Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sobota,
27. 8. 2016,
7.00

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

Natisni članek

Igor Kokoškov NBA Zoran Dragić Goran Dragić Goran Dragić Miami Heat Eric Spoelstra Beno Udrih

Sobota, 27. 8. 2016, 7.00

2 leti, 8 mesecev

Intervju z Ericom Spoelstro, trenerjem Miami Heat in Gorana Dragića

Dvakratni prvak iz lige NBA: Goran Dragić v reprezentanco ni prišel kot primadona

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15
Eric Spoelstra, trener Miami Heat | Foto Matjaž Vertuš

Foto: Matjaž Vertuš

Formo in pripravljenost slovenskega košarkarskega zvezdnika Gorana Dragića je v Slovenijo prišel preverit njegov trener pri Miami Heat v ligi NBA Eric Spoelstra. "Tako dobro je pripravljen, da bi lahko jutri začel sezono v ligi NBA," je zadovoljen trener Vročice.

Prvi adut slovenske košarkarske reprezentance pred bližajočimi se kvalifikacijami bo nedvomno Goran Dragić. 30-letnik je izpustil lansko reprezentančno akcijo in imel po dolgih letih prosto poletje, v katerem je podpisal novo pogodbo v ligi NBA z Miami Heat.

Na Floridi so po lanski sezoni, ko je Dragić v začetku dolgo lovil pravo formo, spoznali, da je zanj bolje, da poletne mesece preživi z reprezentanco. A pod določenimi pogoji, saj bo Dragić tudi eden glavnih adutov Miamija v prihodnji sezoni lige NBA. Kot je pred časom že napovedal, je prišel v izvidnico glavni trener Miami Heat Eric Spoelstra.

"Težko je ne ljubiti Gorana Dragića​," je na polurni novinarski konferenci med drugim dejal nasmejani 45-letni Spoelstra, lastnik dveh šampionskih prstanov v ligi NBA. Ob tem je bil navdušen nad zagnanostjo slovenskih reprezentantov in pripravljenostjo svojega varovanca, že pred novinarsko konferenco pa je dejal, da ne bo odgovarjal na vprašanja v zvezi z Dwyanom Wadom. Dolgoletni prvi zvezdnik Miamija in ikona moštva je poleti po 13 letih presenetljivo zapustil Vročico.

Kdo je Eric Spoelstra?


Kakšen je namen vašega obiska v Sloveniji?

Želel sem videti Gorana Dragića, da bi izvedel, od kod prihaja in kaj več o njem. Goran je za Miami zelo pomemben člen. Pri Miamiju so igralci kot del velike družine. Zdaj sva si veliko bližje, ker že dve leti igra za Miami. Je zelo dober košarkar, z izjemnim značajem in veliko drugimi lastnostmi, ki ga delajo unikatnega.

Že pred tem sem videl njegove igre za reprezentanco in vem, kako ponosen je na igranje v njej.

Kakšno je vaše mnenje o igranju Gorana Dragića za reprezentanco?

Podpiramo njegovo igranje, zato smo tudi prišli, da mu izkažemo podporo. Naši košarkarji so igrali tudi v ameriški reprezentanci, zato bi bilo hinavsko, če ne bi podpirali tega, da drugi košarkarji igrajo za svoje države.

Vemo, kako veliko Goranu pomeni reprezentanca. Lani je bil v drugačnem položaju, saj se je pogajal za novo pogodbo. Že lani poleti smo se pogovarjali za letošnje poletje in njegovo igranje za reprezentanco.

Ste ob obisku Gorana Dragića v Sloveniji izvedeli kaj novega o njem?

O nekom največ izveš, ko vidiš, kakšen odnos ima s soigralci. V reprezentanco ni prišel kot primadona. Ne zahteva drugačne obravnave samo zato, ker prihaja iz lige NBA. Na avtobusu je z ekipo, trenira z ekipo. Nič drugega nisem pričakoval od njega.

Goran Dragić in trener Eric Spoelstra v Miamiju sodelujeta od februarja leta 2015. | Foto: Guliverimage/Getty Images Goran Dragić in trener Eric Spoelstra v Miamiju sodelujeta od februarja leta 2015. Foto: Guliverimage/Getty Images

Kako pomembno je, da dobro poznate svoje košarkarje?

Zelo pomembno, vendar Gorana vidim kot družinskega člana. Skupaj smo šli že čez veliko stvari, in sicer skozi sezono, ko nismo prišli v končnico, lani pa smo upravičili pričakovanja in se uvrstili v drugi krog končnice.

Pri Goranu izjemno cenim njegovo predanost, njegovo željo po zmagah. Če izgubimo tekmo, ponoči ne more spati. Naslednji dan pride na trening in želi stvari izboljšati. V prihodnji sezoni bo imel veliko vlogo, žoga bo veliko časa v njegovih rokah.

Zdaj, ko je iz lige NBA prišel v reprezentanco, si ne želi, da bi ga drugače obravnavali. To veliko pove o njegovem značaju in njegovih odlikah.

Težko je ne ljubiti Gorana Dragića. Je super osebnost, prav tako njegova družina. Občutek imaš, kot da odraščaš z njim.

Kako ste zadovoljni z njegovo pripravljenostjo?

Spoelstra ne zapira vrat Zoranu Dragiću ob morebitni vrnitvi v ligo NBA. | Foto: Matjaž Vertuš Spoelstra ne zapira vrat Zoranu Dragiću ob morebitni vrnitvi v ligo NBA. Foto: Matjaž Vertuš

Odlično je pripravljen. Njegovo telo je videti tako, da bi lahko jutri začel ligo NBA. Ni boljšega načina, da ostaneš v formi za prihodnjo sezono.

Tak način mi je veliko bližje kot povsem prosto poletje.

Nekaj časa ste trenirali tudi njegovega brata Zorana. Kje se je zalomilo, da mu ni uspel preboj v ligi NBA?

Ni se zalomilo. Malo časa je bil z nami, saj je bil večinoma v razvojni ligi NBA. Menili smo, da bo tam bolj napredoval. Del košarke je tudi posel in naredili smo nekatere spremembe ekipe, vendar za to ni kriv igralec. Čeprav ne igra več za nas, ga še vedno vidimo kot člana družine.

Nikoli ne bi zaprl vrat Zoranu, ker vem, kako trdo dela. Iziti se mora veliko stvari, vendar vseeno mislim, da je kvaliteten košarkar.

V Slovenijo smo prišli, da bi videli Gorana, vendar smo veseli, da smo videli tudi Zorana. Še vedno ga spremljamo, tudi lani smo ga, ko je igral v Rusiji.

Zoran se še vedno lahko vrne v ligo NBA. Košarkarji prihajajo v ligo od vsepovsod in z različno starostjo. Nekateri začnejo v ligi NBA in nato odidejo v Evropo po izkušnje.

Brata Dragić se odlično ujameta na parketu. Na treningih sta se včasih norčevala drug iz drugega, se smejala ali vpila. Takrat, ko sta vpila, smo mislili, da bi se to lahko razvilo tudi v kaj neprijetnega.

Miami Heat je poleti doživel nekatere spremembe. Kaj pričakujete od Dragića v prihodnji sezoni lige NBA?

Od njega pričakujem še več kot po All-Star premoru, ko je začel kazati dobre predstave in ujel pravo formo. Mislim, da ljudje ne razumejo, kako težko se je privaditi na novo okolje in nove soigralce, ko zamenjaš klub.

Goran je potreboval nekaj časa, vendar je bil po All-Star premoru eden najboljših organizatorjev v ligi NBA. Igramo v slogu, ki mu ugaja, in zaradi njega je moštvo boljše. Goran je tudi izjemen soigralec. Kjerkoli je igral, se je odlično razumel s soigralci.

Z Miamijem je Spoelstra v osmih letih osvojil dva naslova lige NBA. | Foto: Guliverimage/Getty Images Z Miamijem je Spoelstra v osmih letih osvojil dva naslova lige NBA. Foto: Guliverimage/Getty Images

Dvakrat ste bili prvak kot glavni trener v ligi NBA. Kakšen je recept za zmago?

Lepota lige NBA je, da tega nihče ne ve. Nikoli ne veš, ali boš na koncu sezone prvak. Poglejte samo zadnjo sezono, v kateri so Cleveland Cavaliers finalno serijo dobili po zaostanku z 1:3 v zmagah.

Kam lahko v novi sezoni poseže moštvo Miami Heat?

Z moštvom sem zadovoljen. Zamenjalo se je kar nekaj igralcev, vendar nam je uspelo zadržati mlade nosilce moštva, kot sta Hassan Whiteside in Josh Richardson. Tukaj je še Dragić, ki je v svojih najboljših letih, dodali pa smo nekaj veteranov.

Beno Udrih je lansko sezono končal predčasno zaradi poškodbe, v novi pa bo spet oblekel dres Vročice. | Foto: Guliverimage/Getty Images Beno Udrih je lansko sezono končal predčasno zaradi poškodbe, v novi pa bo spet oblekel dres Vročice. Foto: Guliverimage/Getty Images

Čeprav se igralci menjavajo, ima Miami še vedno kulturo in strukturo, ki zna osvajati naslove.

Ob Goranu bo v prihodnji sezoni v dresu Miamija še en Slovenec – Beno Udrih.

Pred dvema tednoma je podpisal pogodbo. Verjetno sem treniral največ Slovencev v ligi NBA in to mi je bilo v užitek. Poleg tega je zanimivo, da so vsi trije levičarji.

Udrih je bil vesel, ko je slišal, da bomo obiskali Slovenijo. Dal nam je tudi nekaj napotkov, kaj naj si pogledamo.

Kakšen je položaj s Chrisom Boshem (lani je bil prvi strelec moštva, nato pa zaradi pljučne embolije končal sezono, op. p.)?

Želimo si in upamo, da se bo vrnil. Položaj je podoben kot lani. Smo potrpežljivi in optimistični. Trenutno je zdrav in upamo, da bo tako ostalo.

Slovenski selektor Igor Kokoškov in Spoelstra se poznata že 20 let. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Slovenski selektor Igor Kokoškov in Spoelstra se poznata že 20 let. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Poznate tudi slovenskega selektorja Igorja Kokoškova, ki prav tako deluje v ligi NBA. Kje sta se srečala?

Dolgo je že od tega, okoli 20 let, takrat je še delal na univerzi Misuri. Še vedno sva mlada trenerja v ligi NBA. Včasih sva se veliko pogovarjala po telefonu. Imava skupno točko: oba sva delala za zelo karizmatičnega trenerja v ligi NBA. On za Larryja Browna, jaz pa za Pata Rileyja. Pogovarjala sva se o tem, kako je delati s takimi velikimi trenerji.

V ligi NBA je vedno več trenerjev iz Evrope in z drugih delov sveta, ne le iz ZDA. Kje vi vidite razloge za to?

Košarka je vedno bolj globalen šport. Igra se spreminja, trenerji se spreminjajo. Mislim, da so trenerji vedno bolj odprti za predloge in sprejemajo tudi drugačne poglede. Tudi trenerski štabi so bolj pisano sestavljeni. Ideje lahko prihajajo od koderkoli. Iz lige NBA, od drugod, tudi iz univerzitetne košarke.

Američani so še tretjič zapored osvojili zlato na olimpijskih igrah. | Foto: Reuters Američani so še tretjič zapored osvojili zlato na olimpijskih igrah. Foto: Reuters

Trenerji sodelujejo tudi na kampih po svetu in dobijo nove ideje. Pred 25, 30 leti je bil mogoč le en pogled. Veliko košarkarjev v ligi NBA prihaja iz drugih držav. Če pogledate postave ekip, vidite veliko raznolikost. Tudi skavti košarkarje iščejo povsod: v Ameriki, Evropi, na Kitajskem, v Afriki …

Pred kratkim se je končal olimpijski košarkarski turnir, na katerem so ZDA ubranile naslov. Kdo vas je presenetil?

Moštva postajajo čedalje bolj enakovredna. Prva tekma Srbije proti ZDA je bila odlična. Videli smo zelo dobro vodeno moštvo, z izjemno energijo in sistemom. Mislim, da imajo tudi ZDA odličen program, ki jim prinaša rezultate.

Kdo je Eric Spoelstra?

45-letni Američan Miami Heat vodi od leta 2008, v tem času pa je klub pripeljal do dveh naslovov v ligi NBA, še enkrat pa se je naslova veselil kot pomočnik. Preden je samostojno prevzel Vročico, je opravljal vlogo pomočnika Pata Rileyja, zdajšnjega predsednika Miamija.

V osmih sezonah je le enkrat ostal pred vrati končnice, od več kot 700 tekem v ligi NBA pa jih je dobil več kot 60 odstotkov.

Ne spreglejte