Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 7. 2008,
14.57

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 2. 7. 2008, 14.57

8 let, 5 mesecev

Brane Florjanič: Smo na pravi poti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Ko so slovenski prvoligaški igralci ob koncu maja končali z državnim prvenstvom, si večina niti v mislih ni predstavljala, da bo čas do začetka novega prvenstva minil, kot bi mignil.

Seveda v obdobju med sezonama ni manjkalo nogometa, tako da slej kot prej zlahka zapišemo trditev, da domala ne mine več dan, ko ne bi bilo možno spremljati vsaj ene nogometne tekme. Zadnji dan v juniju je v Ljubljani prinesel tudi žrebanje parov za naslednjo sezono, ki bo 18. po vrsti, odkar je slovensko državno prvenstvo tudi najvišje ligaško tekmovanje pri nas. Ob tem smo pred mikrofon povabili prvega moža Združenja slovenskih prvoligašev Braneta Florjaniča, ki se v preteklosti ni vedno strinjal z zapisi, ki ste jih lahko prebirali tudi na straneh Sportala.

Tako osrednja slovenska zveza kot ZNPL sta brez vseh dvomov lahko zadovoljna ob pogledu na vse storjeno. Temu zlahka prikimajo tudi vsi tisti, ki se še spomnijo, v kakšnih razmerah se je denimo slovensko samostojno prvenstvo začelo, denimo v letu 1991 s kar 21 klubi. Napredek je vsekakor očiten, toda ali je narejeno vse, kar se je dalo napraviti. Brane Florjanič: ''Dejstvo je, da je pred nami sezona polnoletnosti našega prvoligaškega tekmovanja in ne smemo mimo ugotovitve, da so prvoligaši že najkasneje sredi junija zakorakali v novo sezono, saj so že v lepem delu priprav, tako da nam širom po Sloveniji ne manjka več pripravljalnih tekem, tako da za nogometne navdušence, ki jih na srečo seveda ni malo, ni nobenega premora tudi pri nas. Tudi mi na zvezi in na združenju smo dobesedno po končani lanski sezoni že krenili v priprave na novo, ki se začenja tretji konec tedna v tem mesecu oziroma takoj po uvodnih nastopih naše lani najboljše trojke v evropskih pokalih. Licenciranje je tako ali tako projekt, ki teče ves čas, najbolj resni klubi pa so o tej sezoni razmišljali že kmalu na začetku spomladanskega dela lanske sezone. Očitno se klubi zavzeto pripravljajo za novo sezono, v kateri bomo postali polnoletni tudi v našem tekmovanju. Poudaril pa bi, da je vsaj po mojem mnenju večina naših klubov že presegla obdobje polnoletnosti, saj se je v zadnjih letih spremenilo veliko stvari. Denimo tudi na spremljevalnih objektih, kar v končni fazi ni najpomembnejše poslanstvo klubov, je pa vsekakor dobrodošlo in dejansko nepisana zahteva za uspešen potek tekmovanja. Po zakonu o društvih pa je vsekakor glavno poslanstvo klubov vzgajanje mladih. Cilj je vsekakor povezan tako z objekti kot z vzgojo. V novi sezoni si želimo na vse štadione pripeljati razsvetljavo, stvari bomo poskušali sofinancirati tudi s sredstvi, ki jih v ta namen namenja evropska nogometna zveza UEFA. V to seveda verjamemo, drug cilj, ki je tudi zelo pomemben, pa je že omenjena vzgoja mladih kadrov. Želimo si, da bi imeli v klubih čim več doma vzgojenih fantov. Pri vsem močno gledamo na kakovost, saj smo pri količini že zavoljo majhnega okolja nekoliko prikrajšani. Rezultati tega dela so po našem mnenju vidni, saj je osip pri mlajših kar precejšen, saj odprti trg delovne sile mnoge (pre)hitro potegne za boljšim zaslužkom na tuje. Toda to je pač dejstvo, s katerim se spopadajo tudi precej bolj razvite dežele, kot sta denimo Nizozemska in Norveška."

Mimo spora s sindikatom poklicnih nogometašev (SPINS) tudi ne moremo iti. Napovedana stavka ni ogrozila zadnjega kroga v lanski sezoni, visi pa nad uvodom v novo prvenstvo. "Jaz seveda razumem in podpiram delo sindikata in sem že pred leti, ko SPINS-a še ni bilo, poudaril, da delodajalci vsekakor potrebujemo delojemalce v organizirani obliki. Menim, da se tudi igralci tega dobro zavedajo. Se mi pa zdi, da včasih nekateri posamezniki v vodstvu sindikata gredo prek meje, preko realnih zahtev, kar seveda ne vodi k dialogu. Če se dotaknem le zadnjega primera okrog želenega dopusta. Jaz ne vem, ali predsednik sindikata želi več ali manj dopusta igralcem, kot so ga le ti imeli doslej. Po izračunih, ki smo ga naredili s klubi, imajo namreč precej več dopusta, kot so ga oni želeli. Povsem nerazumljiva pa se mi zdi napoved stavke in to brez vsakršnega dogovarjanja in pogovarjanja obeh strani. Nenazadnje, na koncu se je videlo, da igralci niso prikrajšani okrog tega, vsi klubi so proste dneve omogočili. Ne smemo tudi mimo petih prostih tednov po prvem delu prvenstva, kar skupaj nanese kar sedem tednov. Ob tem bo marsikdo kar nekoliko debelo pogledal," je to temo zaključil prvi mož združenja.

Nogomet je namenjen predvsem gledalcem

Pred meseci je predsednika Florjaniča precej zmotil zapis na teh straneh okrog nekaterih dejstev, ki bi jih bilo tudi dobro zaslediti. Denimo ob razsvetljavi poskrbeti tudi za ogrevanje igralne površine. Mimo dejstva, da je zimski odmor predolg, je težko iti: "S to slednjo ugotovitvijo se sicer načeloma lahko povsem strinjam, obenem pa moram reči, da mi že nekaj let razmišljamo, kaj napraviti na tem področju. Menim, da tudi če objekte dvignemo na še višjo raven, se moramo vsi akterji zavedati, da je nogomet v prvi vrsti namenjen gledalcem. In po naših statističnih podatkih za zadnje desetletje že v začetku novembra pri nas obisk drastično upade. Vremenske razmere so v obdobju zime zelo nepredvidljive. Zadnji dve sezoni je bilo tako, da bi se lahko igralo, toda to zagotovo ni pravilo. Mi bomo vsekakor poskušali krog ali dva v prihodnje prenesti v december in začeti že kmalu po sredini februarja, toda v slabih vremenskih razmerah se bojim, da bo zmeda še večja, kot če imamo nekaj daljši zimski premor. Razsvetljava ima za nas prednost zaradi dveh dejstev. Vsekakor sem prepričan, da je bolj osnovna razsvetljava, drugo pa je potem nadgradnja. Z razsvetljavo mi lahko tudi poleti igramo tekmo pozno zvečer, pozimi pa ni nujno, da nam zaledenele površine uspe pripraviti za tekmo tudi ob ogrevalnih napravah, kar se je tako pri nas kot na tujem tudi že pokazalo. Zato menim, da se ta zimski odmor tudi v prihodnje prav veliko ne bo krajšal."

Leta 2010 širitev?

Se pa morda že kaj kmalu, očitno pa ne pred sezono 2010/11, znova obeta širitev lige za dve moštvi, kar smo že poznali. "Mi se na to temo z vodstvom NZS veliko pogovarjamo. Nenazadnje, sam sem predlagal na zadnji seji IO, da skupaj pripravimo analizo prednosti in slabosti obeh sistemov. Seveda je v vse potrebno v prvi vrsti vplesti sistem licenciranja, saj dva nova prvoligaša za sabo potegneta tudi zapolnjevanje druge in tretje lige. Slednja mora ostati pri treh skupinah. Če se pokaže, da je to smotrno in če klubom skozi licenčno proceduro to uspe opraviti, sem prepričan, da bomo kaj kmalu posegli po sistemu, ki smo ga že imeli. Torej s trikrožnim igranjem dvanajstih moštev, kjer ima prva šesterica iz rednega dela prednost ene več odigrane tekme pred domačim občinstvom v zadnji tretjini prvenstva. Obenem pa to v zadnjem krogu prinaša tudi tekmo prvega in drugega v rednem delu, kar zna biti ob koncu še kako zanimivo," je o tem razpredal Brane Florjanič.

V času, ki ga živimo, pa brez pokroviteljev in medijske podpore tudi ne gre. In tega se vodstvo združenja še najbolj zaveda. Tudi Brane Florjanič, ki prav s tem odgovorom zaključuje pogovor kot uvod v novo prvenstvo: "Kar se tiče pokroviteljev, tečejo zelo intenzivni pogovori na vseh področjih in verjamem, da bomo določene stvari tudi z delniško družbo Telekom uspeli doreči in da bo vse potekalo tudi vnaprej v zadovoljstvo obeh strani. Sodelovanje želimo obnavljati tudi s partnerji, ki jih že poznamo, kot sta Vzajemna in Petrol. Z nekaterimi se tudi pogovarjamo na novo. Več pa bomo poskušali napraviti predvsem pri sodelovanju s televizijami, saj si želimo več prenosov na nacionalni televiziji. Nogometne oddaje nam lani ni uspelo sestaviti, tako da to ostaja naš cilj za letos. Določeno število prenosov pa naj bi šlo tudi prek drugih televizij. Na področju trženja pa si želimo ustanoviti novo skupno podjetje zainteresiranih in upam, da nam to uspe prav v sezoni naše polnoletnosti."

Načrtov torej ne manjka, nova sezona pa je tako ali tako že tu.

Ne spreglejte