Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
27. 8. 2015,
9.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Srečko Katanec slovenska nogometna reprezentanca Litva San Marino Dejan Trajkovski

Četrtek, 27. 8. 2015, 9.48

8 let

Katanca prepričal tudi Mariborčan iz Domžal

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Selektor slovenske nogometne reprezentance Srečko Katanec je razkril imena nogometašev, na katere bo računal na prihajajočih tekmah kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2016 proti Litvi in San Marinu.

Za veselo novico v slovenskem taboru je poskrbel Milivoje Novaković. Najboljši strelec Slovenije v kvalifikacijah za EP 2016 in drugi najboljši strelec vseh časov si je na gostovanju v Švici poškodoval ramo. Po prvotnih napovedih naj bi manjkal poldrugi mesec, a je selektor Srečko Katanec potrdil, da poteka okrevanje hitreje od pričakovanj, tako da bi lahko izkušeni Ljubljančan morda pomagal soigralcem že na zadnjih tekmah skupinskega dela kvalifikacij za evropsko prvenstvo leta 2016 v Franciji.

Trajkovski prvič na seznamu

Selektor ga je uvrstil na seznam, na tekmah z Litvo (9. oktobra v Stožicah) in San Marinom (12. oktobra v San Marinu) pa bo računal tudi na Mariborčana Dejana Trajkovskega, ki je član Domžal in se je prvič znašel na Katančevem seznamu. "Prepričal me je s hitrostjo in podajami. To so določene stvari, ki jih zahteva moderen nogomet," je kratko in jedrnato obrazložil vpoklic levega bočnega branilca domžalskega kluba. Ko je Trajkovski branil barve mlade izbrane vrste, je nosil še dres NK Maribor, v tej sezoni pa blesti s podajami.

V Prvi ligi Telekom Slovenije jih je prispeval že pet in vodi na lestvici, na kateri si prvo mesto deli s klubskim soigralcem Nejcem Skubicem. Ta je še drugič zapored prejel povabilo za reprezentančne priprave, ki se bodo začele v ponedeljek. Tako so povabilo za igranje v reprezentanci prejeli kar trije nogometaši Domžal, saj je vloga tretjega vratarja namenjena Nejcu Vidmarju. Domžalska trojica predstavlja tudi edine igralce, ki se dokazujejo v domačem prvenstvu in so se znašli na seznamu kandidatov za tekmi z Litvo in San Marinom, kar je veliko priznanje za Elsnerjevo četo, ki kaj podobnega v 94-letni zgodovini še ni doživela.

"Na tekmah z Litvo in San Marinom ne bomo preizkušali nič novega. Resno moramo vzeti obe tekmi. Litva je zadetek za zmago proti San Marinu dosegla v zadnji minut. Danes ni več šale," je Katanec pojasnil, da si na zadnjih tekmah skupinskega dela ne bo privoščil eksperimentov.

Selektor pričakuje zaprto igro Litve

Zaradi zdravstvenih težav ni prišel v poštev Benjamin Verbič (Köbenhavn). Poškodba mišice mu bo prizadejala vsaj mesec dni prisilnega počitka, na seznamu za razliko od prejšnje reprezentančne akcije ni zveznega igralca Daliborja Stevanovića, vrnil pa se je "Nemec" Tim Matavž. "Zadetkov v zadnjem času ni dal veliko, a je željan igre. Zadovoljen sem z njegovim pristopom pri Augsburgu. Dolgo časa ga ni bilo z nami, zdaj pa je napočil čas, da ga pokličem nazaj. Na teh dveh tekmah nam lahko pomaga," je selektor utemeljil poziv, ki ga je poslal Primorcu na začasnem delu na Bavarskem.

S formo izbrancev je zadovoljen, a ni želel govoriti konkretno o imenih. "Določeni igralci so v boljši formi kot so bili leto dni prej, to je pozitivno. Upam, da bodo prišli na zbor zdravi." Na prvi tekmi z Litvo bo zaradi kazni rumenih kartonov manjkal Kevin Kampl.

Slovenska reprezentanca po osmih odigranih krogih v skupini E zaseda tretje mesto, ki pelje v dodatne kvalifikacije. Drugouvrščeno Švico lahko ujame le še s pomočjo čudeža, saj bi morala favorizirana četa Vladimirja Petkovića 12. oktobra nepričakovano stopili na estonsko mino v Talinu, Katančeva zasedba pa bi morala proti Litvi in San Marinu osvojiti vseh šest točk. Slovenija je v zadnjem nastopu tesno, a zasluženo premagala Estonijo (1:0) in si še povečala možnosti, da skupinski del konča vsaj na tretjem mestu.

Z Litvo se je pomerila že lani, ko je na gostovanju do želene zmage ni zmotila niti umetna travnata podlaga. Dvakratni strelec Novaković je poskrbel za pomembno zmago Slovenije, s katero si je priigrala prednost pred baltskim predstavnikom. "Litva bo ponovno zaigrala zaprto. Če ne bomo vztrajni in agresivni, nekdo pa bo moral ustvariti višek, ne bomo izpolniti cilja," je dejal Katanec, ki je za oktobrski cilj izpostavil šest osvojenih točk. Z njimi bi si zagotovil vsaj tretje mesto. Z zaprto igro tekmeca je imel nazadnje izkušnje pred mesecem dni, ko je v Mariboru stežka ugnal Estonce (1:0).

Vodilna Anglija v skupini E še ni izgubila točke in si je že zagotovila nastopa na zaključnem turnirju v Franciji.

Ne spreglejte