Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
8. 9. 2013,
23.53

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

EuroBasket hrvaška košarkarska reprezentanca

Nedelja, 8. 9. 2013, 23.53

1 leto, 9 mesecev

Zaspali so v nepravem trenutku

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Velika želja Hrvatov, da premagajo slovenske košarkarje, je bila očitno odločujoča k pohodu do pomembne zmage na evropskem prvenstvu. Slovenija se je znova mučila proti conski obrambi.

Sosedski dvoboji imajo venomer dodatno draž. Nič ni drugače, ko si nasproti stojita Slovenija in Hrvaška – ne glede na šport. Naši južni sosedje so bili pred tekmo trdno prepričani, da kot prvi porazijo našo izbrano vrsto na EuroBasketu. Sprva so morali spremljati šov bratov Dragić, ki sta pri vodstvu z 12:6 prispevala devet točk. Hrvati so veliko poizkušali s prodori po globini. Izkoriščali so iznajdljivost ter moč Bojana Bogdanovića, ki ga kot prvi ni mogel zaustaviti Jaka Blažič. Ravno po njegovi osmi točki se je Hrvaška približala na 12:14.

Ob začetku druge četrtine, ko je Slovenija vodila z 20:17, se je tekmec lotil Slovencev s consko obrambo, ki pa jo je takoj z dvema trojkama razbil znova vroči Domen Lorbek. V 14. minuti je bilo tako že plus deset za Slovenijo (29:19). Čutiti je bilo, da so izbranci Jasmina Repeše stisnjeni v kot, a so znova aktivirali Bogdanovića, ki je bil v prvem polčasu s 16 točkami nerešljiva uganja. Ekipi je izenačil pri 33:33, nakar je sledilo darilo hrvaške klopi. Ta je bila pred tem že opozorjena, da ne sme tako burno reagirati ob sodniški odločitvah, a niso upoštevali opomina, zaradi česar je sledila kazen. Bratski tandem Dragić je kot prvi pogledal, kaj je zavito v darilu. Njunih šest točk ter dve "povratnika" na parketu Uroša Slokarja, ki ni bil v aktiven na tekmi z Gruzijo, je obogatilo slovensko bero, da je lahko odšla četa Božidarja Maljkovića na zaslužen 15 minutni odmor z prednostjo šestih točk (41:35).

Ob menjavi vročega Gorana Dragića, je igra padla

Na Bogdanovića je slovenski selektor v nadaljevanju poslal čuvaja Eda Murića, ki je v eni od obrambnih akcij podelil banano Hrvatu, v nasprotnem napadu pa je dobesedno poletel Goran Dragić, nad katerim je Luka Žorić storil nešportno osebno napako. Gogi je prosta meta hladnokrvno zadel in s svojo 17 točko popeljal Slovenijo do vodstva z 48:37, v dodatnem napadu pa se je pri črti za proste mete znašel še Vidmar in bil prav tako obakrat uspešen. Naša reprezentanca je v 24. minuti tako vodila z najvišjo prednostjo trinajstih točk (50:37).

Maljković je pri visokem vodstvu iz igre za tri minute potegnil starejšega od bratov Dragić in v tem času so se Hrvati znova vrnili v igro pri 55:57. Malce nerazumljivo je, da ga je potisnil na klop, ker je bil z 19. točkami najbolj vroč igralec na parketu, povrh vsega pa je navajen igrati veliko v ligi NBA. Italijanski zvezdnik Marco Belinelli je denimo igral v nedeljo 35, Francoz Tony Parker 33, Hrvat Bojan Bogdanović 38, medtem ko Dragić 28 minut. Kockasti so se nato postavili v obrambi znova v consko postavitev in pravih rešitev lep čas ni bilo. Sledili so meti z razdalje, a so projektili leteli mimo želenega cilja, na drugi strani pa je Hrvaško do tretjega vodstva popeljal s trojko njen mladi up Dario Šarić (58:57).

Statična igra proti conski obrambi

Dodatna težava je bila, ker sta imela sredi zadnje četrtine (58:58) oba slovenska centra po štiri osebne napake. V napadu nikakor gostitelji EuroBasketa nikakor niso našli odgovora za cono. Igra je bila vse preveč statična. Dokaj statičen pa je bil tudi rezultat, saj sta ekipi v zadnjih desetih minutah rednega dela dosegli skupaj pičlih 18 točk. Ekipi sta se izmenjevali v vodstvu, ki je bilo največ dve točki. Po trojki Murića je bilo 63:61, po njegovem zabijanju pa 65:64. Hrvate je v igro vrnil Ante Tomić, ki je zadel dvajset sekund pred koncem prosti met za izenačenje. Slovenija je imela napad za zmago, a so v prvem poskusu predolgo oklevali, saj Hrvati še niso imeli izpolnjenega bonusa. Ko so ga izpolnili, je Sloveniji ostalo le še 3,1 sekunde za nov napad. Žoga je romala v Nachbarjevi roki, ki pa je na žalost zgrešil svoj met.

Sledil je petminutni dodatek, katerega so odlično začeli košarkarji v rdeče-belih dresih. V vsega minuti in dvajsetih sekundah so zrežirali delni izid 8:0 (73:66). Prednost petih točk so imeli 32,5 sekunde pred iztekom podaljška (76:71) in bili na dobri poti, da presenetijo Slovenijo. S consko obrambo in ob dodatni pomoči sodnikov so uspeli zadržati vse napade Slovenije in se veselili velike zmage.

Ne spreglejte