Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
16. 6. 2014,
14.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Mehika

Ponedeljek, 16. 6. 2014, 14.00

8 let

Mehičani imajo novega boga

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Guillermo Ochoa je ime nogometaša, ki je bil nesporni junak šestega dne svetovnega prvenstva. Obrambe, s katerimi je v obup spravljal zvezdnike Brazilije, se bodo za vedno vtisnile v spomin.

Tekma med Brazilijo in Mehiko je bila druga na letošnjem prvenstvu, ki se je končala brez zadetkov, a je vseeno navdušila. Da gledalci niso videli tistega, po čemer hrepenijo najbolj – gola –, je z nekaj bravuroznimi obrambami poskrbel predvsem Guillermo Ochoa. Osemindvajsetletni vratar Mehike, ki je danes predmet pogovorov nogometnih navdušencev po vsem svetu.

"Njegove obrambe so bile čudežne, preprosto neverjetne," je po tekmi razočarano ugotavljal napadalec Brazilije Fred. Nič drugače ni razmišljal njegov selektor. "Bil je spektakularen, brez dvoma najboljši igralec tekme," je hvalospeve Memu, tak je njegov vzdevek, namenil Luiz Felipe Scolari.

Po zadnjem sodnikovem žvižgu, pa tudi med tekmo, so splet preplavili številni zapisi s superlativi o Ochoi. Spet so za najbolj domiselnega poskrbeli tisti, ki so se v želji, da ga pohvalijo, napotili na Wikipedio. "Mehiški Jezus" je bil napis, ki se je pojavil v njegovem opisu. Na štadionu je več tisoč navijačev vzklikalo njegovo ime, na socialnih omrežjih ga niso mogli prehvaliti. "V Vatikanu se je pravkar začela njegova inavguracija," je zapisal eden izmed njih in ga enačil kar s papežem.

Življenje, v katerem ne manjka lepotic

"Memo, poroči se z mano," je na Twitterju čivknila mehiška lepotica, pevka Thulia. Lepih žensk v življenju nogometaša z bujno pričesko, v Mehiki je velika zvezda in obraz, ki mnogokrat pozdravlja z raznoraznih reklam, nikoli ni manjkalo. Leta 2006 se je poročil z lepo igralko Dulce Mario, igrala je tudi v delu Slovencem dobro znani nadaljevanki Rebelde, zdaj ima že nekaj časa novo ljubezen. Manekenko Karlo Moro, lani se jima je rodil otrok.

Zdaj, ko ga je spoznal ves svet, bo ženitvenih ponudb še več. "To je najlepši dan v mojem življenju. Neverjetno je, da sem zablestel ravno na tako zelo pomembni tekmi, ki jo je spremljalo toliko ljudi. Počutim se res odlično," je govoril po sijajnem večeru v Fortalezi.

Za njim je nedvomno vrhunec kariere, to je v Guadalajari začel na drugem največjem nogometnem objektu na svetu, štadionu Azteca v Mexico Cityju. V dresu tamkajšnje Club Americe, najuspešnejšega mehiškega kluba, je pot med zvezde začel leta 2004, takrat je bil še najstnik. Priložnost je Ochoi ponudil sloviti nizozemski trener Leo Beenhakker. Izkoristil jo je in mesta med vratnicama ni več izpustil iz rok.

Tako dober, pa brez pogodbe

Hitro je debitiral tudi v dresu Mehike, do zdaj je v reprezentanci odigral 60 tekem, bil z Mehiko na dveh svetovnih prvenstvih (2006 in 2010), a ni branil, in z njo leta 2009 zmagal na prvenstvu Srednje, Severne Amerike in Karibskega otočja. Vmes je leta 2011 postal šele drugi mehiški vratar, ki je prestopil v Evropo. Po več kot 200 nastopih v dresu Club Americe je odšel v Francijo. Okrepil je tamkajšnji Ajaccio in se hitro izkazal. Postal je nezamenljiv člen tega skromnega francoskega kluba, v več kot 100 prvenstvenih nastopih zbral krepko čez 400 obramb (po nekaterih statistikah je bil v letu 2013 vratar z največ obrambami v katerikoli izmed petih najmočnejših evropskih lig), a se po koncu prejšnje sezone – zato, ker je Ajaccio izpadel iz prve lige – poslovil od Korzike

Tako je, vratar, o katerem v zadnjih urah govorijo milijoni navijačev, je brez pogodbe. "Zbiram ponudbe, odločil se bom, ko bom vse skupaj dobro preučil," je povedal Ochoa pred odhodom v Brazilijo. Ne dvomimo o tem, da bo po torkovem večeru v Fortalezi to veliko težja naloga, kot si je sploh upal pomisliti. Ponudbe na njegov račun kar dežujejo. V medijih so se že pojavile govorice o zanimanju Arsenala, Liverpoola, tudi Barcelone. Mehičan bo zdaj pač moral pojesti odlično jed, ki si jo je skuhal sam.

Ne spreglejte