Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
15. 4. 2016,
22.32

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

2

Natisni članek

Fiba

Petek, 15. 4. 2016, 22.32

6 let, 7 mesecev

Fiba v Evropi sprožila potres z močno magnitudo: suspendirala Slovenijo in še 13 zvez

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

2

Mednarodna košarkarska organizacija (Fiba) vleče zelo stroge poteze. Ker je Slovenija del regionalne lige ABA in ker je ta sklenila dogovor z organizacijo ECA, ki ima pod seboj elitno evropsko klubsko tekmovanje evroligo in Eurocup, je dobila prepoved igranja na evropskem prvenstvu 2017. Ob njej naj bi kazen dobilo še 13 zvez.

Fiba je z EuroBasketa 2017 suspendirala naslednje države:
Slovenijo, Srbijo, Hrvaško, BiH, Črno goro, Makedonijo, Rusijo, Litvo, Izrael, Italijo, Španijo, Poljsko, Grčijo in Turčijo.

Pri Mednarodni košarkarski organizaciji letos s sankcijami mislijo resno. Lani so že ustrahovali manjše, med drugimi tudi našo Košarkarsko zvezo Slovenije, ko so želeli, da se naredi celovita kadrovska sprememba v vodstvenih strukturah v regionalni ligi ABA.

Njen nekdanji prvi mož Radovan Lorbek je na četrtkovi okrogli mizi poudaril, da so ga na Fibi želeli odstraniti zaradi zamer iz preteklosti, ko je skupaj z drugimi snoval zdajšnjo evroligo, v kateri igrajo najboljši evropski klubi.

In prav evroliga oziroma organizacija ECA, ki ima pod svojim okriljem tudi Eurocup, je jabolko spora. Fiba bo namreč prihodnjo sezono zavrtela kolesje svoje različice "elitnega" klubskega tekmovanja, ki se bo imenovalo liga prvakov, a največji klubi ostajajo v evroligi.

In ker je pred kratkim liga ABA podpisala pogodbo z ECO za triletno obdobje, kar pomeni, da se bodo klubi, ki bodo nastopali v regionalni ligi, uvrščali v evroligo in Eurocup, so zdaj odgovorni pri Fibi skočili v zrak.

Slovenija ni osamljen primer

Vsaka zveza, ki dovoljuje svojim klubom, da z ECO sklepajo dogovore, bo suspendirana in ne bo smela nastopati na prvenstvih pod okriljem Fiba Europe, je generalni sekretar Fibe Europe Kamil Novak zapisal v pismu (v angleščini si ga lahko preberete spodaj), ki ga je naslovil na predsednika Košarkarske zveze Slovenije Mateja Erjavca. "Če ima vaša zveza dokaz, da omenjeni podatki niso točni, lahko svoje videnje predstavi Fibi Europe do srede, 20. aprila," med drugim piše v pismu, v katerem je kot kazen omenjeno evropsko prvenstvo 2017. Slovenija bi se morala nanj še uvrstiti prek kvalifikacij, ki se bodo začele 31. avgusta (v skupini so še Ukrajina, Bolgarija in Kosovo).

Fiba pa se tokrat ni lotila le manjših držav, ampak je v Evropi sprožila močan potres. Iz naše regije naj bi dopis prejele tudi zveze v Srbiji, Črni gori, na Hrvaškem, v BiH in Makedoniji, spravila pa se je tudi na večje, ki imajo pod svojim okriljem klube s podpisanimi večletnimi dogovori za sodelovanje v evroligi. Omenjajo še Rusijo, Španijo, Italijo, Turčijo, Litvo, Grčijo, Izrael in Poljsko.

Spodaj objavljamo celotno pismo, ki ga je v angleškem jeziku prejela Košarkarska zveza Slovenije.  | Foto:  | Foto:

 

 

Ne spreglejte