Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Ponedeljek,
29. 8. 2016,
15.21

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Kosovo Igor Kokoškov

Ponedeljek, 29. 8. 2016, 15.21

2 leti, 8 mesecev

pred sredinim začetkom kvalifikacij za EP

Selektor se še odloča, kdo bo igral na prvi tekmi

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
Slovenska košarkarska reprezentanca | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovenske košarkarje od prve kvalifikacijske tekme za EP ločita še dva dneva. V Stožicah bodo gostili Kosovo, nato pa jih čaka še pet obračunov. "Želim, da igramo bolje in bolje na vsaki tekmi. Torej, da začnemo dobro proti Kosovu in se nato dvigujemo," si želi selektor Igor Kokoškov.

Po 12 letih slovenske košarkarje znova čaka boj za veliko tekmovanje v kvalifikacijah. Za EP se bodo borili s Kosovom, Bolgarijo in Ukrajino. Na prvenstvo neposredno vodi prvo mesto v skupini in še najboljših štiri drugouvrščenih v svojih skupinah.

"Dobro smo delali skozi priprave in, kar je najpomembnejše, vsi igralci so zdravi. Komaj čakajo, da se kvalifikacije začnejo. To je tudi glavni cilj, zakaj smo se zbrali v letošnjem poletju," pred prvo tekmo, ki bo v sredo ob 20. uri, razmišlja slovenski selektor Igor Kokoškov.

Slovenci so v pripravljalnem obdobju dobili sedem od osmih tekem, na koncu pa so morali priznati premoč Črni gori, ki je v Stožicah vodila večino tekme.

Slovenski košarkarji so na devetih pripravljalnih tekmah vpisali osem zmag in en poraz. | Foto: Grega Valančič/Sportida Slovenski košarkarji so na devetih pripravljalnih tekmah vpisali osem zmag in en poraz. Foto: Grega Valančič/Sportida

Prvi nasprotnik neznanka

Kokoškova uradni krst na slovenski klopi čaka proti Kosovu, ki je pred začetkom kvalifikacij še velika neznanka, selektor pa se bolj kot na nasprotnika želi koncentrirati na svoje moštvo.

"Kosovo je za nas neznanka. Nikogar ne podcenjujemo. Imajo nekaj izkušenih igralcev, ki igrajo v evroligi. Gledamo predvsem nase, da bo naš pristop pravi. Vemo, kdo smo in kaj smo. Zelo dobro začenjajo tekme, vendar nato težko držijo to raven. Mi moramo biti pametni. Iz preteklih tekem smo se naučili, da moramo biti disciplinirani," je kosovsko igro analiziral selektor, ki se še ni odločil, katerih 12 košarkarjev bo nastopil na prvi tekmi. Moštvo namreč šteje 14 igralcev.

"Imeli bomo sestanek in potem se bom odločil. Za zdaj so še vsi v igri," pravi Kokoškov.

Trije Američani, a prostor bo le za enega

Kosovo je poleti naturaliziralo tri Američane, vendar bo imel le en pravico nastopa. Zelo verjetno bo to izkušeni član Barcelone Justin Doellman.

 

Drugačen sistem

V letošnjem letu bodo reprezentance, ki bodo nastopale v kvalifikacijah, prvič igrale po novem tekmovalnem sistemu.

Od 27 reprezentanc v sedmih skupinah se bodo na prvenstvo uvrstile prvouščene iz skupin ter štiri najboljših drugouvrščenih izbranih vrst. Kvalifikacij so to poletje oproščene le reprezentance, ki so nastopile na olimpijskih igrah ali sodelovale v kvalifikacijah za nastop na olimpijskem turnirju, ter vse štiri gostiteljice – Romunija, Turčija, Izrael in Finska.

Ne spreglejte