Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sobota,
27. 8. 2016,
22.36

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

Goran Dragić Goran Dragić Igor Kokoškov

Sobota, 27. 8. 2016, 22.36

2 leti, 8 mesecev

Poročilo s tekme Slovenija - Črna gora

Prvi mrk slovenskih košarkarjev z novim selektorjem #foto

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
Slovenska košarkarska reprezentanca | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Zadnji preizkus slovenskih košarkarjev pred začetkom kvalifikacij za EP se je končal s porazom proti Črni gori. Slovenci so večino tekme zaostajali za gosti in na deveti pripravljalni tekmi vpisali prvi poraz (83:91).

Slovenski košarkarji so imeli pred zadnjim preizkusom odlično popotnico, saj v letošnji pripravah na kvalifikacije za EP še niso izgubili tekme.

Zadnji test so bili v Stožicah košarkarji Črne gore. Podobno kot na večini tekem so se Slovenci hitro po začetku znašli v zaostanku. Tekmo so sicer dobro odprli z dvema trojkama Klemna Prepeliča in Zorana Dragića, vendar so na drugi strani Črnogorci pridno polnili slovenski koš.

"Na začetku tekme smo naredili nekaj nepotrebnih osebnih napak. Črnogorci so zadeli nekaj težkih metov, si s tem dvignili samozavest in tako odprli tekmo," je razloge za slab začetek tekme, ki je vodil v slabo nadaljevanje, videl selektor Igor Kokoškov.

Fotogalerija
1 / 4

Tekmo spremljal tudi trener Gorana Dragića iz lige NBA

V prvi vrsti ob parketu je tekmo spremljal tudi trener Miami Heat v ligi NBA in dvakratni prvak lige Eric Spoelstra, ki je prišel v Slovenijo pogledat svojega varovanca Gorana Dragića. Ta ni bil razpoložen za met. V 22 minutah je zadel le enkrat od devetih poskusov iz igre, znova pa se je izkazal s podajami. Tokrat jih je zbral 10.

Intervju z Ericom Spoelstro

Gostje hitro prišli do prednosti

Po sedmih minutah so Črnogorci vodili za devet točk, slovenski košarkarji pa so imeli velike težave v obrambi, kjer jim je največ preglavic povzročal center iz lige NBA Nikola Vučević.

Izbranci slovenskega selektorja Kokoškova so se do konca prvih desetih minut približali na dve točki.

Slovenski napad je znova dobro deloval, vendar je bila na drugi strani znova preslaba obramba. | Foto: Grega Valančič/Sportida Slovenski napad je znova dobro deloval, vendar je bila na drugi strani znova preslaba obramba. Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovenci zadevali, Črnogorci še bolj

Črnogorski napad se ni ohladil niti v drugi četrtini. Slovenci so v napadu še naprej zadevali, vendar so bili gostje še bolj učinkoviti in pred koncem druge četrtine prvič ušli na dvomestno prednost (36:48). Ob polčasu so vodili za deset točk (43:53), v prvem delu pa zadeli osem trojk.

Skoraj ujeli goste, vendar nato znova popustili

Če so Slovenci zaspano začeli tekmo, so drugačen obraz pokazali v tretji četrtini, ko so dvignili raven obrambe. Po nekaj minutah so se povsem približali Črnogorcem in imeli napad za izenačenje, vendar ga niso izkoristili.

Sledil je odgovor košarkarjev pod vodstvom izkušenega Bogdana Tanjevića in črnogorska prednost se je znova povečala.

Slovenci so odločilnih deset minut začeli s sedmimi točkami zaostanka, vendar jim ni več uspelo ujeti priključka s Črnogorci. Zapretili so le še v zadnji minuti, ko so prišli na pet točk zaostanka, končni rezultat pa je bil 91:83.

Igor Kokoškov je na deveti tekmi doživel prvi poraz na slovenski klopi, a najpomembnejše tekme zanj še prihajajo. | Foto: Grega Valančič/Sportida Igor Kokoškov je na deveti tekmi doživel prvi poraz na slovenski klopi, a najpomembnejše tekme zanj še prihajajo. Foto: Grega Valančič/Sportida

"Črnogorci so bili boljši vso tekmo"

"Zagotovo smo igrali proti nasprotniku, ki je bil boljši vso tekmo. Tako ni odločil le en segment igre, ampak so bili Črnogorci vseh 40 minut boljši od nas. Dobro so se pripravili na tekmo in nam odvzeli nekatere stvari, v katerih smo močni," je razloge za prvi poraz na slovenski klopi videl selektor, ki ga zdaj z moštvom čaka glavna naloga tega poletja – začetek kvalifikacij za EP (prvih po 12 letih za Slovenijo).

"Za nas to ni bil najboljši trenutek za to, da izgubimo tekmo. To bo za nas preizkus, da vidimo, kako se bomo odzvali na poraz. Vsak poraz boli, če ne boli, potem nisi tisti pravi. Zagotovo se bomo iz tekme nekaj naučili in se pripravili na tiste dvoboje, ki nekaj štejejo," je pred prvo kvalifikacijsko tekmo, ki bo 31. avgusta proti Kosovu, dejal Kokoškov.

Slovenija : Črna gora  83:91 (22:26, 43:53, 66:73).

Dvorana Stožice, gledalcev 3000, sodniki: Krajić, Nedović, Zupančič (vsi Slovenija).

Slovenija: Rebec 3, G. Dragić 4 (2:3), Prepelič 12 (6:8), Murić 6 (1:2), Blažič 12, Z. Dragić 16 (2:5), Vidmar 6 (0:2), Zagorac 7, Lapornik 4 (1:1), Omić 12, Klobučar 1 (1:2), Čančar.

Črna gora: Vučević 20 (2:4), Mihailović 6, Radončić 2, Needham 13, Todorović 2 (2:2), Dubljević 11 (2:4), Ivanović 13 (6:7), Vranješ 15, Dašić 7 (0:2), Popović 2.

Prosti meti: Slovenija 13:23, Črna gora 12:19.

Met za tri točke: Slovenija 8:20 (Z. Dragić 2, Prepelič, Lapornik, Murić, Rebec, Zagorac), Črna gora 13:29 (Vranješ 5, Nedhaam 3, Vučević 2, Dubljević, Ivanović, Dašić).

Osebne napake: Slovenija 26, Črna gora 23.

Pet osebnih: Mihailović (25.).

STA

 

Kvalifikacije se začnejo 31. avgusta

V kvalifikacijah za evropsko prvenstvo Slovenijo čaka šest tekem, za napredovanje pa se bo bojevala s Kosovom, Ukrajino in Bolgarijo.

Z vsako reprezentanco bo Slovenija odigrala dve tekmi, eno doma in eno v gosteh, najboljši dve reprezentanci pa se bosta uvrstili na evropsko prvenstvo prihodnje leto.

Ne spreglejte