Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
12. 3. 2019,
4.00

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,31

1

Natisni članek

Matjaž Kek slovenska nogometna reprezentanca Euro 2000 Boštjan Cesar Valter Birsa Bojan Jokić Tomaž Kavčič Jan Oblak Jan Oblak Kevin Kampl Josip Iličić

Torek, 12. 3. 2019, 4.00

5 let, 1 mesec

Pred prvim pravim seznamom novega slovenskega selektorja

Besedo ima Matjaž Kek, kdo pa bo imel kapetanski trak?

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,31

1

Matjaž Kek | Matjaž Kek z današnjim seznamom zares začenja svoje drugo obdobje na klopi Slovenije. | Foto Žiga Zupan/Sportida

Matjaž Kek z današnjim seznamom zares začenja svoje drugo obdobje na klopi Slovenije.

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Danes ob 13. uri bo Matjaž Kek razkril seznam imen, na katera bo računal na marčevskih tekmah kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020 proti Izraelu in Severni Makedoniji, s katerima bo tudi zares začel svoj drugi selektorski mandat na klopi Slovenije. Ob tem bo po enem letu reprezentant spet postal z naskokom največji zvezdnik slovenskega nogometa Jan Oblak. Bo dobil tudi kapetanski trak? Tega odgovora zagotovo še ne bomo dobili.

Matjaž Kek
Sportal Veliki Matjaž Kek. Pretkani Štajerec se vrača na krov.

Pustimo ob strani januarsko akcijo "selekcije" najboljše slovenske nogometne lige in neuradno prijateljsko tekmo proti neuradni reprezentanci Kitajske do 25 let. Ta drugega kot tega, da pri NK Maribor – ta pred dvema letoma takratnemu selektorju Srečku Katancu v skoraj identičnih okoliščinah svojih nogometašev ni prepustil, tokrat pa jih je – niso ravno načelni, ni razkrila.

Precej več odgovorov bo Matjaž Kek in z njim slovenska javnost dobil od tekem proti Izraelu in Makedoniji. Po slabem letu 2018, ki je prineslo in tudi odneslo Tomaža Kavčiča, Slovenija pa je v njem ob petih porazih in treh remijih dosegla le eno zmago, bomo kmalu videli, kaj prinaša prihodnost.

Takole je marca lani Jan Oblak zadnjič prišel na zbor slovenske nogometne reprezentance. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Takole je marca lani Jan Oblak zadnjič prišel na zbor slovenske nogometne reprezentance. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Po enem letu se vrača Jan Oblak, kdo bo kapetan?

Že dolgo časa ni več skrivnost, da se v reprezentanco vrača njen najbolj uveljavljen posameznik, eden najboljših vratarjev na svetu Jan Oblak, danes bo to postalo tudi uradno. Nazadnje je bil zraven pred skoraj natanko enim letom, ob prvi akciji zdaj že nekdanjega selektorja Kavčiča, ko se je mirno pripravljal za prvo tekmo novega obdobja proti Avstriji, a ga je nato, ko je izvedel, da ne bo kapetan, začela boleti rama.

Zaradi poškodbe je potem izpustil vseh naslednjih osem tekem Slovenije, medtem ko je za Atletico Madrid, s katerim ga prav danes čaka povratna tekma osmine finala lige prvakov proti Juventusu v Torinu, nenehno igral.

Matjaž Kek
Sportal Kralj Matjaž bi spet lahko postal DJ Kek

V reprezentanci le 18, v ligi prvakov že 41 nastopov

Nazadnje je za Slovenijo branil oktobra 2017. | Foto: Morgan Kristan/Sportida Nazadnje je za Slovenijo branil oktobra 2017. Foto: Morgan Kristan/Sportida Čeprav je z naskokom najboljši in najbolj cenjen slovenski nogometaš, star pa je 26 let, je Oblak za Slovenijo do zdaj odigral vsega 18 tekem. Več kot enkrat manj, kot jih je v ligi prvakov nabral v dresu Atletica. Danes bo v Torinu v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju zaigral 42.

V slovenskem dresu je ob odsotnosti poškodovanega Samirja Handanovića debitiral novembra 2012 z 20 leti na tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2014 proti Norveški v Oslu. Tudi pozneje je bil v izbrani vrsti rezervist kolega iz milanskega Interja. Na kvalifikacijskih tekmah je zaigral samo še na ne preveč pomembni tekmi zadnjega kroga rednega dela kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2016 v San Marinu, potem pa po odhodu Handanovića dočakal priložnost in stopil med vratnici Slovenije.

V kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018 je branil na vseh desetih tekmah. Na polovici od teh tekem je zaklenil svoja vrata, na njih pa prejel sedem golov. Zadnja dva oktobra 2017 pri remiju z 2:2 proti Škotski v Stožicah. To pa je bil tudi njegov zadnji nastop med vratnicama Slovenije. Od takrat, od tega pa danes mineva 520 dni, si je ob Kavčičevi debitantski akciji reprezentančno opremo marca lani sicer še oblekel, a z njo ni stopil na igrišče. Na dan tekme v Celovcu so z Nogometne zveze Slovenije sporočili, da je poškodovan in reprezentanco je zapustil, potem pa se v njo ni več vračal. Do naslednjega tedna, ko naj bi se pojavil na Brdu pri Kranju.

Prav vprašanje kapetana je tisto, s katerim se bo moral Kek spopasti najprej. Brez skrbi, na današnji novinarski konferenci bo verjetno v svojem slogu govoril o 23 kapetanih, ki si jih želi, in odgovora na vprašanje, ki mu ga bo v dneh do tekme z Izraelom verjetno zastavil marsikdo, še ne bo razkril.

To se bo verjetno zgodilo tik pred tekmo z Izraelom. Kdo so kandidati? Pišemo na pamet, a ob zdajšnjem kapetanu Bojanu Jokiću, Josipu Iličiću, ki je v zadnjem obdobju z dejanji na igrišču in ob njem postal vodja nove Slovenije, in uporniku Oblaku verjetno drugih kandidatov ni.

Kdo naj bo kapetan slovenske nogometne reprezentance?

  • Josip Iličić
    65,92 %
    1178 glasov
  • Bojan Jokić
    6,99 %
    125 glasov
  • Jan Oblak
    21,32 %
    381 glasov
  • nihče izmed naštetih
    5,76 %
    103 glasov
Oddanih 1787 glasov

Ekstremno malo časa za spoznavanje in pripravo

Natančen načrt za to, kako se čim bolje pripraviti na tekmo v Haifi, ki bo naslednji četrtek, je Kek, prepričani smo, že izdelal. Časa bo res malo.

Le malo za tem, ko jih bo prvič zagledal v vlogi njihovega selektorja, jim segel v roke in izustil "Matjaž, me veseli!", bo že na prvi pravi preizkušnji.

Selektor se bo moral v prihodnjih dneh pozabavati tudi z vprašanjem, kdo bo (novi) kapetan. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Selektor se bo moral v prihodnjih dneh pozabavati tudi z vprašanjem, kdo bo (novi) kapetan. Foto: Žiga Zupan/Sportida

V nedeljo zvečer bodo na zbor v tradicionalno pripravljalno reprezentančno bazo na Brdu pri Kranju prišli prvi nogometaši, v ponedeljek pa preostali.

Prvi dan priprav za začetek kvalifikacij za naslednje veliko tekmovanje, na katerem je bila Slovenija nazadnje pred devetimi leti pod vodstvom zdajšnjega selektorja, ki se je po več kot sedmih letih vrnil na njeno klop, bodo nogometaši trenirali dvakrat.

Na dopoldanskem treningu zagotovo še ne v polni zasedbi, popoldne verjetno že. V torek dopoldne sledi še en trening, potem pa po kosilu kratka pot do letališča na Brniku in potem dolga pot proti Haifi, kjer se bodo reprezentanti v svoje sobe prijavili pozno zvečer. V sredo še trening, morda celo dva, in že začetek novega obdobja, od katerega si navijači obetajo ogromno.

Razpored Slovenije v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2020:

21. marec 2019: Izrael – Slovenija
24. marec 2019: Slovenija – Severna Makedonija
7. junij 2019: Avstrija – Slovenija
10. junij 2019: Latvija – Slovenija
6. september 2019: Slovenija – Poljska
9. september 2019: Slovenija - Izrael
10. oktober 2019: Severna Makedonija – Slovenija
13. oktober 2019: Slovenija – Avstrija
16. november 2019: Slovenija – Latvija
19. november 2019: Poljska - Slovenija

V teoriji lahka skupina, v praksi pa ...

Tudi zaradi v teoriji lahke, v praksi pa verjetno zelo kočljive kvalifikacijske skupine G, v kateri so ob Izraelu še Makedonija, Latvija Slaviše Stojanovića, Avstrija in Poljska.

Slovenija bo nastopanje v njej začela z gostovanjem v vroči Haifi, kjer naj bi se na nabito polnem štadionu zbralo 30 tisoč navijačev, prepričanih o tem, da je tokrat res napočil čas za prvo uvrstitev na veliko tekmovanje po daljnem letu 1970 in drugo na sploh.

Matjaž Kek
Sportal To so ovire, ki jih bo poskušal preskočiti Matjaž Kek

Če odštejemo ponedeljkovo regeneracijo po klubskih nastopih, ki jih bodo imeli ta konec tedna, in zadnje, taktično posvetovanje večer pred tekmo z Izraelom, bodo nogometaši torej pred začetkom novih kvalifikacij torej opravili en pravi, resni trening, če sploh.

Okoliščine za Keka niso najboljše, a izgovorov ne sme biti, kar je ob zadnjih številnih medijskih nastopih nekajkrat selektor poudaril tudi sam.

Josip Iličić, ki je v zadnjem času postal vodja reprezentance, je v odlični formi. Za Atalanto je v tej sezoni zabil že 8 golov in prispeval tudi 8 asistenc. | Foto: Vid Ponikvar Josip Iličić, ki je v zadnjem času postal vodja reprezentance, je v odlični formi. Za Atalanto je v tej sezoni zabil že 8 golov in prispeval tudi 8 asistenc. Foto: Vid Ponikvar

Nogometaši v tako dobri formi že dolgo niso bili, če sploh

Tudi zaradi tega ne, ker v svojih klubih najboljši slovenski nogometaši v zadnjem času igrajo v odlični formi. Iličić, ki je bil tak že v zadnjih reprezentančnih nastopih, je eden od najbolj vročih posameznikov v italijanski ligi in v majici Atalante nase opozori skoraj vsakič, ko si obleče njen dres.

O Oblaku, ki je med vratnicama Atletica verjetno že pozabil, kako je, če moraš po žogo v svojo mrežo (nepremagan je že 466 minut), ni treba izgubljati besed.

Benjamin Verbič zabija gole v majici ukrajinskega velikana Dinama iz Kijeva. Miha Zajc igra za velikana turškega nogometa Fenerbahče v tekmovanju, v katerem kot član Konyasporja navdušuje Nejc Skubic.

Sportal Slovenec izkoristil osnovnošolsko napako vratarja v Avstriji #video

Kako je biti član tamkajšnjega giganta, v Rusiji kot član CSKA Moskve spoznava Jaka Bijol. Prav tam po novem, tokrat v barvah Rostova, spet igra Miha Mevlja. Petar Stojanović z zagrebškim Dinamom piše najlepša poglavja v zgodovini najbolj zmagovitega hrvaškega kluba in zanj redno igra. Mihi Blažiču to uspeva v klubu, ki ima podoben status na Madžarskem, Ferencvarošu.

Jasmin Kurtić za Spal redno igra v Italiji, Rene Krhin je začel igrati za Nantes v Franciji, to se je tam pri Saint Etiennu začelo dogajati tudi Robertu Beriću … Ne, nad formo svojih varovancev se selektor res ne more pritoževati.

Se bo slovenska nogometna reprezentanca uvrstila na evropsko prvenstvo 2020?

  • Da
    80,63 %
    154 glasov
  • Ne
    19,37 %
    37 glasov
Oddanih 191 glasov

S Kevinom Kamplom se ni ubadal, kaj pa z igralci iz slovenske lige?

Malce nezadovoljen je lahko le zaradi tega, ker ne bo mogel računati na Kevina Kampla. Enega od najboljših slovenskih nogometašev, ki že vrsto let navdušuje v najboljšem, kar ponuja nemški nogomet, a se je pri 27 letih odločil za odhod v reprezentančni pokoj.

Matjaž Kek
Sportal Kampl postavil selektorja Keka pred dejstvo

Uradno zaradi tega, ker bi se rad posvetil mladi družini, v resnici pa zato, ker je bil razočaran nad zamenjavo prejšnjega selektorja.

Kek je zvezdniku RB Leipziga olajšal delo in njegovo odločitev mirno sprejel. Da bi ga prepričeval o drugačni poti, Mariborčanu ni padlo na pamet. Upajmo, da je imel prav.

Rudi Požeg Vancaš, z 12 goli prvi strelec slovenske lige, v majici Celja blesti. | Foto: Vid Ponikvar Rudi Požeg Vancaš, z 12 goli prvi strelec slovenske lige, v majici Celja blesti. Foto: Vid Ponikvar

Brez Kampla in z Oblakom, torej. S kom še? Skoraj zagotovo se bodo ob zgoraj naštetih na seznamu znašli še nekateri preizkušeni legionarji in kakšen novinec iz tujine (Damjan Bohar je prav gotovo kandidat), zagotovo bo na njem tudi kak od igralcev, ki jih je Kek opazil med posedanjem po tribunah štadionov slovenskih nogometnih prvoligašev.

Bilo bi presenečenje, če zraven ne bi bilo Rudija Požega Vancaša iz Celja, Amirja Derviševića in Luke Zahovića, morda tudi Dina Hotića iz Maribora, pa koga od Domžalčanov in mogoče tudi Nejca Vidmarja iz Olimpije. Da bo volk sit, koza pa cela in bodo reprezentanta na predvečer sobotnega velikega derbija z Mariborom v Stožicah dobili tudi prvaki. Morda po sijajnem nizu treh zmag na treh tekmah tudi kdo iz vrst prvoligaša, ki ima najkrajšo pot do nedeljskega zbora, Triglava iz Kranja? Ne pretiravajmo …

Se lahko zgodi, da se vrneta kapetan in strelec gola s SP?

Valter Birsa in Boštjan Cesar sta svoje najverjetneje že odigrala. | Foto: Vid Ponikvar Valter Birsa in Boštjan Cesar sta svoje najverjetneje že odigrala. Foto: Vid Ponikvar Pod vodstvom prejšnjega selektorja sta se od reprezentance poslovila dva njena pomembna člana. Boštjana Cesarja je odslovil Kavčič, saj je menil, da je čas za nove, mlajše nogometaše in s tem, ko je prečrtal rekorderja po številu nastopov in dolgoletnega vzornega kapetana, dregnil v osje gnezdo. Bi ga lahko Kek vrnil nazaj? Pri 36 letih in po za vsega za štiri polne tekme minut igre v tej sezoni? Seveda ne.

Podobno je s strelcem nepozabnega gola v mreži ZDA na svetovnem prvenstvu 2010 Valterjem Birso, ki se je za slovo od reprezentance odločil sam, potem ko je ob ideji takratnega selektorja o tem, da uveljavi Zajca, začutil, da ne bo več v ospredju. Bi se lahko v reprezentanco vrnil on?  Prav tako ne. Zanj velja podobno kot za njegovega štiri leta starejšega nekdanjega reprezentančnega in v garderobi Chieva iz Verone tudi klubskega soigralca. Tako ali tako pa se je nogometaš Cagliarija prejšnji teden komaj vrnil po enomesečni odsotnosti zaradi zloma roke in v zadnjem času ni igral ...

Preberite še:

Matjaž Kek
Sportal Matjaž Kek: Z enim atraktivnim zadetkom se ne pride v reprezentanco #video
Matjaž Kek
Sportal Matjaž Kek: Naj mi nekdo pokaže tega genija #video
Sportal Matjaž Kek se je zasidral in poskrbel za aplavz

 

Ne spreglejte