Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 3. 2012,
15.32

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 7. 3. 2012, 15.32

5 let, 6 mesecev

Poznate pravilno tehniko teka?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Kaj si predstavljate pod tehniko teka? To je za vas prvo pomembno vprašanje, ki bo, če ne prej, splavalo na površje takrat, ko vas bo pri teku nekaj začelo boleti. Svetuje trener Gašper Predanič.

Napačna tehnika teka gre z roko v roki s slabo telesno pripravljenostjo. Kajti med dobro telesno pripravljenost prištevamo mnogo pomembnih dejavnikov. Od same fleksibilnosti in prožnosti telesa, kondicije, moči, občutka, dobre raztegljivosti mišic, tetiv ter drugih vezi. In če našteti dejavniki niso na pravem mestu, potem je skoraj zagotovo težko pravilno izvajati dobro tehniko teka. Omenjene informacije vam podajam zato, da boste na njih pozorni in hkrati, da boste vedeli, kaj vse je treba poleg teka samega še izvajati, da boste lahko dobro napredovali, in to seveda s čim manj poškodb. Sama tehnika teka torej zahteva konstantno ponavljanje pravilnih gibov, da se le ti počasi zasidrajo v živčni sistem. Če na primer vzamem za primer vrhunskega sprinterja, ki teče na 400 m, lahko iz njegove tehnike teka izločim naslednje pokazatelje.

Pomembno je delovanje stopalnih mišic Telo je pokonci, boki so zravnani, roke in ramena so sproščena, glava je v podaljšku trupa, tako mišice na zamašni kot odrivni nogi se enakomerno sproščajo in napenjajo. Ter ne nazadnje odriv poteka direktno v navpični smeri pod težiščem telesa. Pri tem ne smem pozabiti delovanja stopalnih mišic, ki dajejo pri teku zelo pomemben namen. Zato je potrebno, da so tetive dobro gibljive in raztegnjene kot tudi mečne mišice dobro okrepljene. Kot zanimivost, mečne mišice so mišice, ki so na telesu najbolj vzdržljive.

Vedite, da je tehniko teka pri veliki hitrosti veliko težje pravilno izvajati kot pri počasnejši obliki teka. Res je, da večja kot je hitrost, bolj pridejo do izraza pravilno uporabljene tehnike teka. Vendar naj vas to ne odvrne od tega, da se tudi pri sebi ne boste začeli ukvarjati s samoanalizo tehnike teka. Kajti verjemite mi, ko boste začeli izboljševati majhne korake v tehniki, boste s tem tudi veliko bolj uživali v samem teku. Saj imam še vedno v spominu svoja najboljša leta dobre tekaške pripravljenosti, ko sem se pri teku počutil res sproščeno in, kot smo rekli v tekaškem žargonu, "da je letelo"!

Ne spreglejte