Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
3. 1. 2017,
18.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Prva liga Telekom Slovenije Zlatko Zahović Darko Milanič Luka Zahović Milivoje Novakovič

Torek, 3. 1. 2017, 18.00

6 let, 6 mesecev

Po jesenskem delu: Maribor (infografika)

Evropa jih je stala še boljše rezultate

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
Darko Milanič | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Za Mariborčani je uspešni prvi del sezone, ki se je sicer še drugič zapored po letih igranja v skupinskem delu evropskih pokalov končal brez evropske jeseni, a vseeno so bili ob koncu leta tam, kjer so si želeli. Na vrhu prvenstvene razpredelnice.

Na Sportalu smo se od leta 2016 poslovili z analizo opravljenega v jesenskem delu Prve lige Telekom Slovenije. Odštevanje smo začeli pri Radomljah, danes ga končujemo z Mariborom.

Mariborčani so na začetku sezone odigrali šest evropskih tekem in klecnili šele v play-offu za skupinski del lige Europa. Tudi zato so verjetno slabo začeli novo prvenstveno sezono. V prvih šestih krogih so namreč le dvakrat zmagali in ob tem doživeli tudi dva poraza. 

 

Ko konec avgusta izgubili še proti Aluminiju pred domačimi navijači, je bil zaostanek za vodilno Olimpijo tako visok, da si nihče ni upal pomisliti, da bodo jesen končali na prvem mestu Prve lige Telekom Slovenije.  

Pa so jo. Prav ta poraz jih je zdramil in začel se je niz, ki se je končal šele v zadnji tekmi Maribora v lanskem letu. Ko so na derbiju v Domžalah izgubili z 2:3. Vmes so nanizali kar 18 tekem brez poraza v vseh tekmovanjih in v 14 prvenstvenih tekmah zbrali kar 12 zmag. 



Luka Zahović je bil v prvem delu sezone najboljši strelec Maribora in slovenskega prvenstva. | Foto: Bobo Luka Zahović je bil v prvem delu sezone najboljši strelec Maribora in slovenskega prvenstva. Foto: Bobo Žvižgi so po sijajnem nizu potihnili

Darko Milanič, ki se je moral vmes že navaditi na žvižge s tribun, je spet pridobil zaupanje navijačev, igralci so spet postali junaki tribun Ljudskega vrta, športni direktor Zlatko Zahović se je lahko spet zadovoljno smejal.

Toliko bolj zato, ker je bil eden izmed junakov tega preporoda njegov sin Luka Zahović. Povratnik po ne najboljši epizodi v tujini, z Nizozemske se je v domači Maribor vrnil kot posojen nogometaš, je namreč, čeprav je komaj izstopil iz najstniških let, sredi novembra lani je dopolnil 21 let, blestel in bil zelo učinkovit. V 14 prvenstvenih tekmah je zabil kar deset golov in je trenutno celo najboljši strelec lige.

Legenda kluba, ki je iz tedna v teden večja

Marcos Tavares še naprej trese mreže. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Marcos Tavares še naprej trese mreže. Foto: Morgan Kristan / Sportida Svoje zadetke je pristavil tudi Marcos Tavares, ki z goli vse bolj prestavlja mejnike v zgodovini Maribora, v veliko pomoč sta bila tudi izkušeni Milivoje Novaković, ki kljub ne najboljši statistiki moštvu pomeni veliko, in Sunny Omoregie, ki je bi presenetljivo učinkovit na začetku sezone.

Prebudil se je Dare Vršič, v obrambi sta pomembni vlogi spet igrala izkušena branilec Marko Šuler in vratar Jasmin Handanović, zelo pomembno vlogo je imel na sredini Izraelec Marwan Kabha, vse bolj se uveljavljata tudi branilec Denis Šme in vezist Aleks Pihler, ki je dočakal celo klic selektorja članske reprezentance Srečka Katanca. Med najboljšimi posamezniki moštva je bil bočni branilec Erik Janža, ki pa je medtem že zapustil tabor rekorderjev po številu državnih naslovov in svojo pot nadaljuje na Češkem.

Treba bo biti še boljši

Vrzel, ki je nastala po njegovem odhodu, bo treba zapolniti. Kot tudi nekatere druge, kar so naloge, s katerimi se že zdaj prav gotovo ubada glavni snovalec mariborske nogometne zgodbe in prvi kadrovnik Zahović. Če bo želel Maribor naslov vrniti v najbolj nogometno slovensko mesto, bo moral biti namreč še boljši, kot je bil v prvi polovici sezone. Olimpija bo v drugem delu sezone najverjetneje boljša, kot je bila v prvem.

1. Maribor 21 tekem - 46 točk
2. Olimpija 21 - 46
3. Domžale 21 - 39
4. Gorica 21 - 28
5. Celje 21 - 27
6. Luka Koper 21 - 27
7. Rudar 21 - 25
8. Krško 21 - 22
9. Aluminij 21 - 18
10. Radomlje 21 - 9

Ne spreglejte