Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
27. 5. 2015,
11.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Beno Udrih KZS

Sreda, 27. 5. 2015, 11.23

8 let

Slovenija tudi letos brez Bena Udriha

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pri Košarkarski zvezi Slovenije so potrdili, da bo tudi letošnja poletna reprezentančna akcija - evropsko prvenstvo na Hrvaškem in v Franciji - minila brez organizatorja igre Bena Udriha.

Selektor slovenske košarkarske reprezentance Jure Zdovc bo čez tri tedne, natančneje 16. junija, ob razgrnitvi natančnega programa priprav na evropsko košarkarsko prvenstvo 2015 razkril tudi, na katere košarkarje bo računal. Takrat bo znano tudi, ali bo med naborniki dozdajšnji kapetan in prvi zvezdnik slovenske košarke Goran Dragić, ki se je znašel na pragu pogodbe kariere.

Že danes pa je jasno, da Zdovc, ki bo ekipo skušal popeljati vsaj v dodatne kvalifikacije za nastop na olimpijskih igrah leta 2016 v Riu, tudi v projektu EuroBasket 2015 ne bo mogel računati na člana severnoameriškega poklicnega moštva Memphis Grizzlies Bena Udriha. Ta je nizu "košaric" izbrani vrsti dodal novo. Šempetrčan je namreč selektorju sporočil, da tokrat ne bo zaigral zaradi poškodbe gležnja.

Na zgolj 17 uradnih tekmah

Udrih, ki je letos v Memphisu doživljal svojo drugo ameriško pomlad in dokazal, da je lahko kot adut oziroma igralec s klopi lahko še vedno izjemno pomemben člen igralske verige, tako ostaja sinonim za odličnega košarkarja, od katerega je imela izbrana vrsta bore malo.

Za člansko izbrano vrsto je 195 centimetrov visoki savinjski organizator igre odigral 17 uradnih tekem. Pri vsega 19 letih je igral na EuroBasketu 2001 v Turčiji, tri leta pozneje je še pomagal v kvalifikacijah za nastop na EP-ju 2005, nazadnje pa je bil med potniki na veliko tekmovanje leta 2006, ko je Slovenija prvič nastopila na svetovnem prvenstvu na Japonskem.

Mojster "košaric"

Toda že pred potjo v deželo vzhajajočega sonca je začel pisati svojo zgodbo o odpovedih. Tako se je leta 2005 poškodoval na zadnji pripravljalni tekmi v Velenju in ostal brez nastopa na EuroBasketu v Beogradu. Dobro obveščeni vedo povedati, da se že pred velenjsko poškodbo ni povsem vključil v ekipo, tako da so se dogajali tudi povišani toni.

Po letu 2006 se Udrih ni več pojavil na velikem tekmovanju. EP-ju 2007 se je odpovedal zaradi osredotočanja na ligo NBA. Izpustil je tudi kvalifikacije za nastop na olimpijskih igrah 2008, leto pozneje sprejel vabilo Jureta Zdovca, a staknil novo poškodbo. Znova se je poškodoval ob koncu priprav, torej tik pred selitvijo na Poljsko.

Najbolj je odmeval SMS

A če so tedaj mnogi še upali, da se bo Udrih nekoč vrnil in kot vodja na parketu pomagal močni generaciji do tako želene kolajne na velikem tekmovanju, so ga zadnje odpovedi iz nesojenega junaka spremenile v košarkarja, ob omembi katerega začnejo največji zanesenjaki kriliti z rokami in uporabljati najbolj sočne kletvice.

Leta 2010 je namreč priprave na svetovno prvenstvo zapustil zaradi neprimerne vloge v ekipi. Da želi biti nosilec, je poudarjal tudi pri vseh nadaljnjih snubitvah. A leta 2011 je dal prednost poroki, ugibanja o sodelovanju na domačem prvenstvu 2013 pa je prekinil štiri dni pred začetkom priprav, ko je direktorju Mateju Avanzu poslal zgolj kratko telefonsko sporočilo.

Ko ga pred letom ni bilo na seznamu na nastop na svetovnem prvenstvu v Španiji, Zdovc tega ni želel komentirati. Letos bo lahko postregel z odgovorom o odpovedi zaradi poškodbe gležnja.

Ne spreglejte