Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
5. 10. 2016,
21.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,68

5

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Bojan Prašnikar Kevin Kampl Slovaška Bayer Leverkusen nemško prvenstvo kvalifikacije za SP 2018

Sreda, 5. 10. 2016, 21.02

6 let, 6 mesecev

Bojan Prašnikar

Nekdanji selektor o utrujenosti Kampla: To je nujno zlo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,68

5

Bojan Prašnikar | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenski reprezentant in zvezni igralec Bayerja Kevin Kampl se zaradi utrujenosti ni pridružil Katančevi četi. "Dobri igralci so v Nemčiji res obremenjeni, a to je nujno zlo. To moraš sprejeti," razmišlja nekdanji selektor Bojan Prašnikar, ki je nekaj let deloval v bundesligi. Najbolj ga je zbodlo, da je Kampl sodelovanje odpovedal tik pred zdajci.

Slovenija – Slovaška, kvalifikacijska tekma za SP 2018, sobota (8. oktober) ob 20.45 (Ljubljana)

Edini slovenski trener, ki je deloval v nemškem prvenstvu, spremlja dogajanje v bundesligi. Bojan Prašnikar je pred leti treniral Energie iz Cottbusa, s katerim se je meril s perjanicami nemškega klubskega nogometa in občasno mešal štrene najboljšim.

Če si dober v klubu, moraš biti tudi v reprezentanci

Kevin Kampl je v zadnjem mesecu odigral osem tekem (720 minut). | Foto: Sportida Kevin Kampl je v zadnjem mesecu odigral osem tekem (720 minut). Foto: Sportida So stalni nastopi v bundesligi resnično tako naporni, da silijo nogometaše k prisilnemu premoru?

"Višjega ritma si niti ni moč zamisliti. Bundesliga, liga prvakov pa reprezentanca … Dobri igralci so res obremenjeni, a to je nujno zlo. To moraš sprejeti, drugače ne moreš tam igrati. Če si dober v klubu, moraš biti tudi v reprezentanci, če pa si reprezentant, moraš biti dober v klubu. Eno gre z drugim," je pojasnil nekdanji slovenski selektor in dodal, da se Kevin Kampl kot igralec na vsaki tekmi zelo obremenjuje, saj je vedno v osrednji vlogi.

"Sploh, odkar se je iz Dortmunda vrnil v Leverkusen," dodaja trofejni slovenski strokovnjak, ki ima na Bayer prijetne spomine. Leta 1999 je končal sanjsko pot NK Maribor v ligi prvakov prav v Leverkusnu, kjer je z zvrhano mero sreče in močne obrambne postavitve iztržil veliko točko (0:0) in se z njo poslovil od evropske elite.

Utrujenost je prisotna pri vseh

Prašnikar je v nemškem prvenstvu vodil Energie iz Cottbusa. | Foto: Sportida Prašnikar je v nemškem prvenstvu vodil Energie iz Cottbusa. Foto: Sportida Kampl z Bayerjem nastopa v ligi prvakov, redni član začetne enajsterice je tudi v nemškem prvenstvu. Ko igra, je na igrišču od prve do zadnje minute. Do zdaj je še vedno zbral dovolj energije, s pomočjo katere se je odpravil na reprezentančne akcije in ponosno oblekel slovenski dres, tokrat pa tega ni zmogel. Selektorju je pojasnil, da se počuti utrujenega in si mora privoščiti počitek.

"Najbolj bode to, da je odpoved prišla tik pred zdajci. To je malce delikatno. Razlaga je utrujenost, a ta je prisotna pri vseh. Podoben ritem imajo tudi nemški reprezentanti pa številni udeleženci Eura 2016, ki igrajo v nemških klubih. Igralci so utrujeni, prihajajo ključni meseci, poletne priprave so že davno mimo, prvenstva vedno bolj zanimiva. Takrat prihaja do utrujenosti materiala. Takrat se vidi, kdo je dober na vseh ravneh," ocenjuje Prašnikar, ki ga Kampl s svojim razlogom ni povsem prepričal.

Nekateri bi prišli na priprave tudi peš

Po mnenju Prašnikarja mora biti selektor, ko vodi reprezentanco, pripravljen na različne odzive. "Eno skupino predstavljajo igralci, drugo klub, tretje pa trener. Potrebuješ veliko spretnost, če hočeš vse poloviti skupaj," sporoča nezaposleni strateg iz Šmartnega ob Paki, ki loči med dvema vrstama reprezentantov.

Kapetanu Boštjanu Cesarju, ki pooseblja zvestobo do državnega dresa, manjka le še osem nastopov do jubilejne stotice.  | Foto: Vid Ponikvar Kapetanu Boštjanu Cesarju, ki pooseblja zvestobo do državnega dresa, manjka le še osem nastopov do jubilejne stotice. Foto: Vid Ponikvar

V prvo skupino uvršča tiste, ki bi prišli na priprave tudi peš, če bi bilo to mogoče in se povsem podrejajo reprezentanci, v drugo pa tiste, ki potem, ko jim ne gre najbolje na obeh področjih, sklepajo kompromise.


Vprašanja, ki motijo delo

Srečko Katanec je nenadejano ostal brez pomoči enega najboljših zveznih igralcev nemške bundeslige. | Foto: Vid Ponikvar Srečko Katanec je nenadejano ostal brez pomoči enega najboljših zveznih igralcev nemške bundeslige. Foto: Vid Ponikvar Prašnikarja najbolj žalosti, da je primer Kamplove odpovedi v Sloveniji sprožil val negativne energije.

"Take zadeve pri nas sprožijo marsikatero vprašanje. To je dejstvo. Najtežje je, če se ukvarjamo z vprašanji, ki motijo neko delo, nek režim, in da pri tem izgubljamo energijo. Dejstvo je, da imamo stanje, kakršno imamo. Začetek kvalifikacij je, mi pa nismo v idealnem položaju (Slovenija je v prvi tekmi kvalifikacij za SP 2018 remizirala v Litvi, op. p.). Če bi nam šlo rezultatsko po željah, nas to morda ne bi motilo. Ker pa nismo v idealni situaciji, je v vsaki stvari en vprašaj več. In potem se pojavljajo neka nezadovoljstva," nam je zaupal 63-letni trener, nato pa pogovor sklenil s pregovorom o okroglosti nogometne žoge in pomembnosti sreče.

Če bi ta v soboto priskočila na pomoč Katančevi četi, bi se Slovenija oddaljila od Slovaške za štiri točke, s tem pa pridobila na sproščenosti pred torkovim spopadom z Anglijo. Slovenija bi ubila dve muhi na mah, saj bi s tem tudi dokazala, kako ni odvisna od posameznih igralcev, ampak najboljše igra kot celota.


Vse o tekmah s Slovaško in Anglijo:

Ne spreglejte