000, sladka zmaga leto pred tem

Doslej je Maribor v Evropi igral osemnajstkrat. Od 18 uvodnih evropskih tekem je kar enajstkrat zmagal. Ob izrazito pozitivni razliki v zadetkih 34:11 je še štirikrat remiziral in le trikrat izgubil. Najbolj boleč je zagotovo poraz v kvalifikacijah za ligo prvakov leta 2000, le sezono za tem, ko so Mariborčani prvič in doslej edinkrat igrali v elitnem delu tega tekmovanja. Izgubili so proti moldavskemu Zimbruju z 0:2 in se morali pozneje tudi posloviti od tega tekmovanja že na prvi stopnički, zaradi česar se je moral hitro posloviti takratni trener, poznejši zelo uspešni selektor Matjaž Kek. Izgubili so še na uvodu v sezono 1995/96 v prvem krogu kvalifikacij za pokal UEFA v Rigi proti Skontu in pričakovano v sezoni 2001/02, ko so v Ljudskem vrtu v kvalifikacijah za ligo prvakov doživeli boleč poraz z 0:3 proti Glasgow Rangers, ki so imeli takrat izjemno ekipo na čelu z norveškim napadalcem Torejem Andrejem Flojem in argentinskim zvezdnikom Claudiom Caniggio. Najslajša je zagotovo zmaga na uvodu evropske sezone 1999/00, ko so v Ljudskem vrtu ponižali belgijski Genk in ga premagali kar s 5:1. Da ta zmaga ni bila slučajna, so dokazali nekaj tednov pozneje, ko so dosegli doslej največji uspeh v zgodovini slovenskega klubskega nogometa.

Ne spreglejte