Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Petek,
17. 4. 2015,
12.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Partizan Mega Leks

Petek, 17. 4. 2015, 12.55

8 let

Žrtev Blažičeve roke odhaja na nabor lige NBA

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vse bolj se približuje nabor lige NBA, s tem povezano pa tudi odločitve mladih igralcev, ali se bodo tja prijavili. Za izbor naj bi kandidirala tudi dva igralca lige ABA.

Na lanskem naboru lige NBA je bilo med 60 izbranimi košarkarji šest igralcev, ki so igrali za moštva v ligi ABA. Največ, trije, jih je bilo članov srbske valilnice talentov Mega Leksa. Iz njihovega moštva so bili izbrani Vasilije Micić, Nikola Jokić in Nemanja Dangubić, vsi trije pa so se odločili, da se bodo še naprej kalili v Evropi.

Mičić je odšel k srbskemu strokovnjaku Svetislavu Pešiću v Bayern, 19-letni Jokić je ostal pri Mega Leksu in je bil po rednem delu najbolje ocenjeni košarkar lige ABA, Dangubić pa je uspešno prestopil v Crveno zvezdo, kjer je nase opozarjal tudi v evroligi.

Z lanskega nabora se je za takojšen odhod v ligo NBA odločil le nekdanji član Zlatoroga, ki mu je preboj uspel pri Cedeviti. To je Jusuf Nurkić, ki ima za seboj dobro otvoritveno sezono v najmočnejši ligi na svetu. V dresu Denver Nuggets je dosegal 6,9 točke in 6,2 skoka na tekmo.

Ob prej omenjeni četverici sta bila na izboru izbrana še Bogdan Bogdanović, ki je v lanski sezoni igral pri Partizanu, v letošnji sezoni pa talent in odličen met z razdalje kaže pri turškem Bešiktašu, ki je na tri četrt poti uvrstitve na zaključni turnir četverice evrolige, in hrvaški čudežni deček Dario Šarić, ki se je odločil za Anadolu Efes.

Prav vsi omenjeni, razen Nurkića, delujejo pod vodstvi srbskih strokovnjakov. Mičića pri Bayernu vodi že prej omenjeni Pešić, trener Feberbahčeja je legendarni Željko Obradović, Anadolu Efes pa vodi še eno znano ime – Duda Ivković.

Za zdaj prijavljena trojica

Mega Leks bo, kot kaže, imel predstavnika tudi na letošnjem dragu. To je 19-letni Rade Zagorac, ki je v letošnji sezoni jadranske lige dosegal nekaj več kot 11 točk na tekmo, k temu pa dodal še 3,4 skoka, zelo pa se je izkazal pri metih za tri točke, ki jih je zadeval kar 40-odstotno.

Ob Zagorcu je na draft trenutno prijavljen še center Partizana 20-letni Nikola Milutinov, ki je na prvi polfinalni tekmi liga ABA dobil nenamerni udarec Jake Blažiča in po le 12 minutah igre končal tekmo, njegov Partizan pa je izgubil.

Milutinov se je na parket vrnil že na naslednji tekmi in s črno-belimi prišel do izenačitve rezultata. Mladi 212 centimetrov visoki center lepo napreduje iz sezone v sezono, v letošnji pa 9,7 točke doda še 7,8 skoka.

Tretji košarkar s področja nekdanje skupne države, ki je prijavljen na nabor lige NBA, je Adin Vrabac, ki je v letošnji sezoni prvič igral v tujini – pri nemškem prvoligašu Trierju. Pred tem se je 21-letnik kalil pri sarajevskem Sparsu, kjer je bil soigralec Alekseju Nikoliću, v letošnji sezoni nemškega prvenstva pa je krilni košarkar dosegal 6,9 točke in 2,4 skoka na tekmo.

Iz Evrope so trenutno, ob treh predstavnikih iz nekdanjega področja skupne države, prijavljeni še trije Evropejci – Turek Cedi Osman iz Anadolu Efesa, Francoz Mohammadou Jaiteh iz Nanterra in Latvijec Kristaps Porzingis iz Seville.

Šesterica prijavljenih iz Evrope ima do 15. junija čas, da svoje ime umakne z drafta, do tega datuma pa imajo tudi preostali čas, da se prijavijo. Letošnji nabor bo potekal 25. junija.

Ne spreglejte