Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 11. 2007,
16.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 29. 11. 2007, 16.41

8 let

Dinamo brez milosti tudi v drugo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dinamo je upravičil sloves papirnatega favorita tudi na povratni tekmi drugega kroga kvalifikacij za vstop v ligo prvakov.

Čeprav je po uvodnih minutah dišalo na ugodnejši razplet, sta dva zadetka ''modrih'' v pičlih treh minutah pokopala upe Domžalčanov. Razgibana in dinamična igra na obeh straneh je prinesla lepo število zadetkov, Zagrebčani pa so se s skupnim rezultatom 5:2 uvrstili v napredovanje, kjer jih čaka Werder.

Stojanovičeva četa je v torek reševala čast slovenskega klubskega nogometa v evropskem tekmovanju. Po ''črnem'' minulem tednu, izpadu HiT Gorice in Kopra ter neugodnem porazu Domžal s hrvaškimi prvaki na domačem ''dvorišču'', je sledil najverjetneje še poslednji nastop slovenske ekipe na evropskih zelenicah v tej sezoni.

Domžale so potrebovale za vstop v tretji krog kvalifikacij lige prvakov senzacionalen iztržek na Maksimirju. Dobrodošla je bila vsaka zmaga z dvema zadetkoma prednosti ali več, ali pa tesna zmaga, pri čemer bi morali ''rumeno-modri'' vsaj trikrat ugnati Georga Kocha.

Apatič namesto Grabiča

Torkov večer je pričaral Domžalam prizor, ki ga na slovenskih prvoligaških štadionih niso vajeni. Zagrebčani so navkljub počitnicam in vročini, ki je v večernem terminu vendarle prerasla v okvir prijetnih razsežnosti, solidno napolnili osrednji objekt v hrvaški prestolnici. Na tribunah se je zbralo okrog 20.000 gledalcev, na južni tribini pa je sramežljivo stiskala pesti za Domžale peščica pripadnikov navijaške skupine Ultras. Trener Domžal Slaviša Stojanovič je za razliko od šest dni poprej napravil le eno spremembo v začetni postavi. Namesto zveznega igralca Dejana Grabiča je dobil priložnost mladi branilec Tadej Apatič, na klopi za rezervne igralce pa se je po daljšem obdobju znašel Ivan Knezović. Strelec edinega zadetka za slovenske prvake na prvi tekmi, Dražen Žeželj, je znova čakal morebitno priložnost kot rezervni igralec. Bo znova dočakal svojih ''pet minut''? Pri Dinamu je namesto Mathiasa Chaga zaigral napadalec Mario Mandžukić, ki je tekmo v Domžalah preskočil zaradi kazni rumenih kartonov.

Uvodne minute pripadle gostom

Čeprav je strokovno vodstvo ''modrih'' napovedalo napad od prve minute, so si v uvodnih 15 minutah priigrali terensko premoč gostje. Danijel Brezič je tako v 7. minuti z navidez nenevarnega prostega strela in velike oddaljenosti (ne)namenoma presenetil ''zaspanega'' vratarja Dinama, a je žoga zgrešila cilj za dober meter. Sledila sta dva udarca Domžal s kota, ki pa nista prinesla resnejših priložnosti.

V 12. minuti je sledila uigrana ''šah-mat'' akcija, ki jo je po levi strani sprožil Dario Zahora, njegov predložek v sredino kazenskega prostora pa z odličnim strelom v desni spodnji kot zagrebških vrat vendarle ni uspel pretopiti v zadetek Zlatan Ljubijankič. Koch je s poslednjimi močmi ukrotil žogo, na tribunah pa je bilo zaslediti prvi dvom o domnevni podrejenosti gostov. Domžale so vstopile v tekmo povsem drugače kot na domačem igrišču, na obrazih slovenskih prvakov ni bilo zaznati niti trohice strahu ali prevelike doze spoštovanja, ki sta zakrivila domač poraz.

Šok v treh minutah

Dinamo se je rešil iz začetne zanke gostov nepričakovano hitro in posrečeno. Hitri Etto je v 18. minuti prodrl po desni strani, podal v sredino, kjer je na robu kazenskega prostora nevarno udaril Ognjen Vukojević. Prvi strel Dinama v okvir vrat je najprej končal v prečki, nato pa se je žoga s celotnim obsegom odbila čez črto Dejana Nemca. Dinamo je srečno prešel v vodstvo, zadetek pa je povsem spremenil potek dogodkov na igrišču. Belgijski sodnik Johan Verbist je dopuščal moško in borbeno igro, le tri minute kasneje pa je štiričlanska 'grogirana'' domžalska obramba pozabila na Tomislava Šokoto.

Izkušeni napadalec Dinama je po podaji Ettoja z glavo meril dovolj natančno, da je moral vratar Domžal znova po žogo v mrežo, čeprav bi lahko posredoval tudi bolje. Sedemminutni ''stampedo'' Zagrebčanov bi lahko v 25. minuti kronal Šokota, a je tokrat njegov dobro odmerjen strel s prostega strela (z leve strani kazenskega prostora) končal v okviru vrat.

Zahora premagal Kocha

Ko je kazalo na simultanko ''modrih'', je podal vsaj kanček upanja gostom Zahora. Posojen igralec Dinama je kaznoval nekdanje soigralce v 27. minuti, ko je prejel uporabno žogo v središču kazenskega prostora in v neubranljivem slogu ugnal Kocha. Domžalska številka 19 se zadetka razumljivo ni veselila ''naglas'', verjetno pa so se Zahori v glavi pletle marsikatere misli, ko ga je občinstvo po objavi njegovega priimka kot strelca močno izžvižgalo. Vratar Nemec se je odkupil za slabše posredovanje pri drugem zadetku v 33. minuti, ko se je sam pred njim znašel Guela, a se je preveč obotavljal, kar je izkušeni Prekmurec s pridom izkoristil. V 35. minuti je ogrel dlani vratarja Domžal z roba kazenskega prostora, po uigrani kombinaciji, ki je sledila izvajanju prostega strela, še ''Zlajo''. V 43. minuti je trener Domžal opravil prvo menjavo. Namesto poškodovanega Apatiča je vstopil Grabič, do konca polčasa pa je ostalo pri vodstvu gostiteljev z 2:1. Domžalčani so tako potrebovali za napredovanje vsaj še dva zadetka.

Sammir izkoristil nepazljivost

Napadalno usmerjena igra Domžal v drugem polčasu ni prinesla večjih presežkov, saj je bila zaustavljena že na sredini igrišča, tako da je ostal vse do 55. minute in nepredvidljivega prostega strela Danijela Breziča vratar Dinama brez dela. Vmes je Luka Modrić, ki v prvem polčasu ni prišel do izraza, kot smo ga bili sicer pri njemu vajeni, v 50. minuti imenitno podal Mandžukiću. Slednji je globoko v kazenskem prostoru Domžal na desni strani streljal v bližnji kot vrat, a je Nemec ''izsilil'' nov kot za Dinamo. Gostitelji so se odločili, da bodo skušali zlomiti odpor vsaj na trenutke podjetnih Domžalčanov s smelimi protinapadi, v enem izmed njih pa se je po navdušujočem preigravanju sam kot duh pred Nemcem znašel Brazilec Sammir in v 60. minuti brez težav povečal prednost Dinama. Pri rezultatu 3:1 je vstopil v igro Žeželj, zamenjal pa je Zahoro, ki je še enkrat več prejel koncert žvižgov hrvaškega občinstva.

Le nekaj trenutkov kasneje se je znašel v lepi priložnost Ljubijankič, a mu je v akciji ''ena na ena'' zmanjkala tista prepotrebna sekunda, da bi lahko bolj spretno zaključil napad. Koch je ubranil strel, v nadaljevanju akcije pa je Žeželj iz priborjenega prostega strela z roba kazenskega prostora ustrelil mimo vrat. Novopečenemu napadalcu Domžal se je kmalu ponudila nova priložnost, tokrat pa je že premaganega Kocha rešil zadetka brazilski branilec Carlos.

Uspavane Domžale v končnici

Dinamo se je po lepi prednosti v zadnjih 15 minutah zavedno povlekel na svojo polovico, igro v obrambni vrsti pa je okrepil še Dino Drpić (namesto Šokote). Domžalčani so v trenutku, ko bi za preboj potrebovali kar tri zadetke, poizkušali znižati rezultat, dokaj neopaznega Sinišo Jankovića pa je zamenjal ''povratnik'' Ivan Knezović. Obrambni zid hrvaških prvakov se je vseeno izkazal za premočnega, glasni Bad Blue Boys pa so se že veselili bližajočih se tekem z Werderjem.

Pet minut pred iztekom rednega dela je nevarno zapretil z glavo Ljubijankič, a je bil podobno kot nekajkrat na prvi tekmi v Domžalah nenatančen. Ostalo je pri porazu Domžal z 1:3, zmaga Dinama pa je bila še drugič zapored povsem zaslužena.

Ne spreglejte