SiolNET. Sportal Nogomet
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Brata Mamić, padla nogometna tajkuna

0

termometer

Poleg nogometa sta brata Zdravko in Zoran Mamić vlagala tudi v nepremičnine in trgovska središča.

Pretekli konec tedna se je na Hrvaškem dogajala drama bratov Mamić. Zdravko in Zoran Mamić, nogometna faraona, kot so ju poimenovali v najboljših časih, sta bila najprej aretirana na madžarsko-hrvaški meji, nato pa so ju za mesec dni poslali v pripor. Nič ni pomagalo, da je Zdravko Mamić za varščino ponujal družinsko hišo. Zaradi suma, da bi lahko vplivala na priče, ki ju bremenijo davčnih utaj in protipravno pridobljenih sredstev, so ju poslali v zdaj že zloglasni zapor Remetinec.

Prodajalec stiropornih blazinic na Maksimirju

Kariera bratov Mamić je povezana z Dinamom. Zoran je bil nogometaš in zdaj trener, Zdravka pa so kot mladega nogometaša ocenili za neperspektivnega, zato je kariero na Maksimirju začel kot prodajalec stiropornih blazin. Zdaj pa je izvršni predsednik kluba in podpredsednik Hrvaške nogometne zveze.

Sicer je bil trgovski potnik, tudi za Lesno iz Slovenj Gradca. Funkcionarsko pot je začel leta 1992, ko je postal direktor Dinama, v dveh letih mandata se je zavzemal za privatizacijo kluba, ki naj bi jo izpeljal Miroslav Ćiro Blažević, Mamić pa bi mu posodil 1,5 milijona nemških mark, ki jih je pridobil kot solastnik bjelovarskega podjetja Česma.

Psovanje novinarjev in letališki striptiz

Iz kluba so ga dobesedno vrgli dve leti pozneje, ko je na tekmi v Auxerreju napadel delegata, klub pa je bil nato za eno leto kaznovan s prepovedjo igranja v Evropi. Mamić je sicer znan po svojih nasilnih izpadih. Večkrat je prostaško opsoval novinarje, jim grozil, napadel je tudi policista, urbanista in ministra, enkrat pa so ga celo pridržali zaradi oviranja opravljanja dolžnosti uradni osebi na nogometni tekmi.

Poleg psovanja in groženj je znan tudi po ekscesnem vedenju. Slovit je njegov prihod na letališče po uvrstitvi Dinama v skupinski del pokala UEFA leta 2007, ko je izvedel striptiz.

Menedžerski posli in Bandićev prijatelj

Poleg direktorskih funkcij v Dinamu je tudi nogometni menedžer, prav od tam naj bi izviralo največ nelegitimnega dohodka. Že njegov prvi veliki posel je oškodoval Dinamo, saj je 80 odstotkov od 7,8 milijona evra za prodajo nogometaša Boška Balabana dobil Mamić, klub pa le 20. Istega leta se je tudi vrnil v Dinamo.

Pozneje je svojo menedžersko agencijo prepisal na sina, posli pa so se nadaljevali po enakem scenariju. O tem naj bi v zdajšnjem postopku Uskoka pričala cela vrsta uglednih hrvaških nogometašev.

Ves čas je imel politično podporo, tudi sam jo je na veliko razglašal. Njegov največji podpornik je zagrebški župan Milan Bandić. Zato ni čudno, da je Zdravko Mamić svoj posel razširil tudi na prodajo nepremičnin: leta 2006 je za deset milijonov evrov prodal zemljišče v Zagrebu.

Vile in jahte, a zadolžen imperij

Skupaj z bratoma – poleg Zorana še s starejšim bratom Stojanom – in sinom je upravljal okoli deset podjetij, ki so se ukvarjala z gradnjo in nepremičnimi. Tako so gradili luksuzne vile na Pagu, urbane vile na Pantovčaku v Zagrebu, trgovsko središče v okolici Reke, ukvarjali pa so se tudi z navtiko. Mamić se je rad hvalil s svojimi jahtami. Menda mora vedno večje in dražje jahte kupovati zato, da "nanje lahko povabi svoje prijatelje". Eno izmed njih, vredno milijon evrov in pol, je pred leti zaplenila carinska uprava zaradi utaje davka, saj so jo kupili s pretvezo, da jo bodo oddajali, v resnici pa je bila zasebna.

Vsak od bratov Mamić ima tudi luksuzno vilo v Zagrebu. Dom Zorana Mamića je moderno grajena urbana vila s podzemno garažo, ogromnim bazenom in štiri tisoč kvadratnimi metri vrta. Zdravko Mamić pa ima malo večjo vilo z malo manj vrta. Oba imata v Zagrebu tudi več stanovanj.

Toda obe vili sta obremenjeni s hipotekami, saj sta ju brata že od leta 2000 dajala kot jamstvo za posojila. Nazadnje aprila letos, ko sta najela 600 tisoč evrov posojila. Izkazalo se je tudi, da so vsa podjetja, razen enega Mamićevega, v zadnjih letih poslovala z veliko izgubo in imajo blokirane račune.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin