Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
14. 10. 2015,
10.02

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nizozemska Danny Blind Guus Hiddink Robin van Persie

Sreda, 14. 10. 2015, 10.02

5 let, 7 mesecev

Katastrofa, ki je ni pričakoval nihče, ni odnesla selektorja

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nogometna reprezentanca Nizozemske je v enem letu prehodila pot od bronastega odličja na SP 2014 do nepričakovane sramote v kvalifikacijah za EP 2016. Razočaranje navijačev je ogromno.

Proti tulipanom se je v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo leta 2016 zarotilo kar nekaj stvari. Začelo se je z nezaupanjem v delo Guusa Hiddinka, ki ni znal prebuditi nemotiviranih nizozemskih zvezdnikov, ampak na razpredelnici dokaj hitro zaostal za Češko in Islandijo.

Ogromno težav je imel s poškodovanimi igralci. Pogosto je izostal prvi as Arjen Robben, Kevin Strootman bo še dolgo odsoten, težave so se porajale iz tedna v teden … Ko je postalo vprašljivo še tretje mesto, ki vodi v dodatne kvalifikacije, je bilo že prepozno. Nizozemci so skromne rezultate nizali tudi pod vodstvom Dannyja Blinda, piko na i na eno najbolj sramotnih izkušenj v njeni nogometni zgodovini pa je postavil domač neuspeh proti Čehom (2:3).

Nizozemci so v tekmi, ki so jo morali na vsak način dobiti, hkrati pa čakati na spodrsljaj Turkov proti evforičnim Islandcem, ponovno parali živce navijačem. Privrženci v oranžnih dresih so se prijemali za glavo, ko so spremljali dvoboj v Amsterdamu, v katerem je Češka, ki si je nastop na EP 2016 zagotovila že prejšnji mesec, vodila že s 3:0. Čeprav je imela igralca manj, je spravila nekdanje evropske prvake (1988) v ogromne težave.

Lani navduševali v Braziliji, zdaj tarče posmeha

Da je bilo nelagodje še večje, je poskrbel Robin van Persie, ko je v 101. nastopu za domovino nesrečno zatresel lastno mrežo in s tem simboliziral nemoč ter pomanjkanje sreče, s katerima so imeli opravka nogometaši. Še lani so navduševali na SP v Braziliji, zdaj pa bodo prisiljeni v spremljanje EP 2016 prek zaslonov, kar je groba žalitev za zvezdnike, ki jih premorejo v znanih evropskih klubih.

A takšna je realnost. Na voljo so imeli deset kvalifikacijskih srečanj, na katerih pa se niso izkazali. Prišla je kazen. Po 32 letih bodo izpustili evropsko prvenstvo. Zanimivo je, da jih domovina galskih petelinov ni usojena. Nazadnje so na EP manjkali ravno takrat, ko ga je gostila Francija (1984).

Van Persie in selektor nočeta zapustiti ladje

''Ne bom zapustil nizozemske reprezentance. Igranje za domovino je velika čast, tako v dobrih kot tudi slabih časih. Zdaj nas čaka zelo zahtevno obdobje, saj bomo morali jesti gnilo jabolko. Ne samo igralci, ampak tudi navijači, novinarji, vsa javnost,'' je za nizozemski časnik De Telegraaf dejal van Persie, ki je ponesrečni skupinski del sklenil z zanimivo statistiko. Z avtogolom ter zadetkom, ki pa Nizozemski ni prinesel niti točke (2:3).

''Ne bom odstopil. Nadaljeval bom z mojim delom, saj imam sklenjeno pogodbo do leta 2018,'' sporoča Blind, ki je julija na nizozemskem selektorskem stolčku nasledil brezvoljnega Hiddinka in tako dobil priložnost, da v izbrani vrsti vodi tudi sina Daleyja Blinda.

''Nismo dosegli cilja, saj se nismo uvrstili na EP. Sem kriv jaz? To bo pokazala analiza. Dejstvo je, da nismo dosegli dobrih rezultatov,'' je dejal nekdanji nizozemski reprezentančni branilec, ki je kot selektor oranžne na štirih srečanjih popeljal le do ene zmage. Čeprav je računal na zvezdnike Manchester Uniteda, Wolfsburga, Schalkeja, Southamptona, Porta in najboljših nizozemskih klubov, je potegnil kratko in doživel enega največjih udarcev v karieri.

Čeprav bo na EP 2016 nastopilo kar 24 udeležencev, tam ne bo Nizozemske. Še lani nepredstavljivo, letos pa kruta realnost. Žoga, ki je okrogla, je ponovno poskrbela za presenečenje.

Ne spreglejte