Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
28. 9. 2011,
11.32

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 28. 9. 2011, 11.32

7 let, 12 mesecev

Maribor bo šele tretji

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V četrtek mariborske nogometaše čaka tekma proti angleškemu Birmingham Cityju v ligi Europa. Slovenski klubi imajo z angleškimi v evropskih pokalih bore malo izkušenj.

Led v medsebojnih tekmah z angleškimi klubi so daljnega leta 1995 v pokalu intertoto prebili nogometaši Rudarja iz Velenja, ki so julija tistega leta na štadionu Ob jezeru gostili londonski Tottenham. Zanje je bila to sploh prva uradna evropska tekma v zgodovini kluba, začeli pa so odlično in že po štirih minutah tekme vodili, ko je nasprotnikovo mrežo zatresel nekdanji golgeter s slovenskih prvoligaških zelenic Ismet Ekmečić. Bosanski napadalec je imel še nekaj priložnosti za gol, a jih ni izkoristil, medtem ko so Angleži zadeli dvakrat in prišli do zmage. Približno 2000 navijačev, kolikor se jih je zbralo v Velenju, je štadion zapustilo razočaranih, a vseeno je minimalen poraz proti velikanu otoškega nogometa. Pa čeprav so Londončani v Velenju nastopili z ekipo, ki takrat ni kandidirala za prvo postavo.

Veliko večji tekmovalni naboj sta imeli tekmi Olimpije z Liverpoolom pred osmimi leti, ko so Ljubljančani pod vodstvom Suada Beširevića igrali proti zvezdniški zasedbi Liverpoola, v kateri sta prednjačila Steven Gerrard in Michael Owen, ki je takrat sodil med najboljše napadalce v Evropi. Olimpija, za katero so takrat igrali nekateri reprezentanti (takratni in poznejši), kot so Borut Mavrič, Tonči Žlogar, Mladen Rudonja in Branko Ilič, se je junaško po robu postavila enemu izmed največjih klubov na svetu in sredi drugega polčasa celo vodili, ko je po vratnici Nedima Jusufbegovića odbito žogo v gol pospravil Žlogar. Vodstvo zeleno-belih ni trajalo dolgo, saj je dobrih deset minut pozneje z glavo zadel Owen in postavil končni izid prve tekme. Na povratni tekmi so Angleži na kultnem Anfieldu pred več kot 40.000 navijači zlahka zmagali in napredovali, kljub trem golom v njegovi mreži pa je blestel vratar Ljubljančanov Mavrič, ki je med drugim obranil tudi strel z enajstih metrov.

Ne spreglejte